Σκουρλέτης: “Επιδίωξή μας το πάρκο Τρίτση να μετατραπεί σε ένα κόσμημα”

 
Σκουρλέτης: “Επιδίωξή μας το πάρκο Τρίτση να μετατραπεί σε ένα κόσμημα”

Ενημερώθηκε: 05/08/16 - 17:19

Την πεποίθηση ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για ανάπτυξη του πάρκου Τρίτση που μπορεί να αποτελέσει πρότυπο και για άλλα αντίστοιχα εγχειρήματα εκφράζει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης σε δήλωσή του προς το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων με αφορμή την ψήφιση από τη Βουλή σχετικής νομοθετικής ρύθμισης.

Ο κ. Σκουρλέτης υπογραμμίζει ότι η σημερινή κατάσταση αποκαλύπτει την αποτυχία του υφιστάμενου σχήματος και τις διαχρονικές ευθύνες «πολιτικών ηγεσιών και συγκεκριμένων δυνάμεων της τοπικής αυτοδιοίκησης», ενώ εκφράζει τη βούληση να προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες για να προστατευθεί ο χώρος για να επιστρέψει ο κόσμος σε αυτόν.

Αναλυτικά ο υπουργός δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για το πάρκο Τρίτση και τη νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης τα εξής: «Οι κάτοικοι της Δυτικής Αττικής έχουν ανάγκη από έναν χώρο όπως το πάρκο Τρίτση, και αυτή την ανάγκη επιδιώκουμε να ικανοποιήσουμε με τους καλύτερους δυνατούς όρους, προκειμένου ο σημαντικός αυτός χώρος να μετατραπεί σε ένα "κόσμημα".

Είπα και στην τοποθέτησή μου στη Βουλή ότι πρόκειται για τεράστιας σημασίας πνεύμονα πρασίνου, ένα πάρκο υπερτοπικής αξίας, και δεν μπορούμε να παίζουμε με αυτό, να το αφήσουμε να ρημάζει, όπως έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις με την επιλογή σχημάτων διαχείρισης που οδήγησαν στη χρεοκοπία και στην εγκατάλειψη. Για μας είναι πολύ μεγάλης προτεραιότητας θέμα. Πριν από αρκετούς μήνες ξεκινήσαμε διάλογο με τους δημάρχους, εξετάσαμε διεξοδικά το ζήτημα και καταλήξαμε σε μια συγκεκριμένη τεκμηριωμένη πρόταση, η οποία εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του νέου φορέα με συγκεκριμένους πόρους, έτσι ώστε, και με την κατάρτιση ενός βιώσιμου σχεδίου διαχείρισης, να εξασφαλιστεί η αυτάρκεια του Πάρκου.

Η σημερινή κατάσταση αποκαλύπτει την αποτυχία του υφιστάμενου σχήματος, με διαχρονική ευθύνη πολιτικών ηγεσιών και συγκεκριμένων δυνάμεων της τοπικής αυτοδιοίκησης. Χρέη, ευκαιριακές παρεμβάσεις, απλήρωτοι εργαζόμενοι, έλλειψη υλικών και έμψυχου δυναμικού, γενικότερη απαξίωση. Είναι καιρός να ενισχυθεί ουσιαστικά η προσπάθεια που, μέχρι τώρα, γίνεται με πενιχρά μέσα και αβέβαιο αύριο.

Ο νέος νόμος προβλέπει τον ορισμό ενός υπεύθυνου διαχείρισης και εξασφαλίζει την συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων και επενδύει στη γνώση προκειμένου να αντιμετωπίζονται τα προβλήματα και οι προκλήσεις. Αυτό θα γίνει με τη συμμετοχή στο ΔΣ εκπροσώπου του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, με τη συμμετοχή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, με ανθρώπους από την τοπική κοινωνία, αλλά και με την τοπική αυτοδιοίκηση. Επιπλέον, προβλέπονται συγκεκριμένοι πόροι για τη χρηματοδότηση, με βάση τους ΚΑΠ για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και με πρόβλεψη για κάλυψη κάθε διαφοράς από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Περιβάλλοντος, από το Πράσινο Ταμείο και από κάθε άλλη πρόσφορη πηγή.

Με την παρέμβασή μας θέσαμε ήδη τους άξονες δραστηριότητας και ανάπτυξης του Πάρκου. Γίνεται αναφορά στην περαιτέρω ενίσχυση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων για μαθητές, προώθηση πρότυπων- πιλοτικών ερευνητικών προγραμμάτων, οικολογικές καλλιέργειες, περιοδικές εκθέσεις, ανάπτυξη βοτανικού κήπου και φυσικά υιοθέτηση των πιο κατάλληλων πρακτικών για τη φύλαξη του χώρου. Πιστεύουμε και φροντίζουμε, επίσης, για την "άνθηση" πολιτιστικών δραστηριοτήτων, αλλά και μιας αθλητικής υποδομής με τρόπο που να μην έρχονται σε αντίθεση με τον χαρακτήρα του πάρκου και την προσπάθεια ανάδειξης και προστασίας του χώρου.

Προσεγγίσαμε το θέμα με προσοχή και περίσκεψη, γιατί δεν αρκεί να είναι επισκέψιμος ο χώρος, ούτε να προστατεύεται στοιχειωδώς. Μας δίνεται η ευκαιρία, υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις, για πολλαπλάσια οφέλη προς τους κατοίκους, για μια καινοτόμα χρήση και ανάπτυξη που ευχόμαστε να πάει τόσο καλά ώστε να αποτελέσει πρότυπο και για άλλα αντίστοιχα εγχειρήματα. Αυτός ο τρόπος ανάπτυξης είναι τελικά, προς όφελος όλων των εμπλεκομένων. Πιστεύουμε στη λύση που δίνουμε και είμαστε σίγουροι ότι δεν θα αργήσει να έρθει η στιγμή που θα τύχει καθολικής αναγνώρισης. Άμεσα, θέλουμε να προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες για να προστατευθεί ο χώρος για να επιστρέψει ο κόσμος σ' αυτόν».