Κινήσεις «καλής θέλησης» ή αποκλιμάκωσης; Αλλαγή πορεία στους ερευνητικούς τομείς του ή αλλαγή στις μεθόδους ερευνών; «Άτακτη» φυγή; Το σίγουρο είναι ότι το ερευνητικό πλοίο της Άγκυρας «Barbaros» εδώ και λίγες ώρες έχει τραβήξει νέα ρότα…
Αυτή τη φορά πολύ πιο ανατολικά και το σημαντικό, αρκετά ναυτικά μίλια μακριά των οικοπέδων 4 και 5, στο όριο δηλαδή της Κυπριακής με την Ελληνική υφαλοκρηπίδα, εκεί που βρήκε τα θαλάσσια τείχη που ύψωσαν οι φρεγάτες, «Νικηφόρος Φωκάς», «Σαλαμίς» και «Ψαρά», έλεγαν με νόημα διασταυρωμένες πηγές από το Ελληνικό Πεντάγωνο και το Πολεμικό Ναυτικό.
Μπορεί όντως αυτή η κίνηση να είναι δείγμα μιας γενικευμένης ήττας της Άγκυρας καθώς απ’ ότι έχει φανεί σε διεθνές επίπεδο η πολιτική που άσκησε η Τουρκία δεν της βγήκε κυρίως απέναντι στη διευρυμένη ενεργειακή συμμαχία της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ από την πλευρά των Ηνωμένων πολιτειών παρά την απελευθέρωση του πάστορα, η Αμερικανική πλευρά έχει θέσει πολλά βέτο για να συνεχιστούν οι σχέσεις των δυο χωρών.
Μπορεί να συμβαίνουν διάφορα όπως έλεγε ανώτατη πηγή ενημέρωσης, όπως να μην του βγαίνουν πλέον του Ερντογάν κινήσεις τακτικής διότι βρίσκεται επίσης σ’ ένα περιβάλλον με πολλά μέτωπα ανοιχτά και παρά τις πιέσεις και από το εσωτερικό του να διεκδικήσει μερίδα των ενεργειακών, ο ίδιος γνωρίζει πολύ καλά πως πρέπει να περάσει από τις συμπληγάδες του Κυπριακού, κάτι που δεν θα είναι εύκολη υπόθεση.
Την ίδια ώρα με την απομάκρυνση του Barbaros από το όριο της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας, η φρεγάτα «Ψαρά» που στάθηκε το τελευταίο έως στιγμής τείχος απέναντι στην Τουρκική προκλητικότητα, σύμφωνα με πληροφορίες τραβήχτηκε στα μετόπισθεν επιτηρώντας διαρκώς την ευρύτερη θαλάσσια περιοχή.
Το Ελληνικό πολεμικό πλοίο θα παραμείνει στα νερά του ανατολικού Αιγαίου σε πλήρη ετοιμότητα άπαξ χρειαστεί να πάρει και πάλι θέση απέναντι από το ερευνητικό της Τουρκίας και τη συνοδεία του, τα πολεμικά πλοία της γείτονος. Άλλωστε η ταχύτητα που μπορεί ν’ αναπτύξει η Ελληνική φρεγάτα είναι πολύ μεγαλύτερη απ’ εκείνη του Barbaros.
Βέβαια το επόμενο διάστημα θα φανεί ξεκάθαρα τι ακριβώς έχει κάνει το Barbaros κι αν η Τουρκία σκοπεύει να συνεχίσει είτε την παρουσία της στη Μεσόγειο με το ερευνητικό σκάφος είτε να προχωρήσει σε κάτι άλλο ή θα αποσύρει τελικά το πλοίων των ερευνών.
Η Ελληνική αρμάδα στο Αιγαίο
Με μια αρμάδα που ξεπερνά τις τριάντα μονάδες επιφανείας κι ένα πλήθος κόσμου που αγγίζει περίπου τα δυόμιση χιλιάδες άτομα προσωπικού του Πολεμικού Ναυτικού, η Ελλάδα αυτές τις ώρες ασκείται σε όλο το μήκος και πλάτος του Αιγαίου και της Μεσογείου στέλνοντας παράλληλα πολλαπλά μηνύματα τόσο αποτροπής όσο και ασφάλειας που μπορεί να εγγυηθεί για όλη την περιοχή.
Ήδη τα Ελληνικά πλοία κινούνται προς το ανατολικό Αιγαίο και το Κρητικό πέλαγος, εκεί θα συναντηθούν με το ελικοπτεροφόρο, τη φρεγάτα, τις πυραυλακάτους και το υποβρύχιο της Αιγύπτου στο πλαίσιο της «Μέδουσας» που ήδη είναι σε εξέλιξη εδώ και λίγες ώρες και που θα κορυφωθεί στις 30 Νοεμβρίου.
Την ίδια ώρα η Τουρκία σε μια ακόμη προσπάθεια να δυναμιτίσει το κλίμα εν τω μέσω της Ελληνο-Αιγυπτιακής άσκησης προχώρησε στην έκδοση παράνομων ναυτικών οδηγιών (navtex) για τις 27 και 28 του μήνα στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο. Η μια ναυτική οδηγία είναι για πόντιση υποβρύχιας συσκευής και η δεύτερη navtex για άσκηση με πυρά.
Πολλές φορές η Άγκυρα προχωρά σ’ αυτή την τακτική χωρίς ωστόσο να υλοποιεί τα σχέδιά της ούτε καν με την παρουσία κάποιου δικού της πλοίου πόσο μάλλον που εκείνες τις ημέρες γνωρίζει καλά ότι στο Αιγαίο θα υπάρχουν πολλά αναπτυγμένα πλοία επιφανείας και όχι μόνο της Ελλάδας.
Παρά τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζει το Πολεμικό Ναυτικό, η κυριολεκτικά ατελείωτη δουλειά των στελεχών του πάνω στα πλοία του Στόλου, διατηρεί το αξιόμαχο, την αποτροπή, τη ναυτική παράδοση που κρατεί αιώνες και που φέρνει την χώρα μας πρώτη στους τομείς που ανοίγονται μπροστά της.
Πηγή: