Bρετανία: Συνταγματική εκτροπή καταγγέλλει η αντιπολίτευση

 
RIP

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters

Ενημερώθηκε: 28/08/19 - 22:35

 

Brexit: Για αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις κατηγορεί τον πρωθυπουργού της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον η αντιπολίτευση Η αναστολή των εργασιών του κοινοβουλίου αφήνει ελάχιστα περιθωρία στους βουλευτές να αποτρέψουν ένα άτακτο Brexit και προκαλεί θύελλα αντιδράσεων.

Αντιπολίτευση: Eπικίνδυνη η πράξη του πρωθυπουργού

«Αυτό που κάνει ο πρωθυπουργός είναι ένας είδος διάρρηξης στην δημοκρατίας μας για να μας οδηγήσει σε μια έξοδο χωρίς συμφωνία από την ΕΕ. Τι φοβάται και χρειάζεται να αναστείλει τη λειτουργία του κοινοβουλίου για να αποτρέψει τη συζήτηση για αυτά τα ζητήματα», δήλωσε ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η επικεφαλής των Φιλευθέρων Δημοκρατών.Η Τζό Σουίνσον έκανε λόγο για επικίνδυνη και απαράδεκτη πράξη.Για μια ζοφερή ημέρα για την δημοκρατία στο Ηνωμένο Βασίλειο έκανε λόγο η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρζιον.Για συνταγματική εκτροπή και μια εξόχως αντιδημοκρατική κίνηση έκανε λόγο ο πρώην υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων που παραδοσιακά δεν σχολιάζει τις πολιτικές αποφάσεις έκανε λόγο για επίθεση στη δημοκρατική διαδικασία και στα δικαιώματα των κοινοβουλευτικών και του λάου.

Βρυξέλλες: «Δεν σχολιάζουμε εσωτερικές πολιτικές διαδικασίες»

Οι Βρυξέλλες δεν σχολίασαν την κίνηση Τζόνσον και τηρούν στάση αναμονής. «Δεν σχολιάζουμε εσωτερικές πολιτικές διαδικασίες στα κράτη μέλη. Επίσης δεν κάνουμε εικασίες για το τι σημαίνει αυτό στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες του Ηνωμένου Βασιλείου. Νομίζω πως αυτό είναι ζήτημα στο οποίο θα πρέπει να απαντήσει η Βρετανία», δήλωσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μίνα Αντρέεβα.

Τα κόμματα μπορούν να αποτρέψουν ένα άτακτο Brexit είτε μέσω της ψήφισης ενός νόμου που θα μπλοκάρει τη διαδικασία είτε μέσω της διαδικασίας ψήφου εμπιστοσύνης.

Περισσότερες από 450.000 υπογραφές συγκέντρωσε, μέσα σε διάστημα λίγων ωρών, ένα διαδικτυακό αίτημα κατά της απόφασης του πρωθυπουργού της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον να αναστείλει τη λειτουργία της Βουλής των Κοινοτήτων για έναν μήνα.

Το αίτημα, που δημοσιεύεται στη σελίδα του κοινοβουλίου, είχε συγκεντρώσει 450.000 υπογραφές γύρω στις 18.30 σήμερα, ξεπερνώντας έτσι το όριο των 100.000 υπογραφών ώστε να διεξαχθεί μια μάλλον συμβολικής σημασίας συζήτηση για το θέμα.

Στις αρχές του έτους, ένα άλλο κείμενο που ζητούσε να σταματήσει το Brexit συγκέντρωσε 6,1 εκατομμύρια υπογραφές, αριθμό που αποτελεί ρεκόρ. Ωστόσο, δεν άλλαξε η άποψη της κυβέρνησης ότι πρέπει να υλοποιήσει το «διαζύγιο» από την ΕΕ, στη βάση του δημοψηφίσματος του 2016. Τότε, 17,4 εκατομμύρια Βρετανοί είχαν ταχθεί υπέρ της αποχώρησης και 16,1 εκατομμύρια κατά.

Μόλις το 27% υπέρ της απόφασης Τζόνσον σύμφωνα με δημοσκόπηση

Μόλις το 27% των Βρετανών τάσσεται υπέρ της αναστολής της λειτουργίας του κοινοβουλίου για έναν μήνα, που αποφάσισε ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, με το 47% να δηλώνει αντίθετο στην απόφαση αυτή, που έχει προκαλέσει πολιτική θύελλα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η δημοσκόπηση του ινστιτούτου YouGov διεξήχθη σήμερα σε δείγμα 5.734 Βρετανών για λογαριασμό των Times και δημοσιεύτηκε λεπτά μετά από την ανακοίνωση ότι η βασίλισσα Ελισάβετ εγκρίνει το σχέδιο Τζόνσον για αναστολή της λειτουργίας της βουλής.

Οι απαντήσεις των ερωτηθέμενων στη σφυγμομέτρηση κινήθηκαν στις κομματικές γραμμές, με το 51% των υποστηρικτών του Brexit να στηρίζουν την απόφαση Τζόνσον. Μόλις το 9% των υποστηρικτών της παραμονής στην ΕΕ τάσσεται υπέρ της αναστολής των εργασιών του κοινοβουλίου.

euronews.com, 

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ