Nίκος Νικολόπουλος: Πόσο θα διαρκέσει ακόμη η «ομηρία» του επικουρικού προσωπικού των Νοσοκομείων;

 
Nίκος Νικολόπουλος: Πόσο θα διαρκέσει ακόμη η «ομηρία» του επικουρικού προσωπικού των Νοσοκομείων;

Ενημερώθηκε: 15/09/18 - 12:16

Η πρόσληψη μέσω ΑΣΕΠ προβλέπει εργασία για ορισμένο χρόνο, όμως εκατοντάδες εργαζόμενοι στο χώρο της υγείας κάθε άλλο παρά επικουρική δουλειά κάνουν. Λόγω των τρανταχτών ελλείψεων σε πολλούς τομείς, καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, γεγονός όμως που δεν… εκτιμάται από την Πολιτεία.

Νίκο Νικολόπουλο

Η «ομηρία» των εν λόγω εργαζομένων ευαισθητοποίησε τον Πρόεδρο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος και ανεξάρτητο βουλευτή , ο οποίος αποδεχόμενος το δίκαιο του αιτήματός τους για μονιμοποίηση κατέθεσε σχετική ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας.

Στο σκεπτικό της κοινοβουλευτικής του παρέμβασης, ο Χριστιανοδημοκράτης βουλευτής αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Οι προηγούμενες κυβερνήσεις πριν αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ (με τους ΑΝΕΛ) τη διακυβέρνηση της χώρας, εκτιμώντας τις ανάγκες των Δημόσιων Νοσοκομείων, έσπευσαν έστω και οριακά να τις καλύψουν. Η διαδικασία κάλυψης των αναγκών αυτών υπήρξε έντιμη, αντικειμενική, αδιάβλητη και αξιοκρατική. Θεσπίστηκε κανονιστικός κανόνας όπου με κριτήρια την ανεργία και την εξειδίκευση προκηρύχθηκαν οι θέσεις στα Δημόσια Νοσοκομεία της επικράτειας μέσω του ΑΣΕΠ. Το προσωπικό αυτό ονομάστηκε «επικουρικό προσωπικό», ωστόσο κάθε άλλο παρά «επικουρικό» είναι, καθώς ουσιαστικά ασκεί καθήκοντα κενής οργανικής θέσης. Οι προσλήψεις αυτές ξεκίνησαν τον Οκτώβριο του 2013 και αφορούσαν νοσηλευτές και επικουρικό προσωπικό όλων των ειδικοτήτων πλην ιατρών».

Σε άλλο σημείο της ερώτησής του, ο Νίκος Νικολόπουλος τονίζει:

«Η Ελληνική Πολιτεία, με δική της αποκλειστική ευθύνη, παραβίασε λόγω μνημονίων την Ευρωπαϊκή Συμφωνία – Πλαίσιο, χρησιμοποιώντας διαδοχικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου, με αποτέλεσμα το υπάρχον κατ' ευφημισμό επικουρικό προσωπικό να βρίσκεται σε κατάσταση επισφάλειας. Τώρα έχει έρθει το πλήρωμα του χρόνου να διορθωθεί αυτή η κατάσταση. Η έλλειψη προσωπικού αποτελεί το σημαντικότερο πρόβλημα του ΕΣΥ, καθώς το πάγωμα των προσλήψεων και οι συνταξιοδοτήσεις των τελευταίων χρόνων έχουν κάνει τα νοσοκομεία, τα κέντρα υγείας και τα ΠΕΔΥ να λειτουργούν οριακά. Οι κενές οργανικές θέσεις του προσωπικού, πλην Ιατρών, είναι πάνω από 20.000.

Το υπάρχον επικουρικό προσωπικό καλύπτει ζωτικές ανάγκες σε όλα τα νοσοκομεία και τυχόν απόλυση του θα σημάνει κλείσιμο κρεβατιών στις ΜΕΘ, ακόμη και κλείσιμο τμημάτων, ενώ στην… καλύτερη περίπτωση θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο η λειτουργία των Δημόσιων Μονάδων Υγείας με επώδυνες συνέπειες για τους ασθενείς και ακόμη μεγαλύτερη επιβάρυνση για τους ήδη εξουθενωμένους και εξαντλημένους εργαζόμενους».

Ολοκληρώνοντας, ο ανεξάρτητος βουλευτής επισημαίνει:

«Η μονιμοποίηση τώρα όλων των επικουρικών εργαζομένων είναι ένα ώριμο αίτημα που όχι μόνο δικαιώνει τους ίδιους, αλλά σταματά την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και αποτελεί άμεση κάλυψη ενός τμήματος των τεράστιων κενών. Η κριτική πως με αυτόν τον τρόπο δε θα γίνουν «αξιοκρατικές προσλήψεις» δεν έχει βάση, διότι τα κενά είναι πολύ περισσότερα και άρα θα χρειαστεί να γίνουν και άλλες προκηρύξεις θέσεων, ενώ ούτως ή άλλως η προϋπηρεσία των επικουρικών είναι τυπικό προσόν, εμπειρία και απόδειξη της επάρκειάς τους».