Κορονοϊός - Σύνοδος Κορυφής: Επιτεύχθηκε πρόοδος στις συζητήσεις των Ευρωπαίων ηγετών για μια συμφωνία στο θέμα της κοινής χρηματοδότησης των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού, που διήρκεσαν περίπου 4 ώρες, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.
Παρά όμως τα βήματα που έγιναν η αντιθέσεις ανάμεσα στις χώρες που υποστηρίζουν την έκδοση ευρω-ομολόγων και στο γερμανικό μπλοκ που αντιδρά σ' αυτό παραμένει.
Παρότι το κλίμα ήταν περισσότερο συναινετικό από ό,τι ένα μήνα πριν, παραμένουν οι διαφορές μεταξύ των χωρών-μελών, με πέντε χώρες -Γερμανία, Αυστρία, Δανία, Σουηδία και Ολλανδία- να τάσσονται κατά των προτάσεων για στήριξη της ανάκαμψης μέσω επιδοτήσεων προς κράτη-μέλη.
Οι 27 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν σε ένα πλαίσιο κοινής χρηματοδότησης, το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά διαφώνησαν στο μείζον ζήτημα των επιχορηγήσεων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και άλλοι ηγέτες ζήτησαν το Ταμείο να λειτουργήσει εμπροσθοβαρώς και να εστιάσει πρωτίστως σε επιχορηγήσεις προς τα κράτη μέλη, παρά σε δάνεια, ωστόσο η πρόταση αυτή αντιμετώπισε την σκληρή αντίθεση της Ολλανδίας, Αυστρίας και Δανίας και Σουηδίας.
Το «στρατόπεδο» των χωρών του Βορρά, τάχθηκε υπέρ της σύνδεσης του Ταμείου Ανάκαμψης με τον επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της Ε.Ε. 2021-27 -το επονομαζόμενο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο- ανέφεραν οι πηγές.
Νωρίτερα, η Κριστίν Λαγκάρντ απηύθυνε δραματική προειδοποίηση προς τους Ευρωπαίους ηγέτες να δράσουν προτού να είναι αργά κάνοντας λόγο για ύφεση έως και 15% στο ΑΕΠ της Ευρωζώνης.
Στην άλλη πλευρά των χωρών του Νότου, ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, υποστήριξε ότι το μέγεθος του Ταμείου Ανάκαμψης θα πρέπει να ανέρχεται στο 1,5 τρισ. ευρώ και να παρέχει επιδοτήσεις στις χώρες-μέλη, ώστε να διασφαλισθεί μια συμμετρική απάντηση στο ασύμετρο σοκ λόγω κορωνοϊού».
Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, οι Ευρωπαίοι ηγέτες πετούν το μπαλάκι στην Κομισιόν, που θα πρέπει να βρει τρόπο να... τετραγωνίσει τον κύκλο και να παρουσιάσει έως τις 6 Μαϊου τις προτάσεις για τη χρηματοδότηση και τρόπο λειτουργίας του Ταμείου Ανάκαμψης.
Δήλωση Σαρλ Μισέλ
Οι ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζήτησαν από την Κομισιόν να επεξεργαστεί κατεπειγόντως ένα σχέδιο για την από κοινού χρηματοδότηση της ανάκαμψης του μπλοκ μετά την πανδημία της Covid-19, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ μετά τη λήξη της συνόδου κορυφής.
Σύμφωνα με τον Μισέλ, οι ηγέτες θέλουν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συνδέσει αυτό το σχέδιο ανάκαμψης με το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ για το διάστημα 2021-27.
«Εκφράσαμε την ισχυρή βούλησή μας να προχωρήσουμε μαζί προς τα εμπρός», τόνισε.
Ο Μισέλ παραδέχτηκε ότι η συμφωνία για τον επόμενο προϋπολογισμό και το Ταμείο Ανάκαμψης θα είναι δύσκολη, όμως εκφράζεται ισχυρή πολιτική βούληση μεταξύ των χωρών να συνεργαστούν μεταξύ τους τις επόμενες εβδομάδες. Οι ηγέτες, πρόσθεσε, συμφωνούν ότι το Ταμείο αυτό είναι αναγκαίο και επείγον.
Αναφερόμενος στα περιοριστικά μέτρα, σημείωσε ότι οι ηγέτες συμφώνησαν επίσης να συντονίσουν τη σταδιακή άρση τους και να παρακολουθούν την εξέλιξη της κατάστασης, έχοντας υπόψη τους ότι πλησιάζει η θερινή περίοδος των διακοπών.
Τέλος, ο Σαρλ Μισέλ ανακοίνωσε ότι στις 6 Μαΐου θα διεξαχθεί μέσω τηλεδιάσκεψης η σύνοδος της ΕΕ με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.