Η ενημέρωση για τις επαφές του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας σε Λιβύη και Αίγυπτο, νωρίτερα την Κυριακή και η προετοιμασία για την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ για την κατασκευή του αγωγού EastMed, ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης του Νίκου Δένδια με τον Κύπριο ομόλογο του, Νίκο Χριστοδουλίδη, στο αεροδρόμιο Λάρνακας.
Όπως επισήμανε ο κ. Δένδιας σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση: «Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για την προετοιμασία της υπογραφής του EastMed στην Αθήνα στις 2 Ιανουαρίου και γενικά, να ανταλλάξουμε απόψεις για τον καλύτερο συντονισμό μας, για να επιτύχουμε τους στόχους που έχουμε, που είναι -όπως καλά ξέρετε- μέσα στο πλαίσιο, πάντοτε, του Διεθνούς Δικαίου».
«Και όπως πολύ σωστά είπε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, χωρίς να αποκλείουν κανέναν. Όλες οι χώρες οι οποίες αντιλαμβάνονται το Διεθνές Δίκαιο ως το φυσικό περιβάλλον [τους], είναι καλοδεχούμενες να συμμετάσχουν στις κοινές μας πρωτοβουλίες», συμπλήρωσε ο κ. Δένδιας.
Ερωτώμενος για τις σημερινές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου που αμφισβητούν το νομικό καθεστώς των νησιών του Αιγαίου, ο κ. Δένδιας τόνισε χαρακτηριστικά: «Νομίζω ότι το Διεθνές Δίκαιο και οι διεθνείς συνθήκες είναι επαρκείς για να απαντούν σε κάθε αυθαίρετη τοποθέτηση, δήλωση ή συμπεριφορά».
Αναφερόμενος στην υπογραφή των διακρατικών συμφωνιών για τον αγωγό EastMed, ο υπουργός εξωτερικών υπογράμμισε πως δεν πρόκειται για «αντίδραση σε κάποιον άλλον».
«Είναι η προσπάθεια να βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής των πολιτών των χωρών μας, να βελτιώσουμε τις οικονομίες μας, να δώσουμε λύσεις και o EastMed είναι μια μεγάλη ενεργειακή ενίσχυση στο ενεργειακό ισοζύγιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό που πάντα λέω, τις πρωτοβουλίες μας δεν τις βλέπουμε σαν πρωτοβουλίες που απευθύνονται εναντίον κάποιου άλλου. Τις βλέπουμε σαν θετικά βήματα και προσκαλούμε τον οποιονδήποτε να συμμετάσχει εφόσον συμφωνεί με το ευρύτερο πλαίσιο».
Τέλος, σχετικά με την οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών, ο κ. Δένδιας σημείωσε πως στις 8 Ιανουαρίου υπάρχει συνάντηση των τεχνικών επιτροπών Ελλάδας- Αιγύπτου.
Από την πλευρά του, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι δημιουργούνται οι κατάλληλες υποδομές ώστε να αντιμετωπιστούν ενέργειες αποσταθεροποίησης στην περιοχή.
Πρόσθεσε πως πριν διενεργηθούν οι επισκέψεις και επαφές Δένδια στην περιοχή προηγήθηκε συντονισμός μεταξύ των δύο. Σημείωσε ότι οι προσεγγίσεις και οι στόχοι είναι κοινοί και τόνισε πως «δημιουργούνται οι κατάλληλες υποδομές ώστε να αντιμετωπισθούν οι όποιες κινήσεις, από κάποιους οι οποίοι επιθυμούν να δημιουργήσουν μια κατάσταση αποσταθεροποίησης στην Ανατολική Μεσόγειο, παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο».
«Η Κυπριακή Δημοκρατία και η Ελλάδα κινούνται πάντα στη λογική των συνεργασιών, χωρίς να αποκλείουμε κανέναν, πάντα στη βάση μιας θετικής προσέγγισης και αυτό είναι και το κάλεσμα προς όλα τα κράτη της περιοχής», είπε ο κ. Χριστοδουλίδης.
Ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως τις επόμενες μέρες θα πραγματοποιηθούν και άλλες συναντήσεις με τον Έλληνα ομόλογο του, καθώς υπάρχουν αρκετές προγραμματισμένες συναντήσεις, τόσο σε διμερές, όσο και σε πολυμερές επίπεδο