Αναβρασμός επικρατεί στη γειτονική χώρα εξαιτίας της σημερινής τριμερούς συνάντησης Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ στα Ιεροσόλυμα, παρουσία του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, που η παρουσία του και μόνο βάζει τροχοπέδη στους νεοθωμανικούς σχεδιασμούς Ερντογάν για τη μετατροπή της Μεσογείου σε τουρκική λίμνη.
Αυτό όμως που προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση είναι τα σημερινά πρωτοσέλιδα των τουρκικών ΜΜΕ, τα οποία έχουν ασχοληθεί ιδιαίτερα με μια πληροφορία, στην οποία δεν έχει δοθεί ιδιαίτερη έκταση στην Ελλάδα. Η είδηση αυτή έχει να κάνει με το ότι οι Ισραηλινοί σκοπεύουν να έρθουν ακόμα πιο κοντά στους στρατηγικούς τους σχεδιασμούς με την χώρα μας τοποθετώντας ένα υπερσύγχρονο ραντάρ στην ανατολική Κρήτη.Σκοπός του υπερ-ραντάρ αυτού είναι να μπορεί να ελεγχθεί οποιαδήποτε επιθετική κίνηση σε βάρος των ενεργειακών σχεδιασμών του αγωγού .
Ο «Μακρύς Ορίζοντας» όπως θα λέγεται το σύστημα, θα επιτρέψει στις δύο χώρες να επιβλέπουν την περιοχή μεταξύ Κρήτης-Κύπρου και Δαρδανελίων.
Η Γενί Σαφάκ στον τίτλο του θέματος αναφέρει ότι: «Το Ισραήλ ιδρύει βάση στην Κρήτη» και τονίζει ότι θα παρατηρεί τη λεκάνη της Μεσογείου. Η εφημερίδα υποστηρίζει ακόμα πως Ελλάδα και Ισραήλ μοιράζονται μεταξύ τους τεχνολογία, ενώ η Αθήνα νοίκιασε 7 UAV από το Τελ Αβίβ για χρήση σε επιχειρήσεις επιτήρησης, έρευνας και διάσωσης.
Χαρακτηριστικά αναφέρει η Χουριέτ «Το μάτι του Ισραήλ στην Κρήτη», ενώ σημειώνει ότι μόλις θερμάνθηκαν τα νερά με τις δραστηριότητες έρευνας της Τουρκίας για πετρέλαιο και φυσικό αέριο επανήλθε στην επικαιρότητα το ραντάρ του Ισραήλ στην Κρήτη. Η μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα αναφέρει ότι αν το πρόγραμμα πραγματοποιηθεί θα ελέγχεται κάθε τι που κινείται στη περιοχή στον αέρα και τη θάλασσα μέχρι 600 χλμ. Σύμφωνα με την εφημερίδα το σύστημα «Μακρύς Ορίζοντας» στην Κρήτη ξεκίνησε από το 2015 ως ιδέα αλλά λόγω κόστους είχε παγώσει.
Η εφημερίδα Σταρ αναφέρεται στο θέμα με τίτλο «Το Ισραήλ και η Ελλάδα εγκαθιστούν ραντάρ στην Κρήτη: Στη λίστα των κοινών συμφερόντων η εχθρότητα κατά της Τουρκίας».
«Το Ισραήλ εγκαθιστά ραντάρ στην Ελλάδα» αναφέρει στον τίτλο της η Ακσάμ.