Εκοιμήθη νικημένος από τον καρκίνο ο διάσημος μοναχός και ο 'μάγειρας" του Αγίου Όρους Επιφάνιος Μυλοποταμινός της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας Αγίου Όρους.
Ηταν από τους μοναχούς που ανέδειξε τα προϊόντα του Άγίου Όρους, ήταν ο ίδιος παραγωγός αμπελιών, έφτιαχνε κρασί,και το κυριότερο ανέδειξε την αγιορείτικη κουζίνα,και τη διατροφή των μοναχών. Παράλληλά έγραψε και πολλά βιβλία .
O αγαπημένος μάγειρας που έβαλε τη σφραγίδα του στη μοναστηριακή γατρονομία γεννήθηκε το 1956 στο Παγγαίο Καβάλας όπου έζησε έως ότου τελείωσε το λύκειο. Το 1973 πήγε στο Αγιον Ορος. Το 1990 αποφάσισε να συνεχίσει τον μοναστικό του βίο στο Iερό Kάθισμα του Aγίου Eυσταθίου (Mυλοπόταμος), μετόχι της Ιεράς Mονής Mεγίστης Λαύρας, που η ιστορία του ξεκινά από τον 10ο αιώνα.
Από παλαιότερους αγιοπαυλίτες μοναχούς είχε την τύχη να διδαχθεί το βυζαντινό μέλος, έγινε καλός ψάλτης και ταυτόχρονα επιδόθηκε στο διακόνημα του μαγείρου.
Στον Mυλοπόταμο ανέλαβε την αναστήλωση του ιστορικού κελιού. Ταυτόχρονα, με απόλυτο σεβασμό στη μακραίωνη παράδοση, φύτεψε αμπελώνα κι έχτισε οινοποιείο.
Σήμερα παράγνται τα βιολογικά κρασιά «Mυλοπόταμος», τα οποία έχουν βραβευτεί σε εθνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς. Επίσης έχει γράψει το βιβλίο «Μαγειρική του Αγίου Ορους», το οποίο έχει μεταφραστεί στα γερμανικά, αγγλικά, ρωσικά, ρουμανικά, βουλγαρικά και ισπανικά.
Σε παλαιότερη συνέντευξή του είχε πει ότι έμαθε τη μαγειρική δίπλα στη μάνα του αλλά και από τους γηραιότερους μοναχούς .Δεν μαγείρεψε ποτέ κρέας
ενώ λάτρεψε την τοπική κουζίνα: "Τι σημαίνει ελληνική κουζίνα. Κάθε τόπος έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες, ενδιαφέρον όμως έχει η τάση που υπάρχει σήμερα από τους σωστούς σεφ να συνδυάζουν την παράδοση με τα διεθνή πρότυπα. Πιστεύω ότι αν αυτό συνεχιστεί για μια δεκαετία θα μπορέσουμε να αναδείξουμε τα ελληνικά προϊόντα σε όλο τον κόσμο".
Δάσκαλός του ήταν ο πατήρ Γεώργιος στο μοναστήρι του Αγίου Παύλου, ενώ σέβονταν τον σεφ Λευτέρη Λαζάρου.