Η κατρακύλα της τουρκικής λίρας παραλύει το ψευδοκράτος

 
Η κατρακύλα της τουρκικής λίρας παραλύει το ψευδοκράτος

Ενημερώθηκε: 05/09/18 - 12:06

Η συνεχής υποτίμηση της τουρκικής λίρας, προκαλεί σοβαρά προβλήματα στα Κατεχόμενα, καθώς το ψευδοκράτος στο βορειοανατολικό τμήμα της Κύπρου εξαρτάται από την Άγκυρα για την παροχή αγαθών και την οικονομική επιβίωσή του.

Το ψευδοκράτος, που αναγνωρίζεται μόνον από την Τουρκία, δεν ελέγχει ούτε στο ελάχιστο την νομισματική πολιτική που επηρεάζει την αξία της λίρας. Υφίσταται όμως τις συνέπειες της υποτίμησης του νομίσματος, με το κόστος των εισαγωγών να αυξάνεται και την πραγματική αξία των καταθέσεων σε λίρες να συρρικνώνεται.

«Είναι πολύ, πολύ δύσκολο για μια οικονομία σαν την δική μας» να διαχειριστεί την πτώση της λίρας, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο «υπουργός Οικονομικών» Οζντίλ Ναμί. «Η κρίση δεν είναι δικό μας δημιούργημα», προσέθεσε.

Τα προβλήματα είναι ακόμα μεγαλύτερα για όσους σπουδάζουν τα παιδιά τους στο εξωτερικό και πληρώνουν δίδακτρα σε ευρώ ή λίρες, και για όσους έχουν λάβει δάνεια σε ξένο νόμισμα.

Υπό το βάρος της κρίσης, το ψευδοκράτος έχει υιοθετήσει σειρά μέτρων για την διαχείριση της κρίσης. Υπουργοί και βουλευτές δέχτηκαν μείωση αποδοχών κατά 20% για έξι μήνες, όπως είπε ο κ. Ναμί, ενώ τα συνδικάτα δημοσίων υπαλλήλων έχουν συμφωνήσει σε 15% περικοπών των απολαβών για υπερωριακή εργασία.

Οι «Αρχές» έχουν επίσης δρομολογήσει περικοπές δαπανών, επιδοτήσεις για προϊόντα και μειώσεις φόρων στην κατανάλωση και την περιουσία, σε μια προσπάθεια να ενθαρρύνουν την κατανάλωση και τις επενδύσεις.

Παρά ταύτα, σύμφωνα με την ανταπόκριση του Γαλλικού Πρακτορείου, οι τιμές αυξάνονται διαρκώς για τους καταναλωτές. Ήδη ακίνητα, αυτοκίνητα και ηλεκτρονικά αγαθά – που συνήθως τιμολογούνται σε βάση τα ξένα νομίσματα – είναι πέρα από τις δυνατότητες των περισσότερων τουρκοκυπρίων.

Μια απροσδόκητη θετική επίπτωση της κρίσης είναι ότι όλο και περισσότεροι ελληνοκύπριοι αγοράζουν βενζίνη και ψωνίζουν στα κατεχόμενα, αξιοποιώντας τις επιδοτήσεις.

Όμως εάν οι τιμές συνεχίσουν να αυξάνονται, ακόμα κι αυτό μπορεί να χαθεί.