Η Μόσχα θα πρέπει να λάβει μέτρα σε περίπτωση αμερικανικής στρατιωτικής συγκέντρωσης στην Κύπρο,δήλωσε η Εκπρόσωπος Τύπου του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.
Οι πληροφορίες προέρχονται από διάφορες πηγές σχετικά με ενέργειες της Ουάσινγκτον να διασφαλίσει τη δυνατότητα συγκέντρωσης της στρατιωτικής παρουσίας της στην Κύπρο για την αντιμετώπιση “της αυξανόμενης ρωσικής επιρροής στην περιοχή υπό το φως της επιτυχούς επιχείρησης της ρωσικής αεροπορίας στη Συρία”, είπε η.
Πρόσθεσε ότι “η περαιτέρω στρατιωτικοποίηση του νησιού και η εμπλοκή του στην εφαρμογή σχεδίων των Αμερικανικών και του ΝΑΤΟ θα έχει αναπόφευκτα επικίνδυνες και αποσταθεροποιητικές συνέπειες για την ίδια την Κύπρο”.
Η Μόσχα δεν μπορεί παρά να λάβει υπόψη το αντιρωσικό υπόβαθρο αυτών των σχεδιασμών, είπε, σημειώνοντας ότι η Ρωσία θα πρέπει να λάβει μέτρα αντίδρασης σε περίπτωση εφαρμογής τους, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ΤΑSS.
Επικοινωνία Χριστοδουλίδη με Λαβρόφ
Να συναντηθούν “τους αμέσως επόμενους μήνες” συμφώνησαν ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών και ο Ρώσος ομόλογός του σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν σήμερα το απόγευμα, κατά τη διάρκεια της οποίας συζήτησαν τρόπους ενίσχυσης των διμερών σχέσεων, τις εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και θέματα που άπτονται των σχέσεων ΕΕ – Ρωσίας.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών ο κ. Χριστοδουλίδης «είχε σήμερα το απόγευμα, κατόπιν δικής του πρωτοβουλίας, τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο ομόλογό του Sergey Lavrov. Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας οι δύο Υπουργοί ανασκόπησαν τις διμερείς σχέσεις Κύπρου – Ρωσίας και αντάλλαξαν απόψεις αναφορικά με πιθανούς τρόπους για περαιτέρω ενίσχυσή τους».
Προστίθεται ότι «συζήτησαν επίσης για τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς και για θέματα που άπτονται των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ρωσίας. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, συμφώνησαν όπως συναντηθούν τους αμέσως επόμενους μήνες».
Δεν επιδιώκουμε την στρατιωτικοποίηση της Κύπρου λέει ο Προδρόμου
Ουδέποτε ήταν στόχος μας ούτε και τώρα επιδιώκουμε στρατιωτικοποίηση της Κύπρου, διευκρινίζει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, σημειώνοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία παρέχει διευκολύνσεις για ανθρωπιστικής φύσεως επιχειρήσεις και αυτό μόνο σε περιπτώσεις αιτήματος ή στη βάση σχετικής Συμφωνίας ή Μνημονίου.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με έγκυρες πηγές του ΚΥΠΕ υπήρξε σήμερα επικοινωνία Λευκωσίας – Μόσχας για το ζήτημα.
«Σε σχέση με σημερινό δημοσίευμα του Πρακτορείου TASS διευκρινίζουμε ότι ουδέποτε ήταν στόχος μας ούτε και τώρα επιδιώκουμε στρατιωτικοποίηση της Κύπρου», αναφέρει στη γραπτή του δήλωση ο κ. Προδρόμου.
Η Κυπριακή Δημοκρατία, προσθέτει, «αξιοποιώντας τη γεωγραφική θέση της, παρέχει διευκολύνσεις για ανθρωπιστικής φύσεως επιχειρήσεις και αυτό μόνο σε περιπτώσεις που κάποιες χώρες υποβάλουν σχετικό αίτημα ή και έχουν κάποια σχετική με το θέμα αυτό Συμφωνία ή Μνημόνιο (MOU) με την Κυπριακή Δημοκρατία».
«Ενδεικτικά και όπως ανέφερε πρόσφατα με δημόσιες δηλώσεις του στη Βουλή ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, το 2017 δόθηκαν από τη Δημοκρατία διευκολύνσεις σε αεροδρόμια της χώρας σε 672 περιπτώσεις και διευκολύνσεις ελλιμενισμού σε άλλες 225 στα λιμάνια μας», συνεχίζει.
Στη διάρκεια του φετινού χρόνου και μέχρι τις 29 Οκτωβρίου, σημειώνει, «είχαν παραχωρηθεί διευκολύνσεις σε 212 περιπτώσεις στα αεροδρόμια και σε 207 περιπτώσεις στα λιμάνια της Κύπρου».
Πηγή: hellasjournal.com