Τραγωδία σε παιδικό σταθμό: Πέθανε αγοράκι την ώρα του φαγητού

 
paidikos stathmos

Ενημερώθηκε: 15/10/19 - 19:19

Συγκλονισμένοι είναι όλοι στον ιδιωτικό βρεφονηπιακό σταθμό στα νότια προάστια, όπου το αγοράκι μόλις 2,5 ετών έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια του φαγητού. Οι υπεύθυνοι του σταθμού, σέβονται το βαρύ πένθος της οικογένειας και επισημαίνουν πως δεν πρόκειται να επεκταθούν περαιτέρω για το ζήτημα μιλώντας στα ΜΜΕ, ενώ επιφυλάσσονται για κάθε νομικό τους δικαίωμα.

Οι πρώτες πληροφορίες ήθελαν το άτυχο αγοράκι να πνίγηκε από αρακά που είχε το μεσημεριανό μενού τιυ σταθμού. Ωστόσο, η ακριβής αιτία θανάτου θα φανεί στα αποτελέσματα της νεκροψίας- νεκροτομής, τα οποία αναμένονται εντός των επόμενων ημερών. Η κηδεία του παιδιού θα γίνει αύριο, στο νεκροταφείο του Αγίου Δημητρίου, στις 12:30.

Πώς έγινε το μοιραίο περιστατικό 

Το παιδί είχε εγγραφεί πρόσφατα στον παιδικό σταθμό. Μάλιστα, κάποιες ημέρες είχε απουσιάσει λόγω ασθένειας, όπως είχε ενημερώσει η οικογένειά του. Το μοιραίο περιστατικό σημειώθηκε στις 4 Οκτωβρίου. Εκείνη τη στιγμή, το αγοράκι, έτρωγε μαζί με τα υπόλοιπα παιδιά του τμήματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπό την εποπτεία τους ήταν δύο νηπιαγωγοί (πτυχιούχοι ΑΕΙ) και μία βρεφονηπιοκόμος. Ξαφνικά το παιδάκι άρχιζε να παρουσιάζει έντονη δύσπνοια και κατέρρευσε. Άμεσα τρεις εκπαιδευτικοί καθώς και η διευθύντρια του σταθμού έκαναν τεχνητές αναπνοές στο παιδί, προκαλώντας του εμετό. Δεν κατέστη, όμως, δυνατό να ανακτήσει τις αισθήσεις του. Κλήθηκε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, που έφτασε μέσα σε επτά λεπτά, όπως αποδεικνύεται από το δελτίο συμβάντων. Το παιδάκι κατέληξε μία εβδομάδα μετά -τη περασμένη Παρασκευή- εξαιτίας ελλιπούς οξυγόνωσης του εγκεφάλου.

«Έγινε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό» 

Η δικηγόρος Σοφία Κοντέα, η οποία εκπροσωπεί τον παιδικό σταθμό, ανέφερε στο star.gr ότι οι εκπαιδευτικοί και η διευθύντρια έκαναν ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό για να σώσουν το παιδάκι, ενώ όλο αυτό το διάστημα που ήταν στην Εντατική, ενημερώνονταν καθημερινά για την πορεία της υγείας του. Ο πατέρας του αγοριού, ο οποίος είναι αστυνομικός, την περασμένη Πέμπτη, έξι ημέρες μετά από το τραγικό περιστατικό, έκανε καταγγελία στο τμήμα Ασφαλείας Αγίου Δημητρίου αμφισβητώντας ότι από τον παιδικό σταθμό έγιναν όλες οι αναγκαίες ενέργειες ώστε να σωθεί το αγοράκι.

«Το αγοράκι δε πνίγηκε από φαγητό»

Πάντως, η κα Κοντέα, ξεκαθάρισε ότι το παιδί δεν πνίγηκε από φαγητό. «Πνιγμός δεν είναι, γιατί μόλις μεταφέρθηκε στο Παίδων μας είπαν από την αξονική ότι οι αεριαγωγοί του ήταν κενοί, δεν υπήρχε ούτε φαγητό, ούτε τίποτα» ανέφερε και πρόσθεσε: «Το παιδί έπεσε από την καρέκλα. Αμέσως οι εκπαιδευτικοί τηλεφώνησαν στο ΕΚΑΒ, τους έδωσαν οδηγίες, του έκαναν τεχνητή αναπνοή, το παιδάκι έκανε εμετό και είχε βγάλει το φαγητό όλο. Πνιγμός σίγουρα δεν ήταν. Η νεκροτομή θα δείξει τι έφταιξε.»

Μάλιστα, υποστήριξε πως αν υπήρχε υπόνοια ότι έφταιγε ο παιδικός σταθμός «δε θα άφησαν τις δασκάλες και τη διευθύντρια να φύγουν από το Παίδων, καθώς συνόδευσαν το αγοράκι στο νοσοκομείο», ενώ ανέφερε ότι «ίσως το παιδάκι να είχε κάτι παθολογικό» το οποίο, ίσως ούτε οι γονείς του γνώριζαν.

Είναι υποχρεωτικό οι εκπαιδευτικοί να γνωρίζουν από πρώτες βοήθειες; 

Αν και σύμφωνα με την δικηγόρο του παιδικού σταθμού, οι εκπαιδευτικοί γνώριζαν από πρώτες βοήθειες, δεν υπάρχει νόμος που να υποχρεώνει τους δασκάλους, καθηγητές, νηπιαγωγούς να περνούν τέτοια εκπαίδευση.

Όπως ανέφεραν στο star.gr κύκλοι από συλλογικά όργανα παιδικών σταθμών, η εκπαίδευση πρώτων βοηθειών είναι στη δικαιοδοσία του εκάστοτε ιδιωτικού σταθμού αν θα την παρέχει στους εργαζόμενούς του.

Ποια είναι τα πιο συχνά ατυχήματα στα παιδιά 

Η πνιγμονή από ξένο σώμα είναι η τέταρτη πιο συχνή αιτία θανάτου στα παιδιά ηλικίας ενός έως τεσσάρων ετών, όπως ανέφερε στο star.gr, η παιδίατρος Κωνσταντίνα Κοσμά.

Στην πρώτη θέση βρίσκεται ο πνιγμός (σε θάλασσα, πισίνα), στη δεύτερη τα ατυχήματα με αυτοκίνητο και στην τρίτη τα εγκαύματα (μάτι κουζίνας, φούρνος, τζάκι, σόμπα) , ενώ ακολοθούν οι πτώσεις και οι δηλητηριάσεις.

Μάλιστα, τα τρόφιμα που πρέπει να προσέχουν οι γονείς σε αυτές τις ηλικίες είναι οι ξηροί καρποί, τα σταφύλια, τα ποπ κορν, μικρά κομμάτια από παχνίδια και από αντικείμενα, τα κέρματα και συνδετήρες.

Επίσης, σύμφωνα με την παιδίατρο Καλλιόπη Μπουρδάκου, αν το παιδί καταπιεί έστω και μισό τσιγάρο, μπορεί να αποβεί μοιραίο για τη ζωή του.

https://www.star.gr

Πηγή: