Σαν σήμερα 14 Νοεμβρίου 1945 αρχίζει η Δίκη της Νυρεμβέργης. Δείτε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν στην Ελλάδα και τον κόσμο σαν σήμερα, και σημάδεψαν την ιστορία:
1832: Το πρώτο λεωφορείο, με κινητήρια δύναμη άλογα, κυκλοφορεί στους δρόμους της Νέας Υόρκης.
1899: Η αμερικανίδα ρεπόρτερ Νέλι Μπλάι (πραγματικό όνομα Ελίζαμπεθ Τζέιν Κόκραν) ξεκινά την προσπάθειά της να ξεπεράσει τον ήρωα του Ιουλίου Βερν, Φιλέα Φογκ και πραγματοποιεί τον γύρο του κόσμου σε 72 ημέρες, 6 ώρες και 11 λεπτά.
1909: Στην Ελλάδα, με σφοδρό κατηγορητήριο, ο “Στρατιωτικός Σύνδεσμος” ζητά από την κυβέρνηση την εκκαθάριση των δημόσιων υπηρεσιών και την απόλυση όλων των πρεσβευτών ως ανίκανων.
1910: Λαμβάνει χώρα η πρώτη απονήωση στην ιστορία της αεροπορίας. Ο πρωτοπόρος αμερικανός αεροπόρος, Γιουτζίν Ιλάι, σηκώνει ένα αεροπλάνο από το κατάστρωμα του καταδρομικού «Μπέρμιγχαμ».
1918: Η Τσεχοσλοβακία ανακηρύσσεται δημοκρατία. Πρόεδρος εκλέγεται ο Τόμας Μάζαρυκ.
1919: (π. ημ.) Υπογράφεται η Συνθήκη του Νεϊγύ, που ρυθμίζει τις σχέσεις και τα προβλήματα των Συμμάχων με τη Βουλγαρία. Η συνθήκη είναι σημαντική και για την Ελλάδα, γιατί μεταρρυθμίζει τα κοινά σύνορα υπέρ της χώρας μας και οριστικοποιεί την παραίτηση της Βουλγαρίας από τη Δυτική Θράκη.
1920: Οι Αρμένιοι εκκενώνουν την πρωτεύουσά τους, μετά την εισβολή των Τούρκων.
1922:Το BBC εκπέμπει το πρώτο ραδιοφωνικό του πρόγραμμα.
1926: Ιδρύεται η ΕΠΟ (Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία).
1929: Η Μεγάλη Βρετανία απορρίπτει αίτημα των Κυπρίων για ένωση με την Ελλάδα.
1935: Οι Φιλιππίνες αποκτούν την αυτονομία τους από τις ΗΠΑ. Ο Φραγκλίνος Ρούσβελτ τις ανακηρύσσει ελεύθερη κοινοπολιτεία. Ο Μανουέλ Λουίς Κουεζόν ορκίζεται πρώτος πρόεδρος.
1940: Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Ο ιταλικός στόλος συντρίβεται μέσα στο λιμάνι του Τάραντα. Φασιστική νηοπομπή υφίσταται πανωλεθρία στο στενό του Οτράντο.
1945: Αρχίζει η Δίκη της Νυρεμβέργης, των 24 Γερμανών κατηγορουμένων που έχουν χαρακτηριστεί ως κορυφαίοι εγκληματίες πολέμου.
1957: Η συνάντηση 108 ηγετικών στελεχών της Μαφίας σε βίλα στο Απαλάτσιν της Νέας Υόρκης καταλήγει σε φιάσκο, μετά την εισβολή της αστυνομίας και τη σύλληψη τουλάχιστον 60 μαφιόζων. Το περιστατικό, που θα μείνει στην ιστορία ως «The Apalachin Meeting», επιβεβαιώνει την ύπαρξη συνδικάτου του εγκλήματος με κεντρική καθοδήγηση στη Βόρειο Αμερική.
1960:Ιδρύεται ο ΟΠΕΚ (Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών).
1970: Δημοσιεύεται από τη Χούντα ο θεσμικός νόμος για την οργάνωση και τη δράση των ελληνικών κομμάτων.
1989: Ο Μάνος Χατζιδάκις ιδρύει την «Ορχήστρα των Χρωμάτων».
1993: Ο μεγάλος «κανονιέρης» του ελληνικού ποδοσφαίρου και πρώτος σκόρερ όλων των εποχών στην Ελλάδα, Θωμάς Μαύρος, λέει και επισήμως «αντίο» στα γήπεδα, στο φιλικό ΑΕΚ – Εθνική Ελλάδος.
1993: Την ίδια μέρα, οι Πορτορικανοί αρνούνται με δημοψήφισμα να αποτελέσει το Πουέρτο Ρίκο την 51η Πολιτεία των ΗΠΑ.
2001: Ο αγώνας Αργεντινή – Ουρουγουάη για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2002 είναι ο τελευταίος για τη φανέλα με το νούμερο 10 των Αργεντινών, η οποία αποσύρεται για πάντα σε ανάμνηση του Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα.
2002: Το Ιράκ αποδέχεται άνευ όρων το ψήφισμα του ΟΗΕ για την επιστροφή των επιθεωρητών στο έδαφός του, για τον έλεγχο του οπλοστασίου και τον αφοπλισμό του.
Σαν σήμερα γεννήθηκαν: Το 1765 ο αμερικανός μηχανικός και εφευρέτης του πρώτου ατμοκίνητου πλοίου και του πρώτου υποβρυχίου, Ροβέρτος Φούλτον, το 1840 ο γάλλος ζωγράφος, Κλοντ Μονέ, ένας από τους δημιουργούς του ιμπρεσιονισμού, το 1883 ο Στρατηγός (Μαύρος καβαλάρης) και πρωθυπουργός, Νικόλαος Πλαστήρας, το 1908 ο αμερικανός γερουσιαστής, Τζόζεφ Μακάρθι, γνωστός για το κυνήγι του εναντίον των κομμουνιστών (Μακαρθισμός), το 1922 ο αιγύπτιος πολιτικός και γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπούτρος Μπούτρος Γκάλι, το 1935 ο στιχουργός και δημοσιογράφος, Λευτέρης Παπαδόπουλος, το 1949 ο τραγουδιστής και συνθέτης, Βαγγέλης Γερμανός, το 1952 η τραγουδίστρια, Δήμητρα Γαλάνη και το 1954 ο έλληνας συνθέτης, Yanni, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Γιάννη Χρυσομάλη, με σπουδαία καριέρα στις ΗΠΑ στο χώρο της new age μουσικής.
Σαν σήμερα πέθανάν: Το 565 πέθανε ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου, Ιουστινιανός (Φλάβιος Πέτρος Σαββάτιος Ιουστινιανός) και το 1825 ο γερμανός συγγραφέας, Γιόχαν Πάουλ Ρίχτερ, γνωστός και ως Ζαν Πολ.