Οι πρώτες διαφωνίες της Εκκλησίας με την επιτροπή για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821 άρχισαν να διαφαίνονται και επισήμως.
Η Εκκλησία εστιάζει κυρίως στην τιμή στους προγόνους λέγοντας ότι αυτό δεν είναι προγονολατρεία. "Είναι αναστοχασμός. Η τιμή στους προγόνους γεννά το φιλότιμο που δεν είναι άλλο από την άρνηση να φανούμε κατώτεροι πατέρων και μητέρων που ανέλαβαν το κόστος του αγώνα εναντίον δυνάμεων που θέλησαν τους ανθρώπους δούλους" αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της ΔΙΣ που συνεδρίασε.
Οι σχέσεις των επιτροπών της Εκκλησίας και του "1821" δεν είναι στο καλύτερο σημείο . Η Εκκλησία θέλει να τιμηθούν, κατά κύριο λόγο οι πρωταγωνιστές, και στη συνέχεια να γίνουν αναφορές στην σύγχρονη Ελλάδα.
Αυτό φάνηκε και κατά την πρόσφατη συνάντηση του Αρχιεπισκόπου με την πρόεδρο της επιτροπής κυρία Γιάννα Αγγελοπούλου, υπήρχε διάσταση απόψεων ως προς τα οικονομικά. Η κυρία Αγγελοπούλου ζήτησε τη στήριξη των μητροπόλεων για την ενίσχυση της επιτροπής χωρίς αποτέλεσμα. Ζήτησε επί της ουσίας τα μετάλλια που έχουν φιλοτεχνηθεί από την επιτροπή με τη μεσολάβηση της εισόδου να πωληθούν στις μητροπόλεις.
Σε ότι αφορά τις εκδηλώσεις οι δύο επιτροπές ακολουθούν παράλληλους δρόμους που σημαίνει ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις ως προς τον εορτασμό.
Η επίσημη ανακοίνωση της Συνόδου
Μιλώντας κατά τη συνεδρίαση της ΔΙΣ ο μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος ανέφερε:
«Η Εκκλησία της Ελλάδος παρουσιάζει το τηλεοπτικό σποτ που θα προβάλλει τις ποικίλες δραστηριότητές της για το επετειακό έτος των διακοσίων χρόνων από την Επανάσταση του 1821.
Πρόκειται για σειρά εκδηλώσεων, οι οποίες προετοιμάστηκαν συστηματικά εδώ και αρκετά χρονιά, με σκοπό να αναθερμάνουν τη μνήμη των Ελλήνων και να τους προσφέρουν όραμα για την πορεία της πατρίδος μας στο μέλλον. Ήδη, η Συνοδική Επιτροπή Πολιτιστικής Ταυτότητος, από το 2012 οργάνωσε μία σειρά 10 Διεθνών Επιστημονικών Συνεδρίων για να μελετηθεί σε βάθος η Τουρκοκρατία και η Επανάσταση του 1821".
'Οπως είπε "η τιμή στους προγόνους δεν είναι προγονολατρεία. Είναι αναστοχασμός. Η τιμή στους προγόνους γεννά το φιλότιμο που δεν είναι άλλο από την άρνηση να φανούμε κατώτεροι πατέρων και μητέρων που ανέλαβαν το κόστος του αγώνα εναντίον δυνάμεων που θέλησαν τους ανθρώπους δούλους.
Πέρα από ηθικό καθήκον, εξοπλίζει τις επόμενες γενεές με το συνδυασμό πίστης στον Θεό και αγάπης για την πατρίδα, συνδυασμό που χάρισε στην Ελλάδα μας την ελευθερία από τυραννικές και σκοταδιστικές δυνάμεις και οραματίστηκε μια πατρίδα χωρίς αποκλεισμούς, διαγραφές και αδελφικό μίσος".
Αύριο η ΔΙΣ θα ασχοληθεί με θέματα που έχουν σχέση με τα Θεοφάνια, τα μέτρα που δεν τηρήθηκαν και οι υπερβολές του τύπου.