Το προφίλ ενός κατά συρροή δολοφόνου -«Ορέστης»… μέχρι χθες ένας άνθρωπος όπως όλοι

 
Το προφίλ ενός κατά συρροή δολοφόνου -«Ορέστης»… μέχρι χθες ένας άνθρωπος όπως όλοι

Ενημερώθηκε: 05/05/19 - 15:38

Ο «Ορέστης», ο ίλαρχος, ο 35χρονος, ο φωτογράφος… ο Νίκος Μεταξάς.

Δεν πρόκειται για τον άνθρωπο με τα χίλια πρόσωπα, αλλά για έναν άνθρωπο που ζούσε ανάμεσά μας, εργαζόταν, ήταν πατέρας και σύζυγος, φίλος, συνάδελφος. Τίποτα το διαφορετικό δηλαδή από τον γείτονα στον οποίο λέμε καλημέρα το πρωί. Πρόκειται για τον υπεράνω κάθε υποψίας αξιωματικό, που όταν το φρεάτιο στο μεταλλείο Μιτσερού ξέβρασε το άψυχο σώμα μια γυναίκας, ζήτησε πένα και χαρτί «γιατί είχε κουραστεί» και άρχισε να γράφει. Έγραψε δέκα ολόκληρες σελίδες, με τη σχεδόν αυτάρεσκη περιγραφή του, για το πώς αφαίρεσε επτά ζωές, αναφέροντας πού πέταξε τα πτώματα γυναικών και παιδιών. Στο σκοτάδι παραμένει ακόμα η διαδρομή του μέχρι την ώρα που η καθημερινότητά του έγινε το κυνήγι θυμάτων μέσα στους ανώνυμους δρόμους του internet.

Τα fake news

Όχι πως έχει και πολύ σημασία η εθνικότητα ενός ανθρώπου, ο οποίος ομολογεί με απίστευτη φυσικότητα μια σειρά δολοφονιών, αλλά μετά το πρώτο σοκ που δημιούργησε η αποκάλυψη πως πρόκειται για «δικό» μας, μπήκε σε λειτουργία η βιομηχανία ρατσιστικής παραπληροφόρησης. «Δεν είναι Κύπριος, είναι Βούλγαρος, γιατί η φυλή μας…». Δεν έλειψαν και οι πιο ψαγμένες ανοησίες για το DNA που κουβαλάνε δήθεν οι Βούλγαροι, οι οποίοι «είναι βάρβαροι» και ό,τι άλλο θα μπορούσε να φανταστεί κάποιος. Λοιπόν, για όλους αυτούς, δεν έχουμε καλά νέα. Ο «Ορέστης» είναι Έλληνας και με βούλα. Θα πρέπει να γνωρίζουν όλοι ότι, προϋπόθεση εισαγωγής στις στρατιωτικές σχολές της Ελλάδας, είναι η ελληνική καταγωγή. «Να είναι Έλληνας το γένος», αναφέρεται στον σχετικό κανονισμό, και αυτό σημαίνει να έχει πατέρα ή μητέρα Έλληνα, να έχει ελληνική υπηκοότητα ή να έχει υπηκοότητα άλλου κράτους, αρκεί να αποδεικνύεται η ελληνική καταγωγή του.

Ο Νίκος Μεταξάς είναι απόφοιτος της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων και ως εκ τούτου η ελληνική καταγωγή του είναι επιβεβαιωμένη. Οι φήμες της βιομηχανίας ψεμάτων – που μόνο αθώα δεν είναι- ανέφεραν ακόμα και ότι είναι υιοθετημένος και συνεπώς το «βουλγάρικο DNA» δήθεν ευθύνεται για τις πράξεις του!

Αριστερά ή δεξιά;

Και αφού ξεκαθαρίσαμε τα της εθνικότητας, ας πάμε στο άλλο θέμα που μετέτρεψε τον «Ορέστη» σε αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης. Για το αν είναι αριστερός ή ακροδεξιός… Ίσως αυτό να μην αποτελούσε καν θέμα που θα έπρεπε να απασχολεί αν όλα τα θύματα δεν ήταν αλλοδαπές γυναίκες και αν το μόνο «κόμμα» που δεν μπήκε στον κόπο να βγάλει έστω μια ανακοίνωση, με την οποία να εκφράζει λύπη για τον άδικο χαμό τους, δεν ήταν το ΕΛΑΜ. Το ΕΛΑΜ, που συγκινείται μοιράζοντας μπουφάν των 10 ευρώ «μόνο για τα Ελληνόπουλα» που κρυώνουν, αλλά δεν του καίγεται καρφί για πέντε γυναίκες και δυο παιδιά που τα ψάχνουν σε πηγάδια και λίμνες, αφού δεν πρόκειται για «Ελληνοπούλες».

Η οικογένεια του Νίκου Μεταξά έχει αριστερές καταβολές, Από τα όσα έχουν γίνει γνωστά, ο παππούς του ήταν έμμισθος της ΠΕΟ και κοινοτάρχης του Συνοικισμού Στρόβολος 2 με το ΑΚΕΛ. Η σχέση του με την Αριστερά, την εποχή του υπαρκτού σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ και την Ανατολική Ευρώπη, βοήθησε ώστε ο πατέρας του «Ορέστη», επίσης μέλος του ΑΚΕΛ, να εξασφαλίσει υποτροφία για σπουδές στη Βουλγαρία. Όλοι οι άνθρωποι που γνώριζαν τόσο τον παππού και γνωρίζουν και τον πατέρα του φερόμενου ως δράστη, μίλησαν με τα καλύτερα λόγια για το ήθος, την ευγένεια και την εντιμότητά τους. Στη Βουλγαρία, κατά τη διάρκεια των σπουδών του γνώρισε τη γυναίκα που έγινε σύζυγός του και μαζί απέκτησαν τον Νίκο και ακόμα ένα κορίτσι που σήμερα εργάζεται σε Υπηρεσία Πολιτειακού Θεσμού. Φίλοι και γνωστοί της οικογένειας ανέφεραν πως ο Νίκος Μεταξάς γεννήθηκε στη Βουλγαρία και μετά ήρθε με τους γονείς του στην Κύπρο. Τα πρώτα χρόνια του δεν ήταν εύκολα, καθώς τα ελληνικά του δεν ήταν καλά και αυτό δημιουργούσε προβλήματα στις σχέσεις του με συμμαθητές του στο σχολείο. Ο πατέρας εργαζόταν στην ΑΗΚ, αλλά κάποια στιγμή ο γάμος διαλύθηκε και ο Νίκος Μεταξάς έμεινε με τον πατέρα του. Οι ίδιες πηγές που μίλησαν στον «Π», ανέφεραν πως ο Νίκος Μεταξάς μεγάλωσε σε ένα ζεστό οικογενειακό περιβάλλον, απολαμβάνοντας και τη στοργή της δεύτερης συζύγου του πατέρα.

Η τετραετής απουσία του από την Κύπρο για σπουδές στη Σχολή Ευελπίδων φαίνεται πως έπαιξε ρόλο στη διαμόρφωση μιας πολιτικής οπτικής που απείχε από αυτήν της οικογένειας. Για αποφυγή παρεξηγήσεων, για αυτή τη μετατόπιση δεν ευθύνεται η ΣΣΕ, η οποία παρέχει στρατιωτική και ακαδημαϊκή εκπαίδευση και μόνο, αλλά οι φιλικές σχέσεις με κάποιους συνσπουδαστές του. Αυτή η μετατόπιση τον έφερε και σε σύγκρουση με τον πατέρα του, με αποτέλεσμα οι σχέσεις τους να ψυχρανθούν.

Κάποιοι έσπευσαν να εκμεταλλευτούν πολιτικά την παρουσία του Νίκου Μεταξά, με την ιδιότητα του ως φωτογράφου στην εκδήλωση της 17ης Απριλίου στο σωματείο Δίκωμο ’74 προς τιμήν του Δ. Χριστόφια. Ωστόσο ο Μεταξάς, έχοντας καταγωγή από το Δίκωμο και συγγένεια με την οικογένεια Χριστόφια, κλήθηκε να φωτογραφίσει την εκδήλωση από κάποιο φιλικό του πρόσωπο, το οποίο και προφανώς δεν γνώριζε απολύτως τίποτα για τα σκοτεινά μυστικά του «Ορέστη». Πάντως, σε καμία περίπτωση δεν προέκυψαν πληροφορίες ή ενδείξεις για τις πολιτικές προτιμήσεις του, αφού με άνεση αναλάμβανε και φωτογραφήσεις άλλων εκδηλώσεων, ενώ και το ψευδώνυμό του «Orestis-Apoel» λειτουργούσε ως αντίβαρο στην οικογενειακή πολιτική παράδοση της οικογένειάς του. Μάλλον λοιπόν τα ενδιαφέροντά του δεν ήταν πολιτικά, αφού έδειχνε πάθος για τη φωτογραφία λαμβάνοντας μέρος σε ομαδικές εκθέσεις και κάνοντας σεμινάρια photoshop, ευρισκόμενος έτσι σε επαφή με εκατοντάδες ανθρώπους του κλάδου, μεταξύ των οποίων έχαιρε μεγάλης εκτίμησης για το ταλέντο του. Μέλος της οικογένειας του «Ορέστη», μετά τις αποκαλύψεις έχει κλειστεί στο σπίτι γιατί δεν έχει τη δύναμη να διαχειριστεί αυτό που συμβαίνει. Ελπίζει ως ο «Ορέστης» θα τιμωρηθεί όπως αξίζει, και όχι μόνο από τη δικαιοσύνη, αλλά πρωτίστως από τη συνείδηση του… αν μπορεί κάποιος να μιλήσει για τέτοια.

Σύζυγος και πατέρας

Αυτό που προκαλεί πραγματικά ανατριχίλα είναι το γεγονός ότι ο Νίκος Μεταξάς ήταν σύζυγος και είναι πατέρας δύο παιδιών. Ιδιότητες που κάνουν ακόμα απεχθέστερα τα ούτως ή άλλως φρικιαστικά εγκλήματα του με θύματα γυναίκες – μητέρες και παιδιά. Για λόγους που δεν αφορούν κανέναν, ο γάμος του οδηγήθηκε σε διάσταση και διαζύγιο με πρωτοβουλία της πρώην συζύγου του, η οποία είναι μια καθ’ όλα αξιοπρεπής γυναίκα. Ο Νίκος Μεταξάς, εξιστορώντας στους ανακριτές τα εγκλήματά του, θυμήθηκε πως είναι και πατέρας και ζήτησε να προστατευθούν τα παιδιά του, τα οποία ο ίδιος έθεσε στη θέση που δεν θα ήθελε κανένα παιδί να βρεθεί. Η βίαιη συμπεριφορά του είχε καταγραφεί με καταγγελία της συζύγου στην Αστυνομία, αλλά ουδείς μπορούσε να διανοηθεί πως η φράση «δεν ξέρεις τι είμαι ικανός να κάνω» μπορούσε να έχει τόση σημασία.

Η σκοτεινή πλευρά

Αυτά που ίσως δεν θα μάθουμε ποτέ, είναι αυτά που κρύβει στο μυαλό του. Ο ίλαρχος της Εθνικής Φρουράς, το πρωί φορούσε τη στολή με τα τρία καλογυαλισμένα ασημένια αστέρια στους ώμους, το απομεσήμερο γινόταν ο ευαίσθητος φωτογράφος καλλιτέχνης Νίκος Μεταξάς και το βράδυ ως «Ορέστης» μοίραζε θάνατο στα θύματα που μεθοδικά είχε παγιδέψει στον ιστό του.

Αυτό που φαίνεται εκ των υστέρων είναι ότι χρησιμοποίησε την τέχνη του φωτογράφου για να προσεγγίσει και άλλα υποψήφια θύματα, αν κρίνουμε από συνεντεύξεις ατζέντηδων που ομολόγησαν ότι τους προσέγγισε για να τον φέρουν σε επαφή με μοντέλα από χώρες της Ασίας.

Με την ομολογία επτά δολοφονιών, ίσως νόμισε πως καθάρισε και θα τον αφήσουν ήσυχο να οργανώσει τη ζωή του στη φυλακή, η οποία θα κλείσει ως λύτρωση για την κοινωνία το στίγμα που πλημμύρισε ντροπή το νησί. «Κουράστηκα. Θέλω να πάω φυλακή. Δώστε μου χαρτί και στυλό να τα γράψω όλα…». Με αυτά τα λόγια θέλησε να βάλει την υπογραφή του σε επτά θανάτους. Ίσως η ομολογία του να ήταν η βολική διέξοδος από το αδιέξοδο στο οποίο τον είχαν φέρει τα στοιχεία που έσφιγγαν το λουρί γύρω από τον λαιμό του. Μόνο, που αυτό το λουρί δεν ήταν σαν το δικό του κεφαλοκλείδωμα που γινόταν θανάσιμο όπλο. Η ευκολία στην αποκάλυψη φόνων, δεν πείθει. Αντιθέτως, δημιουργεί βάσιμες υποψίες ότι τα μυστικά ίσως να είναι περισσότερα από αυτά που έχει γράψει ως αληθή γεγονότα ο «Ορέστης». Οι ανακριτές θεωρούν πως ένας άνθρωπος που φτάνει στη δολοφονία δεν ξεκινάει με τον στραγγαλισμό μιας μητέρας και ενός παιδιού, καθώς οι πρώτοι φόνοι που ομολόγησε είναι αυτοί της 36χρονης μητέρας και της 8χρονης κόρης της από τη Ρουμανία τον Σεπτέμβριο του 2016. Το σίγουρο είναι πως δεν τελειώσαμε μαζί του.

Νωρίς να κριθεί ως serial killer

Ο ψυχίατρος Δημήτρης Σούρας, ο οποίος κλήθηκε πολλές φορές στην Ελλάδα να εμπλακεί και να βοηθήσει σε πολύκροτες υποθέσεις σοβαρών εγκλημάτων, είναι διευθυντής της Ψυχιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Metropolitan» και υπεύθυνος ψυχίατρος του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου σε θέματα προ και μεταμοσχευτικού ελέγχου. Συνομιλήσαμε μαζί του σε σχέση με την περίπτωση του «Ορέστη» στη βάση των όσων ο ίδιος γνωρίζει και έχουν αποκαλυφθεί δημοσίως.

Παρακινδυνευμένο το προφίλ

Σημείωσε πως «είναι λιγάκι επικίνδυνο αυτή τη στιγμή να σκιαγραφήσουμε το προφίλ ενός κατά συρροήν δολοφόνου ο οποίος σκοτώνει ανεξέλεγκτα, χωρίς να μπορεί να δικαιολογήσει γιατί τα έκανε όλα αυτά. Η δολοφονία των δύο παιδιών διαφοροποιεί τα πράγματα, αν μιλάμε για έναν κατά συρροή δολοφόνο, αφού δεν έχουν καμία σχέση με ολοκληρωμένες γυναίκες και δεν μπορεί να ευσταθεί μια δικαιολογία ότι τα σκότωσε για να μην τον αναγνωρίσουν».

Ο κ. Σούρας είπε ακόμα πως, αν τώρα επιχειρήσουμε κοινωνικά και ψυχολογικά να σκιαγραφήσουμε την προσωπικότητα αυτού του ανθρώπου, θα κάνουμε ένα τεράστιο λάθος, «γιατί τα στοιχεία της προσωπικότητάς του που διαφαίνονται μέχρι αυτή τη στιγμή δεν είναι σαφή». Εκ πρώτης όψεως διαφαίνεται, κατά τον κ. Σούρα, «μια αντικοινωνική διαταραχή στην προσωπικότητα. Βίαιος άνθρωπος που σκοτώνει, που όταν αποφάσισε να μιλήσει, μίλησε χωρίς να μετανιώνει καθόλου και είπε, ό,τι νόμιζε πως έπρεπε να πει, για να βοηθήσει ή να αποπροσανατολίσει την έρευνα, όπως αυτός αντιλαμβανόταν την κατάσταση. Όλα αυτά τα στοιχεία, και άλλα που θα προκύψουν, θα πρέπει να αναλυθούν για να μας δώσουν τις απαντήσεις που πρέπει. Αυτό όμως θα το κάνουν μόνο όσοι επισταμένως ασχοληθούν μαζί του».

Εμμονές προς μελέτη

Ο γνωστός ψυχίατρος επεσήμανε πως φαίνεται να υπάρχουν και εμμονές, όπως η αναφορά στον στραγγαλισμό την ώρα της ερωτικής συνεύρεσης. Αυτό, όπως είπε, μπορεί και να μην είναι αλήθεια. Αν είναι αλήθεια, ότι όταν το έκανε πρώτη φορά του άρεσε και το επανέλαβε, τότε προστίθεται το εμμονικό κομμάτι στην ήδη υπάρχουσα αντικοινωνική διαταραχή της προσωπικότητάς του. Επίσης προστίθεται και η σεξουαλική διαστροφή. Από αυτά τα στοιχεία, κατά τον Δ. Σούρα, δεν προκύπτει το συμπέρασμα του χαρακτηρισμού του υπόπτου ως κατά συρροήν δολοφόνου.

Ψυχίατρος και ανακριτής

Ο Δ. Σούρας πιστεύει πως ένας ψυχίατρος μπορεί να ξεκλειδώσει την προσωπικότητα του ατόμου και να μάθει αλήθειες. Αυτό, όπως τονίζει, μπορεί να γίνει μέσα από μια συγκεκριμένη συζήτηση, που οι ψυχίατροι ξέρουν πώς να την κάνουν για να μπορέσουν να μάθουν «τι συμβαίνει πραγματικά στην προσωπικότητα και τον ψυχισμό του. Επίσης, όλα αυτά που θα μας πει, με τον τρόπο που θα τα εκμαιεύσουμε, θα είναι οι μοναδικές αλήθειες». Κατά τον κ. Σούρα, είναι διαφορετική η πρακτική της ανάκρισης και διαφορετική η συζήτηση με έναν ψυχίατρο, γιατί «ο ψυχίατρος διαμορφώνει τέτοιες συνθήκες που νιώθει κάποιος την ανάγκη να μιλήσει». Ο γιατρός, όπως λέει, ακούει αφού θέσει τις κατάλληλες ερωτήσεις – κλειδιά.

Η προσποίηση

Ο Δ. Σούρας δεν έχει πειστεί πως ο «Ορέστης» έχει πει όλη την αλήθεια, αλλά αυτό είναι θέμα που θα διαφανεί στην εξέλιξη των πραγμάτων. Στην ψυχιατρική εξέταση, όπως επισημαίνει, παίζουν όλα ρόλο, όπως οι γονείς, το περιβάλλον που μεγάλωσε, πώς διαμορφώθηκε, τα βιώματά του, το επάγγελμά του, η σεξουαλική του ζωή…Πίσω από τον κανονικό χαρακτήρα ενός ανθρώπου, καταλήγει ο κ. Σούρας, «κρύβεται πάντα και μία άλλη λέξη που λέγεται προσποίηση. Στην περίπτωση αυτού του ανθρώπου δεν μπορεί κάποιος σήμερα να πει αν προσποιείται ή όχι».

Πηγή: politis.com.cy