Η 27η Ιανουαρίου έχει οριστεί από τον ΟΗΕ ότι είναι η Διεθνής Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος από το ναζιστικό καθεστώς κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ πήρε την παραπάνω απόφαση στις 2 Νοεμβρίου 2005. Η εν λόγω ημερομηνία επιλέχθηκε επειδή στις 27 Ιανουαρίου 1945 τα προελαύνοντα σοβιετικά στρατεύματα απελευθέρωσαν το μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Άουσβιτς – Μπίρκεναου στην Πολωνία.
Το σχέδιο της απόφασης αυτής, που υποβλήθηκε από το Ισραήλ και υποστηρίχθηκε από 89 χώρες, «καλεί τα κράτη – μέλη να επεξεργαστούν προγράμματα εκπαίδευσης που θα μεταδώσουν στις μελλοντικές γενεές τα διδάγματα του Ολοκαυτώματος και να βοηθήσουν να προλαμβάνονται πράξεις γενοκτονίας».
27 Ιανουαρίου: Διεθνής Ημέρα για τα θύματα του Ολοκαυτώματος
Η ανακοίνωση του
«Σε μια περίοδο που η ξενοφοβία, ο ρατσισμός και ο νεοναζισμός σημειώνουν άνοδο σε πολλές της Ευρώπης, οι κοινωνίες οφείλουν να θυμούνται τα πρωτοφανή εγκλήματα των Γερμανών εθνικοσοσιαλιστών, στο όνομα της φυλετικής καθαρότητας και άρνησης της πολυθρησκευτικότητας και πολυπολιτισμικότητας.
Ιστορικά, ο αντισημιτισμός ευθύνεται για μεγάλα πογκρόμ και «κυνήγια μαγισσών» εις βάρος των Εβραίων. Ωστόσο με την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία, το 1933, επιβλήθηκαν αντιλήψεις για την πλήρη εξόντωση των Εβραίων, με αποτέλεσμα, το Ολοκαύτωμα που σε όλη την διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου οδήγησε στην απώλεια έξι εκατομμυρίων ζωών.
Με την ευκαιρία της ημέρας αυτής, θυμόμαστε την προειδοποίηση της αριστεράς κατά τον μεσοπόλεμο ότι ''φασισμός σημαίνει πόλεμος''. Άρα η Ημέρα Μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος πρέπει να είναι και αντιπολεμική ημέρα.
Σαν Σήμερα 27 Ιανουαρίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα
Η Ελλάδα είχε τα δικά της ολοκαυτώματα στη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής, την περίοδο 1941-44, με πρώτα θύματα τις εβραϊκές κοινότητες, ιδιαίτερα εκείνη της Θεσσαλονίκης, που είχε συνεισφέρει τα μέγιστα στην ανάδειξη της πόλης ως πολυπολιτισμικού κέντρου των Βαλκανίων, καθώς και κοιτίδας του εργατικού κινήματος, με την Φεντερασιόν. Εκφράζουμε τον αποτροπιασμό μας για την βεβήλωση μνημείων του Ολοκαυτώματος ή εβραϊκών νεκροταφείων στη χώρα μας.
Ακόμα μία φορά να αντηχήσει στις κοινωνίες στο προσκήνιο το σύνθημα που υψώθηκε πάνω από τα ερείπια και την φρίκη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ''Ποτέ πια φασισμός – ποτέ πια πόλεμος''».