Υψηλό παραμένει το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα όπως τόνισε χτες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού. Μάλιστα, όπως είπε, 18 περιοχές από τις 74 συνολικά φαίνεται να είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένες. Αυτές οι περιοχές με τη σειρά του επιδημιολογικού φορτίου των 14 τελευταίων ημερών είναι οι εξής: η Πέλλα, η Δράμα, η Θεσσαλονίκη, τα Γρεβενά, η Φλώρινα, η Πιερία, η Ημαθία, οι Σέρρες, η Λάρισα, το Κιλκίς, η Χαλκιδική, η Μαγνησία, η Ξάνθη, η Καρδίτσα, ο Έβρος, η Καβάλα, η Ροδόπη και τα Τρίκαλα. «Αυτές οι περιοχές παραμένουν με τα περισσότερα κρούσματα ανεξάρτητα από την πορεία της καμπύλης επιδείνωσης της νόσου στην περιοχή. Αστοχίες ή η μη τήρηση μέτρων και σε άλλες περιοχές πολύ εύκολα μπορεί να τις φέρει στη θέση αυτών των 14 περιοχών», επισήμανε ο κ. Χαρδαλιάς.
Είναι άλλωστε ενδεικτικό ότι στην Πέλλα το τελευταίο επταήμερο έχουν καταγραφεί 430 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού (τα περισσότερα σε αναλογία πληθυσμού στη χώρα) και στα Γρεβενά 400 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού, όταν π.χ. στην Αττική η αναλογία κρουσμάτων του τελευταίου επταημέρου είναι λίγο πάνω από 60 ανά 100.000 πληθυσμού.
Επιπλέον ανέφερε ότι ανησυχία προκαλεί και η αύξηση του ιικού φορτίου που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στην Αχαΐα, στην Αιτωλοακαρνανία και στην Ηλεία, δηλαδή στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
Είναι ενδεικτικό ότι ο αριθμός των κρουσμάτων στην Αιτωλοακαρνανία έχει σχεδόν διπλασιαστεί το τελευταίο επταήμερο έναντι του προηγούμενου αντίστοιχου διαστήματος (202 έναντι 119 κρουσμάτων).
Οπως ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ Βάνα Παπαευαγγέλου, εκτιμάται ότι σήμερα στη χώρα μας τα ενεργά κρούσματα είναι πάνω από 25.000. Την τελευταία εβδομάδα έχουν καταγραφεί 3.200 νέα κρούσματα σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών που, όπως επεσήμανε η καθηγήτρια, σημαίνει ότι το ΕΣΥ θα συνεχίσει να πιέζεται για τις επόμενες επτά με 14 ημέρες. Ωστόσο η κ. Παπαευαγγέλου πρόσθεσε ότι με βάση τον αριθμό των νέων κρουσμάτων «αναμένουμε μια μείωση των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία μέσα στην προσεχή εβδομάδα». Η πληρότητα των κλινών ΜΕΘ στην επικράτεια είναι 88% και υπολογίζεται ότι, κατά τη διάρκεια των δύο επόμενων εβδομάδων, περίπου 1.600 άτομα θα χρειαστεί να νοσηλευθούν (250 άτομα σε ΜΕΘ).
Όσον αφορά το lockdown, το βέβαιο είναι ότι την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε τις νέες ανακοινώσεις από την κυβέρνηση για το τι θα γίνει και τα Χριστούγεννα πιθανότατα και δια στόματος πρωθυπουργού.
Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη αυτή τη στιγμή όλα τα σενάρια βρίσκονται στο τραπέζι και η προσοχή όλων είναι στραμμένη στην προσπάθεια για περιορισμό της πανδημίας. «Επικρατέστερο σενάριο είναι το απαγορευτικό να παραμείνει μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου με μοναδική εξαίρεση, ίσως, τα σχολεία» αναφέρει κυβερνητικό στέλεχος με γνώση των συζητήσεων που γίνονται.
Πέρα από τα σχολεία που αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά θα ανοίξουν στις 7 Δεκεμβρίου, πάμε και για ένα διαφορετικό μοντέλο τόσο σχετικά με την μετακίνησή μας, όσο και για το άνοιγμα ενός κομματιού του λιανεμπορίου.
Οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για έναν νέο αριθμό που θα προστεθεί στα ήδη υπάρχοντα για τις μετακινήσεις, κατά πάσα πιθανότητα ο αριθμός 7 και θα αφορά μετακίνηση σε κατάστημα της λιανικής. Παράλληλα, θα υπάρξει διεύρυνση του ωραρίου των μαγαζιών.
«Δεν μπορούμε να δούμε σε αυτή τη στιγμή, διαφορετικές ταχύτητες στην άρση του lockdown μεταξύ Περιφερειών. Δεν έχουμε κάποιου τέτοιου είδους εισήγηση από τους ειδικούς. Υπάρχει ανάγκη να πέσει το επιδημιολογικό φορτίο παντού στην Επικράτεια» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας και πρόσθεσε ότι «εάν δούμε και την επόμενη εβδομάδα ότι υπάρχουν εστίες διαφορετικές σε διάφορες γεωγραφικές περιοχές, αυτό θα μας το εισηγηθούν οι επιδημιολόγοι. Αλλά δεν είμαστε εκεί. Ούτε έχει εξεταστεί κάτι τέτοιο».
Η ενιαία επανεκκίνηση, ωστόσο, λόγω των γιορτών προϋποθέτει αφενός μια πρώτη αποκλιμάκωση των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων πριν την εορταστική ανάπαυλα, ώστε να δοθεί ένα περιθώριο στο σύστημα υγείας να ανταπεξέλθει στην όποια επιβάρυνση προκύψει λόγω γιορτών. «Όσο νωρίτερα αρθούν τα μέτρα, τόσο γρηγορότερα θα υπάρξει αναζωπύρωση» εξήγησε, στο ίδιο πλαίσιο, η παιδίατρος-λοιμωξιολόγος Βάνα Παπαευαγγέλου, προβληματισμό που μοιράζονται μεταξύ τους αρκετοί από τους επιστήμονες, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης του lockdown μέχρι και τις 14 Δεκεμβρίου.