Η κλιμάκωση της έντασης στην Αραβική Χερσόνησο μετά τις επιθέσεις εναντίον του μεγαλύτερου διυλιστηρίου πετρελαίου προκαλεί παγκόσμια ανησυχία. Όποιος κι αν φέρει την ευθύνη των επιθέσεων παίζει με τη φωτιά. Το ότι ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Πομπέο επιρρίπτει τις ευθύνες στο Ιράν χωρίς αποδεικτικά στοιχεία, κλιμακώνει απλώς άνευ λόγου την ένταση
Η τιμή του πετρελαίου αυξήθηκε κατακόρυφα σήμερα, με άνοδο πάνω από 10% έπειτα από τις επιθέσεις το Σάββατο εναντίον των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της εταιρείας στη , σύμφωνα με το Bloomberg.
Το αργό WTI, έφτασε τα 60,71 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας αύξηση 10,68%, ενώ η τιμή του Μπρεντ στα 67,31 δολάρια το βαρέλι (αύξηση 11,77%).
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την Κυριακή ότι ενέκρινε τη χρήση των στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου των ΗΠΑ, αν κριθεί αναγκαίο και σε ποσότητα που θα καθοριστεί «ώστε να παραμείνουν οι αγορές επαρκώς εφοδιασμένες».
Νωρίτερα, πάντως, ήταν ο ίδιος που φρόντισε να υποδαυλίσει την παγκόσμια ανησυχία καθώς με ανάρτησή του στο Twittter άφησε να εννοηθεί ότι η Ουάσινγκτον γνωρίζει ποιος βρίσκεται πίσω από την επίθεση εμφανιζόμενος έτοιμος για αντίποινα.
«Έχουμε βάσιμους λόγους να πιστεύουμε ποιος είναι ο δράστης και είμαστε έτοιμοι και οπλισμένοι ανάλογα με την τελική επιβεβαίωση αλλά περιμένουμε να μας ενημερώσει το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας για το ποιος πιστεύουν αυτοί ότι ήταν ο δράστης της επίθεσης και με ποιους όρους πρέπει να προχωρήσουμε» έγραψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
Όπως σημειώνει ο Guardian αυτή είναι η πρώτη φορά που ο Τραμπ αφήνει υπόνοιες για μια πιθανή στρατιωτική απάντηση των ΗΠΑ στην επίθεση στη Σαουδική Αραβία.
Από τις επιθέσεις με τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της εταιρείας Aramco, διακόπηκε προσωρινά η παραγωγή. Τα πλήγματα διέκοψαν την εξόρυξη 5,7 εκατομμυρίων βαρελιών αργού, ήτοι σχεδόν του 50% του συνόλου της παραγωγής ή πάνω από το 5% του παγκόσμιου εφοδιασμού.
Σύμφωνα με πηγή του βασιλείου στο πρακτορείο Reuters, οι εξαγωγές πετρελαίου από τη Σαουδική Αραβία θα συνεχιστούν κανονικά αυτήν την εβδομάδα, καθώς το βασίλειο θα αντλήσει από τα τεράστια αποθέματά που διαθέτει για να καλύψει τη ζήτηση.
Είναι ακόμη ασαφές για πόσο χρονικό διάστημα θα συνεχιστεί αυτή η διακοπή, σημειώνοντας μόνο ότι οι ζημιές είναι «μεγάλες» και δεν είναι εφικτό να αποκατασταθούν μέσα σε μια νύχτα.
Ένας Σαουδάραβας αξιωματούχος που μίλησε στην εφημερίδα Wall Street Journal είπε ωστόσο ότι το ένα τρίτο της παραγωγής θα αποκατασταθεί μέχρι την Δευτέρα. «Διασφαλίζουμε ότι δεν θα παρουσιαστούν ελλείψεις στην αγορά, μέχρι να επανέλθουμε πλήρως», πρόσθεσε.
Οι Χούτι ανέλαβαν την ευθύνη της επίθεσης
Η οργάνωση των Χούτι στην Υεμένη ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) στα δύο εργοστάσια της «Aramco», δήλωσε στο δίκτυο «Al Mairah TV» ο στρατιωτικός εκπρόσωπος της οργάνωσης.
Σύμφωνα με την πηγή αυτή, οι Χούτι ανέπτυξαν 10 drones εναντίον των εγκαταστάσεων στο Αμπκάικ και το Χουράις και η οργάνωση ανακοίνωσε πως θα διευρύνει τις επιθέσεις της στη Σαουδική Αραβία, η οποία ηγείται ενός συνασπισμού που πολεμά εναντίον των Χούτι στην Υεμένη.
Ο πρίγκιπας διάδοχος της Σ. Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, τόνισε ότι η χώρα του έχει «τη βούληση και την ικανότητα να αντιμετωπίσει και να απαντήσει σε αυτήν την τρομοκρατική επίθεση», όπως μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο SPA.
Οι ΗΠΑ κατηγορούν το Ιράν και όχι την Υεμένη για την επίθεση
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο κατηγόρησε απόψε το Ιράν για την επίθεση, αποκλείοντας την εμπλοκή της Υεμένης. «Η Τεχεράνη βρίσκεται πίσω από σχεδόν 100 επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία, ενώ ο (πρόεδρος του Ιράν, Χασάν) Ροχανί και ο (υπουργός Εξωτερικών Τζαβάντ) Ζαρίφ υποκρίνονται ότι διεξάγουν διπλωματία (...). Εν μέσω των εκκλήσεων για αποκλιμάκωση, το Ιράν εξαπέλυσε μια άνευ προηγουμένου επίθεση στον παγκόσμιο ενεργειακό εφοδιασμό», είπε ο Πομπέο, υποστηρίζοντας ότι «δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι οι επιθέσεις προήλθαν από την Υεμένη».
Το Ιράν απέρριψε σήμερα ως «παράλογες» τις κατηγορίες του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών. «Κατηγορίες και επισημάνσεις τόσο στείρες και τυφλές είναι ακατανόητες και παράλογες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Αμπάς Μουσαβί, τονίζοντας ότι οι δηλώσεις έχουν στόχο «να πλήξουν τη φήμη μιας χώρας, ώστε να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο για μελλοντικές δράσεις εναντίον της».
Και η ΕΕ καταδικάζει τις επιθέσεις
Η ΕΕ προειδοποίησε σήμερα κατά μιας «πραγματικής απειλής για την "περιφερειακή σταθερότητα" στη Μέση Ανατολή: "Η χθεσινή επίθεση από drones με στόχο δύο πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της "Aramco" στη Σαουδική Αραβία συνιστά πραγματική απειλή προς την περιφερειακή ασφάλεια"», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι.
«Σε μια περίοδο κατά την οποία οι εντάσεις στην περιοχή κλιμακώνονται, η επίθεση αυτή υπονομεύει το συνεχιζόμενο έργο για αποκλιμάκωση και διάλογο», είπε η ίδια, καλώντας για «απόλυτη αυτοσυγκράτηση και αποκλιμάκωση» χωρίς πάντως να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες.
Την επίθεση καταδίκασε ήδη η Γαλλία.