Πάσχα στο χωριό: Διχασμένοι οι επιστήμονες - Σενάρια επεξεργάζεται το Μαξίμου

 
Πάσχα στο χωριό: Διχασμένοι οι επιστήμονες - Σενάρια επεξεργάζεται το Μαξίμου

Ενημερώθηκε: 15/04/21 - 14:50

Σχέδια για την έξοδο του Πάσχα επεξεργάζεται η κυβέρνηση με στόχο να επιτευχθεί η αποσυμπίεση χωρίς όμως και να επιβαρυνθεί επιδημιολογική εικόνα. Την ίδια ώρα διχασμένοι εμφανίζονται οι ειδικοί όσον αφορά τη δυνατότητα διαπεριφερειακών μετακινήσεων τις ημέρες του Πάσχα.

Στο «συρτάρι» για τουλάχιστον μια εβδομάδα βάζουν στο Μαξίμου τα σχετικά σενάρια. Όπως τονίζεται από κυβερνητικές πηγές, δεν αναμένεται καμία εισήγηση αυτή την εβδομάδα, και οποιαδήποτε πρόταση (αν υπάρξει), μετατίθεται για την επόμενη Παρασκευή και ενδεχομένως για ακόμη αργότερα, σε συνάρτηση πάντοτε με την επιδημιολογική εικόνα της χώρας.

Ο λόγος είναι σαφής. Μέχρι τότε θα έχει περάσει ένα επαρκές χρονικό διάστημα από το άνοιγμα του λιανεμπορίου και των λυκείων και η επίδρασή τους στην επιδημιολογική εικόνα θα έχει αποτυπωθεί, ενώ και οι ειδικοί θα έχουν στη διάθεσή τους επαρκή στοιχεία για να προβούν σε αποφάσεις.

Ερωτηθείσα σχετικά, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, σχολίασε: «Το σχέδιο για το Πάσχα δεν είναι της παρούσης, θα ακούσουμε τους ειδικούς και θα ζυγίσουμε τι πρέπει και τι μπορεί να γίνει».

Είναι ήδη γνωστό ότι το Μαξίμου επεξεργάζεται σχέδιο για υπερτοπική μετακίνηση το Πάσχα, δηλαδή από νομό σε νομό, με διενέργεια self-test. Το σχέδιο, που αυτή τη στιγμή είναι ακόμη στα χαρτιά, καθώς προέχει να δούμε την εξέλιξη της πανδημίας τις επόμενες, προβλέπει πως στην έξοδο για την περιφέρεια θα γίνονται δειγματοληπτικοί μεν, σαρωτικοί δε, έλεγχοι για να διαπιστώνεται πως οι εκδρομείς έχουν αρνητικό self-test έως και 48 ώρες πριν από την έξοδο.

Πάντως, σε κάθε περίπτωση, τίποτα δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο, μιας και κοινός παρανομαστής όλων των σεναρίων – και παράγοντας που φρενάρει οποιαδήποτε ασφαλή εκτίμηση – είναι ο «κίνδυνος» ένα ενδεχόμενο άνοιγμα κατά την περίοδο του Πάσχα να έχει αρνητικό αντίκτυπο στα σχέδια για την επανεκκίνηση του τουρισμού, κάτι το οποίο είναι σαφές ότι αποτελεί το μεγαλύτερο στοίχημα αυτή τη στιγμή.

Υπό αυτό το πρίσμα, άλλωστε, και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, με μεγαλύτερη ένταση από κάθε άλλη φορά, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ζήτησε τόσο από υπουργούς όσο και από βουλευτές να μην προχωρούν σε πρόωρες εκτιμήσεις για άρση των μέτρων, καθώς η πανδημία είναι δυναμικό φαινόμενο και αλλάζει διαρκώς, «και προχωράμε βήμα βήμα και αφού κάθε εβδομάδα, σε συνεργασία με τους ειδικούς, αξιολογούμε τα δεδομένα».

Τι λένε οι ειδικοί για το Πάσχα

Είναι σαφές, ότι η δήλωση αυτή του πρωθυπουργού απευθυνόταν σε κυβερνητικά στελέχη. Παρόλα αυτά και οι ειδικοί καλούνται συνεχώς να τοποθετηθούν για τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαν να επιτραπούν οι μετακινήσεις το Πάσχα. Οι δηλώσεις τους ωστόσο είναι σε πολλές περιπτώσεις αντίθετες προκαλώντας έτσι σύγχυση.

Οι επιστήμονες φαίνεται να μην συμφωνούν κάτω από ποιες προϋποθέσεις και αν θα πρέπει να γίνει ένα άνοιγμα στις μετακινήσεις το Πάσχα. Αρκετοί μάλιστα εμφανίζονται όχι μόνο είναι επιφυλακτικοί, αλλά αρνητικοί.

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, για παράδειγμα, χαρακτήρισε σήμερα ρίσκο τις μετακινήσεις το Πάσχα, ενώ ο διευθυντής της Β' ΜΕΘ του Νοσοκομείου Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, Νίκος Καπραβέλος έκανε λόγο για πισωγυρίσματα καθώς «για δεύτερη φορά χάσαμε τον έλεγχο». «Τα ανοίγματα πρέπει να γίνονται πιο προσεκτικά. Εν μέσω θυέλλης τρίτου κύματος πάμε για ανοίγματα» τόνισε και συνέχισε, «δεν συζητάω καν το Πάσχα στο χωριό αν δεν πέσουν τα κρούσματα. Δεν έχουμε πού να βάλουμε τους ασθενείς…», είπε.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο ΓιάννηςΤούντας, Καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος σε συνέντευξη στο iefimerida.gr έκρουσε καμπανάκι κινδύνου για τις μετακινήσεις το Πάσχα. «Εάν δεν βελτιωθούν σημαντικά τα υφιστάμενα επιδημιολογικά δεδομένα, οι διανομαρχιακές μετακινήσεις για το Πάσχα θα οδηγήσουν σε νέα έξαρση της επιδημίας», διαμύνησε.

Αναφερόμενος στα μέτρα που συζητούνται και σχεδιάζονται προκειμένου να είναι «ασφαλής» η έξοδος ο Καθηγητής του ΕΚΠΑ διευκρινίζει ότι επαρκούν για να περιορίσουν μερικώς τον κίνδυνο, αλλά όχι για να τον εξαλείψουν. Ο κ. Τούντας εξήγησε ότι ένας στους δυο ασυμπτωματικούς φορείς θα βγει αρνητικός στο self test, ενώ τόνισε ότι και τα μη μολυσμένα όμως άτομα που θα μετακινηθούν θα κινδυνεύουν να μολυνθούν, αφού η επιδημία πλέον έχει εξαπλωθεί σχεδόν παντού. «Είναι μάλιστα τελείως ουτοπικό, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι πολίτες συμμορφώνονται όλο και λιγότερο με τα εκάστοτε μέτρα, να πιστεύουμε ότι θα τηρηθούν με ευλάβεια στα πασχαλιάτικα γλέντια οι μάσκες, οι αποστάσεις και τα αριθμητικά όρια στις συναθροίσεις», είπε και σχολίασε ότι «έτσι ακριβώς φούντωσε η επιδημία σε όλη την Ιταλία, όταν επετράπη η μετακίνηση από την πληγείσα Λομβαρδία προς τα νότια της χώρας. Αναζωπύρωση της επιδημίας συνέβη πρόσφατα και στη Χιλή όταν χαλάρωσαν πολλά περιοριστικά μέτρα μαζί, παρά το ότι είχε επιτευχθεί πολύ υψηλό ποσοστό εμβολιασμένων», σημείωσε.

Πιο ουδέτερος, τηρώντας ταυτόχρονα στάση αναμονής μέχρι να εξεταστούν τα επιδημιολογικά στοιχεία ο καθηγητής Παθολογίας του πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος. «Θέλουμε Πάσχα στο χωριό αλλά θα το συζητήσουμε την επόμενη βδομάδα», δήλωσε σήμερα ο κ. Γώγος που όλο αυτό το διάστημα σημειώνει ότι είναι νωρίς να γίνονται προβλέψεις.

Από την άλλη, υπάρχουν και εκείνοι οι ειδικοί, όπως ο καθηγητής Πνευμονολογίας - Εντατικής Θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, που έχουν τοποθετηθεί υπέρ των μετακινήσεων το Πάσχα προειδοποιώντας για πιθανή διασπορά του κορωνοϊού από τις συγκεντρώσεις στα σπίτια και τα διαμερίσματα, ένα ζήτημα που απασχόλησε ιδιαίτερα στο διάστημα του lockdown.

«Υπάρχουν δύο κατηγορίες ανθρώπων που δεν έχει επιστημονική λογική για να απαγορευτεί η μετακίνησή τους. Είναι όσοι έχουν εμβολιαστεί ή όσοι έχουν νοσήσει και έχουν ξεπεράσει τον ιό. Ο κίνδυνος να κολλήσουν ή να μεταδώσουν τον ιό είναι ελάχιστος. Το ζητούμενο το Πάσχα είναι να αραιώσουμε. Άρα είναι προτιμότερο να συνευρεθούμε σε εξωτερικούς χώρους, όπως στα χωριά μας, παρά να είμαστε στα διαμερίσματά μας και να κάνουμε το ίδιο πράγμα, με πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο μετάδοσης. Το πρόβλημα του ιού δεν υπάρχει μόνο στις μεγάλες πόλεις. Επίσης με τα self – tests θα έχουμε μαζική επιδημιολογική παρατήρηση», δήλωσε χαρακτηριστικά σήμερα ο κ. Βασιλακόπουλος.