Να μπει τέλος στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας αποφάσισε η ολομέλεια της Ευρωβουλής και ήταν αναμενόμενο.
Με 370 υπέρ ψήφους υπέρ, 109 κατά και 143 αποχές υιοθετήθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η έκθεση της εισηγήτριας Κάτι Πίρι για την Τουρκία και πλέον καλούνται και τα κράτη-μέλη να πράξουν κάτι ανάλογο.
Παράλληλα, κάλεσε την Τουρκία να εντείνει τις προσπάθειες για επίλυση όλων των διαφορών στη βάση του διεθνούς δικαίου και στο πλαίσιο της καλής γειτονίας, καταδικάζοντας τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου και των θαλάσσιων υδάτων της Ελλάδας και τονίζοντας την ανάγκη άρσης του casus belli.
Στο ψήφισμα που υιοθετήθηκε σήμερα γίνεται ειδική μνεία και στην Αγία Σοφία, με τους ευρωβουλευτές να αντιτίθενται σε κάθε ακραία άποψη που προωθεί την αλλοίωση της φυσιογνωμίας της ως ιστορικο-θρησκευτικού μνημείου (μετά από κατάθεση σχετικής τροπολογίας από τον ευρωβουλευτή της Λαϊκής Ενότητας, Νίκο Χουντής), καθώς και στη μετατροπή της σε τζαμί.
Οι ευρωβουλευτές επαναλαμβάνουν τη θέση του ΕΚ για μια δίκαιη, συνολική και βιώσιμη διευθέτηση του ζητήματος της Κύπρου με βάση μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία, με ενιαία διεθνή νομική προσωπικότητα, ενιαία κυριαρχία και ενιαία ιθαγένεια και με πολιτική ισότητα μεταξύ των δύο κοινοτήτων, όπως ορίζεται στις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και το κεκτημένο της ΕΕ και με βάση τον σεβασμό των αρχών στις οποίες εδράζεται η Ένωση.
Ζητούν δε από την ΕΕ και τα κράτη μέλη να διαδραματίσουν πιο ενεργό ρόλο για την επιτυχημένη ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.
Αναστολή και όχι διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων
Το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κάνει λόγο για αναστολή και όχι διακοπή των διαπραγματεύσεων, καθώς ακούστηκε και αυτή η πρόταση από πολιτικές ομάδες του ΕΚ. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του ΕΚ, «μετά από χρόνια έντονης πολιτικής και δημοκρατικής διολίσθησης, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προτείνει την αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Τουρκία». Δηλαδή δεν «πέρασε» η άποψη για πλήρη και οριστική διακοπή των διαπραγματεύσεων.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξακολουθεί να ανησυχεί σοβαρά για την ανεπάρκεια της Τουρκίας όσον αφορά την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου, της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης και της καταπολέμησης της διαφθοράς, καθώς και του προεδρικού της συστήματος που υπάγεται στον Σουλτάνο
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ
Για όλα αυτά, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συνιστά να ανασταλούν επίσημα οι τρέχουσες ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία.
Η έκθεση που αποτελείωσε τον Ερντογάν
Η αναφορά της κ. Πίρι εγκρίθηκε από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 20 Φεβρουαρίου.
Η εισηγήτρια της ετήσιας έκθεσης για την Τουρκία ήταν καταπέλτης, αφού πρότεινε στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο ανοιχτά να διακοπούν και επίσημα οι συνομιλίες της Ε.Ε για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.
Νέο χαστούκι στην Τουρκία από την ΕΕ: Προς διακοπή οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις
«Μια κόκκινη γραμμή έχει περαστεί για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», είχε πει η εισηγήτρια της ετήσιας έκθεσης για την Τουρκία, Κατί Πιρί. αναφερόμενη στην εφαρμογή ενός συγκεντρωτικού προεδρικού συστήματος στην Τουρκία, κάτι που εφάρμοσε φυσικά ο Ερντογάν.
«Στην τελευταία έκθεση του το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο προειδοποίησε ότι θα προτείνει την επίσημη διακοπή των συνομιλιών εισδοχής εάν αυτό πράγματι συνέβαινε. Αυτό συνέβη τώρα», τόνισε η Πίρι.
«Κλαίγεται» ο Ερντογάν: Δεν μας θέλουν στην ΕΕ γιατί είμαστε μουσουλμάνοι
Επίσης αναφέρθηκε στην φυλάκιση περισσότερων από 50.000 ανθρώπων, εκ των οποίων πολλών δημοσιογράφων, πολιτικών, γραφειοκρατών, δασκάλων και υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, από το αποτυχημένο πραξικόπημα τον Ιούλιο του 2016.