Σαν σήμερα 6 Μαρτίου 1994 πεθαίνει η Μελίνα Μερκούρη

 
Σαν σήμερα 6 Μαρτίου 1994 πεθαίνει η Μελίνα Μερκούρη

Ενημερώθηκε: 06/03/19 - 01:13

Σαν σήμερα, 6 Μαρτίου 1994, φεύγει από τη ζωή, στο νοσοκομείο «Μεμόριαλ» της Νέας Υόρκης, μετά από μακρόχρονη μάχη με τον καρκίνο η Μαρία Αμαλία (Μελίνα) Μερκούρη, μία από τις κορυφαίες φυσιογνωμίες του ελληνικού θεάτρου και κινηματογράφου, ηθοποιός παγκόσμιας φήμης, θερμή αγωνίστρια της Δημοκρατίας και υπουργός Πολιτισμού σε όλες τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

Η πρώτη της ταινία, η μυθική πλέον «Στέλλα» προβλήθηκε για πρώτη φορά το 1955. Η σκηνοθεσία του Μιχάλη Κακογιάννη, το σενάριο του Ιάκωβου Καμπανέλλη και η ερμηνεία της Μελίνας χάρισαν στην ταινία παγκόσμια αναγνώριση.

Το 1958-60 με τον σύζυγό της, Ζιλ Ντασέν κινηματογραφεί το «Ποτέ την Κυριακή», την ταινία που έκανε διάσημη την ίδια και τη μουσική του Μάνου Χατζηδάκι σε όλο τον κόσμο. Η ταινία βραβεύτηκε με το Όσκαρ Καλύτερου Τραγουδιού και με το βραβείο Α’ γυναικείου ρόλου στο Φεστιβάλ των Καννών.

Το πραξικόπημα της 21 Απριλίου την βρίσκει στο εξωτερικό όπου παρουσιάζει στο Μπρόντγουει το «Ίλια Ντάρλινγκ».Από το εξωτερικό δίνει αγώνα κατά της χούντας των συνταγματαρχών, οι οποίοι σπεύδουν να της αφαιρέσουν την ελληνική ιθαγένεια και κατάσχεσαν την περιουσία της στην Ελλάδα. Όταν η Μελίνα πληροφορείται την απόφαση της χούντας κάνει την ιστορική δήλωση: «Γεννήθηκα Ελληνίδα και θα πεθάνω Ελληνίδα. Ο Παττακός γεννήθηκε φασίστας και θα πεθάνει φασίστας». Με συνεντεύξεις, συναυλίες, ηχογραφήσεις, απεργίες πείνας και πολιτικές εκδηλώσεις η Μελίνα αποτελεί μόνιμο πρόβλημα για τη χούντα που αποπειράται να την δολοφονήσει με διάφορους, ανεπιτυχείς, τρόπους.

Δυο μέρες μετά την πτώση της δικτατορίας η Μελίνα Μερκούρη επιστρέφει στην Ελλάδα. Εγκαθίσταται πλέον μόνιμα στη χώρα και ασχολείται ενεργά και με την πολιτική, λαμβάνοντας μέρος σε όλες τις κυβερνήσεις Παπανδρέου ως υπουργός Πολιτισμού. Ξεκινάει την εκστρατεία για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. Προκειμένου να κάνει εφικτή την επιστροφή των Γλυπτών, το 1989 κήρυξε διαγωνισμό για την κατασκευή ενός νέου Μουσείου της Ακρόπολης, δίνοντας παράλληλα έμφαση στις εργασίες αναστήλωσης της Ακρόπολης.

Στην είδηση του θανάτου της, ο διεθνής Τύπος προέβη σε αναλυτικά αφιερώματα της ζωής της μυθικής Ελληνίδα με το βροντερό γέλιο ενώ στο Μπρόντγουεϊ τα θέατρα παρέμειναν κλειστά την ώρα, που πάνω από ένα εκατομμύριο συγκινημένοι πολίτες την συνόδευαν στην τελευταία της κατοικία, στο Α’ Νεκροταφείο.

Δείτε τα υπόλοιπα σημαντικότερα γεγονότα, που έγιναν στην Ελλάδα και τον κόσμο σαν σήμερα, και σημάδεψαν την ιστορία:

- 1894: Κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της εφημερίδας «ΕΣΤΙΑ», με πρώτο διευθυντή τον ποιητή, Γεώργιο Δροσίνη.

- 1899: Η Γερμανική χημική εταιρεία «Μπάγερ» λαμβάνει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την ασπιρίνη.

- 1902: Ιδρύεται η Ρεάλ Μαδρίτης από μία ομάδα ποδοσφαιρόφιλων, με επικεφαλής τον Χουάν Παντρός.

- 1910: Αγροτική εξέγερση στο Κιλελέρ της Θεσσαλίας. Με προτροπή των μεγαλοτσιφλικάδων, ο στρατός ανοίγει πυρ και σκοτώνει στο χωριό Κιλελέρ δύο αγρότες, έπειτα από επεισόδια με τους σιδηροδρομικούς. Άλλοι δυο νεκροί στο χωριό Τσουλάρ μετατρέπουν σε φονική μάχη το συλλαλητήριο, που οργανωνόταν την ίδια μέρα στη Λάρισα.

- 1933: Ο απόστρατος Ν. Πλαστήρας επιχειρεί αιματηρό πραξικόπημα στην Αθήνα, με τουλάχιστον 13 νεκρούς και πολλούς τραυματίες αθώους πολίτες, που θα αποτύχει παταγωδώς. Την επομένη οι πρωταίτιοι συλλαμβάνονται πλην του Πλαστήρα που θα διαφύγει τελικά στη Γαλλία.

- 1950: Οι ελληνικές εκλογές, που έχουν ως αποτέλεσμα την πτώση του Λαϊκού Κόμματος και την εντυπωσιακή άνοδο της ΕΠΕΚ, οδηγούν σε μια κυβέρνηση υπό τον Σοφοκλή Βενιζέλο.

- 1951: Αρχίζει η δίκη της Έθελ και του Τζούλιους Ρόζενμπεργκ, δύο αμερικανών κομμουνιστών που κατηγορούνται ότι έδωσαν πυρηνικά μυστικά στη Σοβιετική Ένωση. Θα καταδικαστούν σε θάνατο και θα εκτελεστούν το 1953.

- 1953: Ο Γκιόργκι Μαξιμιλιάνοφ Μαλένκοφ, διαδέχεται τον Ιωσήφ Στάλιν στην πρωθυπουργία και στο αξίωμα του πρώτου γραμματέα του κομμουνιστικού κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης.

- 1964: Ο πυγμάχος και Παγκόσμιος Πρωταθλητής, Κάσιους Κλέι, ασπάζεται το Μωαμεθανισμό και αλλάζει το όνομά του σε Μοχάμεντ Άλι.

- 1981: Συνεχίζονται οι σεισμικές δονήσεις στην Κόρινθο. Ήδη έχουν χαρακτηριστεί ακατοίκητα 3.742 σπίτια.

- 1983: Στη Γερμανία, επιστρέφει στην εξουσία το Κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών με καγκελάριο τον Χέλμουτ Κολ.

- 1984: Στη Βρετανία αρχίζουν απεργία οι ανθρακωρύχοι. Θα διαρκέσει 12 μήνες.

- 1992: Ενεργοποιείται ένας ιός με το όνομα «Μιχαήλ Άγγελος», την επέτειο της γέννησης του μεγάλου αναγεννησιακού δημιουργού Μιχαήλ Άγγελου, προκαλώντας ζημιές σε εκατομμύρια PC σε όλο τον κόσμο.

- 1995: Ομόφωνη απόφαση των 15 κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Κύπρου θα προχωρήσουν είτε λυθεί είτε όχι το εσωτερικό πρόβλημα της Μεγαλονήσου μέσα στο εξάμηνο που θα ακολουθήσει τη Διακυβερνητική Διάσκεψη της Ε.Ε. Το 1996

- 1996: Ως μοναδικό ελληνικό προϊόν αναγνώρισε η ΕΕ τη φέτα, ενώ έδωσε στη Δανία προθεσμία 5 χρόνων για να μετονομάσει σε λευκό τυρί, το τυρί που πουλάει ως φέτα.

- 2004: Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια Χρυσοπηγή Δεβετζή με άλμα στα 14,73 μέτρα κατακτά το χάλκινο μετάλλιο στο τριπλούν γυναικών στο 10ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου, στη Βουδαπέστη.

- 2008: Ένας Παλαιστίνιος σκοτώνει οκτώ μαθητές και τραυματίζει έντεκα σε βιβλιοθήκη στην Ιερουσαλήμ.

Σαν σήμερα γεννήθηκαν:

Το 1475 ο Μιχαήλ Άγγελος, Ιταλός καλλιτέχνης.

Το 1619 ο Συρανό ντε Μπερζεράκ, Γάλλος ποιητής και στρατιώτης.

Το 1927 ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, βραβευμένος με Νόμπελ (1982) κολομβιανός συγγραφέας, από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του λογοτεχνικού ρεύματος που ονομάζεται «μαγικός ρεαλισμός».

Το 1937 η Βαλεντίνα Τερέσκοβα, Σοβιετική κοσμοναύτης.

Το 1972 ο Σακίλ Ο’Νιλ, Αμερικανός καλαθοσφαιριστής.

Σαν σήμερα πέθαναν:

Το 1900 ο Γκόντλιμπ Ντάιμλερ, Γερμανός μηχανικός, εφευρέτης της ντιζελομηχανής, σχεδιαστής της πρώτης μοτοσικλέτας και συνιδρυτής της αυτοκινητοβιομηχανίας Mercedes.

Το 1939 ο Φέρντιναντ φον Λίντεμαν, Γερμανός μαθηματικός.

Το 1964 ο Βασιλιάς Παύλος Α΄ της Ελλάδας.

Το 1973 η Περλ Μπακ, Αμερικανίδα συγγραφέας, Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 1938.

Το 2007 ο Ζαν Μποντριγιάρ, Γάλλος κοινωνιολόγος και φιλόσοφος, από τους σπουδαιότερους μεταμοντέρνους διανοητές.