Τεράστια ζημιά για την Τουρκία η αποβολή από το πρόγραμμα F-35 υποστηρίζει Τούρκος αναλυτής

 
Τεράστια ζημιά για την Τουρκία η αποβολή από το πρόγραμμα F-35 υποστηρίζει Τούρκος αναλυτής

Ενημερώθηκε: 05/05/21 - 14:43

Οι δυνατότητες της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας θα αντιμετωπίσουν πολύ σημαντικές προκλήσεις τις επόμενες δύο δεκαετίες, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του διευθυντή του προγράμματος ασφάλειας και άμυνας στο τουρκικό think tank EDAM, Καν Κασάπογλου.

Ο αναλυτής στην έκθεση του αντικρούει τους ισχυρισμούς της Άγκυρας ότι η αποβολή της χώρας από το πρόγραμμα των F-35 δεν έχει και πολύ σοβαρές συνέπειες, δείχνοντας ότι τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά.

Τα τέταρτης γενιάς F-16 της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας και τα F-4 τρίτης γενιάς πλησιάζουν στο τέλος της διάρκειας ζωής τους και τα σχέδια της Τουρκίας να τα αντικαταστήσει με 100 μαχητικά F-35A πέμπτης γενιάς έχουν καταρρεύσει μετά την απόφαση των ΗΠΑ να αποβάλουν την Άγκυρα από το πρόγραμμα των F-35 λόγω της αγοράς των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων S-400.

«Το F-35 αλλάζει τις ισορροπίες, όπως ένας ακριβός και ταλαντούχος σταρ σε μια ομάδα ποδοσφαίρου», σημείωσε ο Κασάπογλου προσθέτοντας ότι: «Οι stealth ικανότητα του F-35 είναι σημαντικές και έχουν αποδειχθεί στην πράξη από την πολεμική αεροπορία του Ισραήλ που τα χρησιμοποιεί συχνά σε επιχειρήσεις στην Συρία ενώ στον αντίποδα οι S-400 δεν έχουν ακόμη δοκιμαστεί στο πεδίο μάχης».

Ο Κασάπογλου υπενθύμισε ότι η Τουρκία, σε αντίθεση με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που θα εξοπλιστούν με F-35, ήταν μέλος της κοινοπραξίας κατασκευαστών.

«Για την Τουρκία, το F-35 δεν ήταν απλώς ένα μαχητικό αεροσκάφος, αλλά ένα έργο στο οποίο η τουρκική αμυντική βιομηχανία θα αποκόμιζε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια και θα απασχολούσε χιλιάδες ανθρώπους», δήλωσε ο Κασάπογλου, προσθέτοντας ότι «Ως εκ τούτου, δεν είναι σωστό να αξιολογηθεί η «χασούρα» της Τουρκίας μόνο από τα πλεονεκτήματα που θα πρόσφερε στρατιωτικά το F-35, αλλά θα πρέπει να συνυπολογιστούν και οι βιομηχανικές απώλειες από την συμμετοχή που θα είχαν στο πρόγραμμα οι τουρκικής εταιρείες.»

Μια παράπλευρη απώλεια της Τουρκίας λόγω της αποβολής από το πρόγραμμα F-35 σχετίζεται με τo υπό ναυπήγηση μίνι αεροπλανοφόρο TCG Anatolia σύμφωνα με τον Κασάπογλου. Συγκεκριμένα σημείωσε ότι η Τουρκία σκόπευε να αγοράσει F-35B, την ειδική έκδοση του μαχητικού που έχει σύστημα κάθετης απογείωσης, για να απονηώνονται από το TCG Anatolia.

«Σήμερα δεν υπάρχει λύση στον κόσμο που να μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη θέση των F-35B που να μη βρίσκεται σε φάση απόσυρσης ή να μην έχει απαγορεύσεις μαζικής παραγωγής. Η Τουρκία θα περιοριστεί στη χρήση του “Anadolu” μόνο για drones, ελικόπτερα και τις αμφίβιες δυνατότητές του» τόνισε ο Κασάπογλου.

Συνοπτικά, ο αποκλεισμός από το πρόγραμμα F-35 αποτελεί σοβαρή απώλεια για την Τουρκία υπογραμμίζει ο τούρκος αναλυτής σημειώνοντας ότι οι εναλλακτικές που έχει για την ενίσχυση της πολεμικής της αεροπορίας όπως τα ρωσικά Su-35 θα δημιουργήσουν σημαντικά προβλήματα καθώς είναι μαχητικά διαφορετικής σχεδίασης και στρατιωτικής αεροπορικής κουλτούρας από αυτή που έχουν μάθει οι τούρκοι πιλότοι.