Οι τέσσερις παράγοντες που θα κρίνουν το lockdown στην Αττική

 
Οι τέσσερις παράγοντες που θα κρίνουν το lockdown στην Αττική

Ενημερώθηκε: 04/11/20 - 08:34

Ορθάνοιχτο είναι το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown στην Αττική, καθώς τα κρούσματα του κορωνοϊού συνεχίζουν να κινούνται σε υψηλά επίπεδα. Την ισχυρή πιθανότητα επιβεβαιώνουν με δηλώσεις τους κυβερνητικά στελέχη και επιστήμονες.

Ο καθηγητής Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος, ανέφερε χθες (ΣΚΑΪ) «ότι είμαστε κοντά, ιδιαίτερα η Αττική, στο να γίνουμε Θεσσαλονίκη». Αντίστοιχα, ο καθηγητής Μικροβιολογίας και, επίσης, μέλος της Επιτροπής, Αθανάσιος Τσακρής, επεσήμανε (ΣΚΑΪ) ότι «είναι πιθανό ένα lockdown και στην Αττική» και πως «τώρα ξεκινάει το πραγματικό δεύτερο επιδημικό κύμα».

Την ίδια στιγμή, αναλύσεις από τα λύματα της Αττικής προκαλούν έντονη ανησυχία. Ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας, Νίκος Θωμαΐδης, μιλώντας στον Ρ/Σ ΘΕΜΑ 104,6, αποκάλυψε ότι το ιικό φορτίο στα λύματα της Αττικής αυξάνεται πολύ γρήγορα. «Την Κυριακή είδαμε πάλι μια αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα, κάτι που είναι ανησυχητικό και μας δείχνει ότι τα κρούσματα είναι της τάξης των 50.000-60.000». Κατά τον κ. Θωμαΐδη, με αυτά τα δεδομένα «ναι μεν μια καραντίνα τύπου Μαρτίου δεν θα ξαναγίνει, διότι δεν τη θέλει κανείς, αλλά η Αττική βαδίζει στο καθεστώς που ισχύει στη Θεσσαλονίκη, εάν δεν εφαρμοστούν τα μέτρα».

Δεν απέκλεισε ένα «μοντέλο» Θεσσαλονίκης σε όλη την Ελλάδα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, σε τηλεοπτική του συνέντευξη (ΣΚΑΊ), επικαλούμενος μάλιστα και την επιδημιολογική εξέλιξη άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Επιστήμονες και κυβέρνηση δίνουν μία εβδομάδα περιθώριο ώστε να κριθεί εάν η Αττική μπαίνει στο… γκρι, σε πιο διευρυμένο δηλαδή lockdown, όπως επιβλήθηκε στη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες.

Τα νέα αυστηρά μέτρα που είναι σε ισχύ από χθες τα ξημερώματα για ολόκληρη τη χώρα θέλουν 10 με 15 ημέρες για να δείξουν αποτέλεσμα. Ωστόσο, οι επτά ημέρες θεωρούνται ένα διάστημα κατά το οποίο εάν το Λεκανοπέδιο Αττικής δεν δείξει σημάδια εκθετικής αύξησης και διατηρηθεί σε σχετικά σταθερό επίπεδο, τα σημάδια θα εμπνέουν συγκρατημένη αισιοδοξία.

Οι παράγοντες που θα δείξουν τα επόμενα εικοσιτετράωρα αν το Λεκανοπέδιο ακολουθήσει το παράδειγμα της Θεσσαλονίκης είναι η ταχεία αύξηση των κρουσμάτων και του ποσοστού των θετικών στον κορωνοϊό εξετάσεων και οι αντοχές του συστήματος υγείας.

Το ίδιο ισχύει, άλλωστε, και για ολόκληρη τη χώρα. Προς το παρόν, η επιδημία επελαύνει.

Μέχρι τώρα, η Αττική εμφανίζει σταθερή αύξηση στον αριθμό των νέων διαγνώσεων (30% αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα), τη στιγμή κατά την οποία στη Θεσσαλονίκη, που από χθες το πρωί τελεί υπό καθεστώς σκληρού lockdown, υπερδιπλασιάστηκε ο αριθμός των διαγνώσεων σε μία εβδομάδα, και το ποσοστό κάλυψης των κλινών εντατικής COVID-19 των νοσοκομείων του Λεκανοπεδίου ήταν τη Δευτέρα το βράδυ στο 70%. «Δεν έχουμε κανένα περιθώριο εφησυχασμού», τόνισε χθες ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπ. Υγείας Μαγιορκίνης, ο οποίος μαζί με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά ανακοίνωσε 2.166 νέες διαγνώσεις του κορωνοϊού στη χώρα μας.

Διασωληνωμένοι νοσηλεύονταν 169 ασθενείς, ενώ καταγράφηκαν και 13 θάνατοι με τον συνολικό αριθμό των θυμάτων της νόσου στη χώρα μας να έχει φτάσει τα 655. Στην Αττική εντοπίστηκαν 542 κρούσματα και στη Θεσσαλονίκη 595. Τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων καταγράφηκε επίσης στη Ροδόπη (108) και στη Λάρισα (106), ενώ στην Πέλλα εντοπίστηκαν 78 κρούσματα.

Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, η δραματική αύξηση των κρουσμάτων που βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες στην Ελλάδα συμπίπτει με τη μετάβαση των δραστηριοτήτων όπως η κατανάλωση ποτού ή φαγητού σε κλειστούς χώρους, λόγω των χαμηλότερων θερμοκρασιών.

Σύμφωνα με τον παθολόγο-λοιμωξιολόγο, καθηγητή Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Χαράλαμπο Γώγο, σε αυτή τη φάση παρατηρείται πολύ μεγάλη δυναμική της επιδημίας στη χώρα μας παρά το γεγονός ότι είμαστε σε καλύτερη θέση από άλλες χώρες της Ευρώπης. Οπως επισημαίνει ο κ. Γώγος, οι τέσσερις παράγοντες που θα οδηγήσουν την Επιτροπή να εξετάσει το ενδεχόμενο αυστηροποίησης των μέτρων είναι: i) η μεγάλη αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων, ii) η αντίστοιχη αύξηση του δείκτη θετικότητας (δηλαδή το ποσοστό των θετικών στον κορωνοϊό τεστ), iii) η ταχύτητα με την οποία αυτοί οι δείκτες αυξάνονται και iv) η πληρότητα των κλινών εντατικής COVID που μπορεί να ξεπερνάει το 60%-70%.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, «το “μαξιλάρι” του 30% μπορεί εύκολα να καλυφθεί με μία συρροή κρουσμάτων π.χ. σε ένα γηροκομείο». Πάντως διευκρινίζει ότι εκτός από το ποσοστό λαμβάνεται υπόψη και ο απόλυτος αριθμός των κενών κλινών εντατικής, αφού το 30% π.χ. στην Αττική είναι περισσότερες κλίνες απ’ ό,τι στην Πάτρα. Οπως τόνισε ο κ. Γώγος, «παρακολουθούμε την Αττική, και αυτή τη στιγμή είναι λίγο πιο κάτω από το όριο για να προχωρήσουμε σε μέτρα όπως της Θεσσαλονίκης. Θα δούμε και πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση τις επόμενες ημέρες, με την ελπίδα ότι θα συγκρατηθεί η επιδημία λόγω των νέων μέτρων –πάντα με την προϋπόθεση ότι θα τηρηθούν– σε εστίαση και με απαγόρευση της κυκλοφορίας, εκτιμώντας ότι αυτά θα μειώσουν τις επαφές των πολιτών».