Στα Hot Spots ψάχνουν για τυχόν Τζιχαντιστές Europol και ΕΛ.ΑΣ.

 
Στα Hot Spots ψάχνουν για τυχόν Τζιχαντιστές Europol και ΕΛ.ΑΣ.

Πηγή Φωτογραφίας: eurokinissi

Ενημερώθηκε: 27/08/16 - 19:30

Την αποστολή μέσα στις επόμενες εβδομάδες 200 αξιωματούχων της Europol στην Ελλάδα για ελέγχους σε κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών επανέλαβε ο επικεφαλής της υπηρεσίας Ρομπ Γουέινραϊτ σε δηλώσεις του στον βρετανικό Τύπο.

Oπως αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής της Europol, η νέα δύναμη θα αναπτυχθεί δίπλα στους Ελληνες συνοριοφύλακες και θα χρησιμοποιήσει τεχνικές που αναπτύχθηκαν από τις βρετανικές αρχές ασφαλείας και εφαρμόστηκαν στα αεροδρόμια της χώρας για τον εντοπισμό τρομοκρατών.

Ο Γουέινραϊτ προβλέπει, επίσης, ότι θα γίνουν και άλλες «εντυπωσιακές» επιθέσεις από τους τζιχαντιστές όπως στο Παρίσι λεγοντας ότι αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη διεξάγονται περισσότερες από 50 αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις. Τέλος, προειδοποιεί ότι τζιχαντιστές επιχειρούν να ριζοσπατικοποιήσουν μετανάστες σε κέντρα φιλοξενίας μεταναστών στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια.

Ηδη στην Europol υπάρχει η υποψία ότι ισλαμιστές διέρχονται από τη χώρα μας μαζί με τα κύματα μεταναστών και προσφύγων. «Χρησιμοποιούν τα δρομολόγια των μεταναστών για να μετακινούνται εντός και εκτός της Ε.Ε. Η αντιμετώπιση του φαινομένου αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για την Ευρώπη», είχε δηλώσει τη 12η Μαΐου ο Αγγλος επικεφαλής της υπηρεσίας αναφερόμενος εμμέσως στις διελεύσεις –μέσω Ελλάδας– καμικάζι του Ισλαμικού Κράτους που είχαν συμμετάσχει σε επιθέσεις αυτοκτονίας στη Γαλλία και στο Βέλγιο.

Από ελληνικής πλευράς στην ομάδα θα μετάσχουν άνδρες από την Αντιτρομοκρατική και άλλες υπηρεσίες ασφαλείας, αλλά και από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών.

Θα «αναπτυχθούν», όχι στα hotspots του Ανατολικού Αιγαίου, όπου άλλωστε ήδη από την άνοιξη εκπρόσωποι της ευρωπαϊκής αστυνομικής υπηρεσίας, του Frontex και του EASO (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου) διενεργούν ελέγχους, αλλά σττα κέντρα φιλοξενίας στην ηπειρωτική χώρα.

Σύμφωνα με παλαιότερο δημοσίευμα της «Καθημερινής», επικαλούμενη καλά ενημερωμένη πηγή, αυτοί οι guest officers θα εγκατασταθούν στα κέντρα κράτησης και φιλοξενίας που λειτουργούν στην ηπειρωτική χώρα και θα πραγματοποιούν δευτερογενείς ελέγχους ασφαλείας των αλλοδαπών που διαμένουν σ' αυτά. Θα ελέγχουν δηλαδή εάν μεταξύ των μεταναστών και προσφύγων που βρίσκονται στις δομές φιλοξενίας υπάρχουν άτομα που έχουν καταχωρισθεί στους καταλόγους της Εuropol ως ύποπτα για συμμετοχή σε δίκτυα τζιχαντιστών.

Στη «μαύρη» λίστα της ευρωπαϊκής υπηρεσίας βρίσκονται καταχωρισμένα ως ύποπτα για διασυνδέσεις με το Ισλαμικό Κράτος και οργανώσεις-δορυφόρους του πάνω από 5.000 - 6.000 άτομα, δίχως οι Ελληνες αστυνομικοί να έχουν δυνατότητα πρόσβασης στη συγκεκριμένη βάση δεδομένων. «Η αναζήτηση στους αναλυτικούς φακέλους εργασίας της Europol απαιτεί ειδικούς κωδικούς-κλειδιά, τους οποίους δεν διαθέτουμε. Εχουμε πρόσβαση στο Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν (SIS II), το αντίστοιχο αρχείο της Interpol και την Εθνική Βάση Δεδομένων, όχι όμως και στις λίστες υπόπτων για τζιχάντ της Europol. Γι' αυτό, αποφασίστηκε να συγκροτηθεί υπό την αιγίδα της ευρωπαϊκής υπηρεσίας μια task force που θα αναλάβει τον έλεγχο των αλλοδαπών που βρίσκονται σε δομές φιλοξενίας της χώρας», δήλωσε σχετικά αρμόδιος ελληνας αξιωματούχος. Η ίδια πηγή παραδέχθηκε ότι στην ηγεσία των υπηρεσιών ασφαλείας και πληροφοριών της χώρας υπάρχει διάχυτη ανησυχία για το ενδεχόμενο ριζοσπαστικοποίησης των αλλοδαπών που –μετά το κλείσιμο των συνόρων– διαβιούν επί μακρόν και υπό κακές συνθήκες στα κέντρα κράτησης και φιλοξενίας της χώρας.

Η συμφωνία Europol-ΕΛ.ΑΣ. έχει υπογραφθεί από τις 3 Ιουνίου

Η απόφαση αυτή, όπως προαναφέρθηκε, αφορά την Ιταλία και την Ελλάδα και θα εφαρμοστεί στα Hot Spots της ηπειρωτικής χώρας αφού στα νησία ήδη βρίσκονται αυτά τα κλιμάκια και μέχρι στιγμής δεν έχουν εντοπίσει κάποιο ύποπτό περιστατικό ή κάποιο ύποπτο άτομο, που τυχόν να έχει προχωρήσει σε στρατολόγηση προσφύγων για τον ISIS.

Πρόσθετα, το ξένο αυτό προσωπικό έχει συνεκπαιδευτεί στη χώρα μας, με κανόνες και συνθήκες που ισχύουν εδώ, όπως το αντίστοιχο θα συμβεί και με το νέο προσωπικό που θα έρθει, όχι μαζικά όπως ίσως εσφαλμένα κατανοήθηκε από ξένα ΜΜΕ αλλά ανά π.χ. 30 άτομα την φορά που η μία ομάδα θα αντικαθιστά την άλλη, με έδρα πρώτα τις εγκαταστάσεις του FRONTEX στον Πειραιά.

Η υπογραφή αυτής της συμφωνίας έγινε στις 3 Ιουνίου 2016, στην έδρα της EUROPOL, στη Χάγη της Ολλανδίας από τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγο Κωνσταντίνου Τσουβάλα και το Διευθυντή της EUROPOL, Rob Wainwrightκαι ομομάστηκε... το «Εθνικό Επιχειρησιακό Σχέδιο Καταπολέμησης Δικτύων Παράνομης Διακίνησης Ανθρώπων με τη συνδρομή της EUROPOL».

Το Επιχειρησιακό Σχέδιο εκπονήθηκε στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ατζέντας για τη Μετανάστευση, με σκοπό την υποστήριξη Κρατών – Μελών της Ε.Ε., τα οποία αντιμετωπίζουν μεγάλη πίεση από μεταναστευτικές ροές και σε εφαρμογή της δήλωσης των Επικεφαλής των Κρατών και Κυβερνήσεων της Ε.Ε., της 7ης Μαρτίου 2016 και των αποφάσεων του Συμβουλίου Δικαιοσύνης & Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε..

Το Επιχειρησιακό Σχέδιο θα ενισχύσει το συντονισμό της δράσης των ελληνικών Αρχών Επιβολής του Νόμου (Ελληνική Αστυνομία, Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή) της EUROPOL, καθώς και λοιπών αρμόδιων Υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Διεθνών Οργανισμών (FRONTEX, EUROJUST, INTERPOL) σε σχέση με την παράνομη διακίνηση ανθρώπων.

Η επίτευξη του παραπάνω σκοπού θα υλοποιηθεί με βάση τις προβλέψεις για την επιτάχυνση της ανταλλαγής επιχειρησιακών πληροφοριών σχετικών με τη διευκόλυνση της παράνομης εισόδου, διέλευσης και διαμονής μεταναστών στην Ελλάδα και τις χώρες της Ε.Ε..

Με βάση τις σχετικές προβλέψεις, η EUROPOL, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, αναλαμβάνει σειρά υποστηρικτικών δράσεων στα εστιακά σημεία (hot spots) και αναπτύσσει στην Ελλάδα προσωπικό της καθώς και αποσπασμένους «προσκεκλημένους υπαλλήλους» (Guest Officers), που θα λειτουργούν υπό την εποπτεία των Ελληνικών Αρχών και σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που ορίζει η ελληνική νομοθεσία.

Σχετικά Θέματα:

Το ΝΑΤΟ εμπλέκει την Ελλάδα στη μάχη κατά του ISIS