Συνάντηση με τον αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Εστέμπαν Γκονζάλες Πονς είχε το μεσημέρι της Παρασκευής ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος. Με τη συμφωνία ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία για το προσφυγικό, αλλά και τις εξέλιξεις στην ελληνικη οικονομία, να βρίσκονται στο επίκεντρο της συζήτησης τους στο Προεδρικό Μέγαρο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι, με ιδιαίτερη χαρά σας υποδέχομαι στην Προεδρία της Δημοκρατίας σε μια πολύ κρίσιμη καμπή για το Προσφυγικό ζήτημα. Και θέλω εκ προοιμίου να συγχαρώ την Ομάδα Νομικών και Εσωτερικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, γιατί αντιμετωπίζει το ζήτημα αυτό με ιδιαίτερη ευαισθησία και με βάση τις αρχές του Ανθρωπισμού και της Αλληλεγγύης, όπως ταιριάζει στον Ευρωπαϊκό μας Πολιτισμό.
Η παράκλησή μου είναι να στηρίξουμε όλοι την εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας για την αντιμετώπιση του Προσφυγικού ζητήματος. Και για να γίνει αυτό πρέπει όλα τα μέρη να πράξουν αυτό που τους αναλογεί. Η Ελλάδα, όπως είναι γνωστό, κάνει υπεράνθρωπες προσπάθειες, διότι είναι δυσανάλογο το βάρος που έχει πέσει πάνω της, επειδή είναι η πρώτη «πύλη υποδοχής». Από κει και πέρα, πρέπει και η Τουρκία να εκπληρώσει τις δικές της υποχρεώσεις, αλλά πρέπει να πω ότι και οι Εταίροι μας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να πράξουν αυτά που τους αναλογούν. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάνει εξαιρετικές προσπάθειες, ορισμένοι Εταίροι μας όμως δείχνουν φοβικά σύνδρομα, τα οποία δεν ταιριάζουν στον πολιτισμό της Ευρώπης. Είναι εντελώς αντίθετα προς τις αρχές που εσείς οι ίδιοι υπερασπίζεσθε: Τις αρχές του Ανθρωπισμού και της Αλληλεγγύης. Εύχομαι οι Εταίροι μας αυτοί, να διδαχθούν από το δικό σας παράδειγμα, ιδίως σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του Προσφυγικού ζητήματος, αλλά και του ζητήματος της παράνομης μετανάστευσης, το οποίο δυστυχώς διογκώνεται ιδίως από την περιοχή της Βόρειας Αφρικής. Και σε αυτό πρέπει να είμαστε όλοι έτοιμοι να το αντιμετωπίσουμε συνολικά.
Τέλος, νομίζω ότι μπορείτε να συμβάλετε ουσιωδώς σε ένα σημαντικό ζήτημα, για την αντιμετώπιση, γενικότερα, των μεταναστευτικών ροών. Και αυτό αφορά την μετατροπή, το συντομότερο δυνατό, του FRONTEX σε πραγματική Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή. Θέλω να τονίσω ότι η μετεξέλιξη του FRONTEX επιβάλλεται και από το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, που είναι η βάση της εν γένει μεταναστευτικής μας πολιτικής στην Ευρώπη. Είναι το Σύμφωνο που υπογράφηκε επί Γαλλικής Προεδρίας στο Παρίσι το 2008. Η μετατροπή του FRONTEX σε Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή προβλέπεται εκεί. Έχουμε καθυστερήσει πολύ. Θα ήταν πολύ σημαντικό ο FRONTEX να λειτουργήσει μέσα σε ένα καθεστώς αντίστοιχο με εκείνο της Europol. Και επισημαίνω ότι δεν πρέπει να υπάρχει φόβος από την πλευρά των κρατών-μελών πως υφίσταται ζήτημα κυριαρχίας. Διότι είναι γνωστό ότι τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι τα σύνορα των κρατών-μελών, όπως ορίζονται κυριάρχως από αυτά. Άρα, κάθε κράτος-μέλος καθορίζει τα σύνορά του κυριάρχως, τα φυλάσσει κυριάρχως, και αυτά είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από κει και πέρα, ο FRONTEX θα λειτουργήσει μέσα στο πλαίσιο της άσκησης της κυριαρχίας του κάθε κράτους-μέλους. Όμως, η παρουσία του ως πραγματικής Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής, θα λύσει πολλά προβλήματα, ώστε ο καθένας να έχει τεθεί προ των ευθυνών του σε ό,τι αφορά τη φύλαξη των συνόρων μας.
Δεν έχω να προσθέσω τίποτα άλλο, παρά να σας ευχαριστήσω, για μιαν ακόμη φορά.
Esteban Gonzalez Pons: (από μετάφραση) : Αγαπητέ Κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστούμε πολύ για την φιλοξενία σας και για την υποδοχή σας. Με συνοδεύουν οι Συνάδελφοι κα Teresa Jimenez Becerril από την Ισπανία, ο κος Jeroen Lenaers από τις κάτω χώρες, ο κος Agustin Diaz de Mera Garcia Consuegra από την Ισπανία και βέβαια η Ελίζα (Βοζεμπεργκ).
Η πρόθεσή μας και ο σκοπός αυτής της αποστολής, ήταν να δούμε πως λειτουργεί η συμφωνία με την Τουρκία. Καταλήξαμε στα δύο εξής συμπεράσματα: Πρώτον, ότι η συμφωνία αυτή λειτουργεί, καρποφορεί, δίνει αποτελέσματα, και αποτελεί τμήμα της λύσης όχι όμως το σύνολο της λύσης. Δεύτερον : ότι η Ελλάδα αυτή τη στιγμή έχει κάνει τεράστιες προσπάθειες, και είναι πολύ περισσότερο έτοιμη και προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει το πρόβλημα σε σχέση με πέρυσι.
Λειτουργεί επίσης πολύ καλά ο συντονισμός μεταξύ των κεντρικών αρχών, των τοπικών αρχών, της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, και των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων καθώς επίσης και των Υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Λειτουργούν πολύ καλά πολλά πράγματα, αλλά υπάρχουν και άλλα τα οποία θα πρέπει να βελτιωθούν. Συνολικά όμως, η αποτίμηση είναι θετική. Είμαστε ικανοποιημένοι, διότι μπορούμε πια να γυρίσουμε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και να τους μεταφέρουμε, ότι η συμφωνία με την Τουρκία λειτουργεί και ότι πρέπει να την υποστηρίξουμε διότι λύνει προβλήματα.
Αυτό που μας εντυπωσίασε επιπλέον, είναι η αλληλεγγύη που έχει επιδείξει ο Ελληνικός Λαός. Το γνωρίζαμε, το είχαμε δει, ότι σε μια πολύ δύσκολη περίοδο, ο Ελληνικός Λαός πλήρωσε από το υστέρημα του, για να φιλοξενήσει χιλιάδες Πρόσφυγες, που έφταναν στις ακτές των νησιών. Αλλά είδαμε και με τα μάτια μας, ότι σε πολλά νησιά -όπως για παράδειγμα στη Λέσβο- οι τοπικές κοινωνίες πληρώνουν με δικά τους χρήματα, και εις βάρος των επιχειρήσεών τους, του εμπορίου τους, την αλληλεγγύη αυτή που δείχνουν. Και πιστεύουμε ότι θα πρέπει να δοθούν βοήθειες σε αυτά τα νησιά, τα οποία βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του προβλήματος και έχουν βοηθήσει να σωθούν τόσες χιλιάδες ζωές.
Αυτή τη στιγμή έχουμε πάρει τη σωστή κατεύθυνση. Πρέπει όμως να λειτουργήσουν επαρκώς οι μηχανισμοί επιστροφών και επανεγκατάστασης. Γιατί αλλιώς η Ελλάδα κινδυνεύει να καταστεί μια σχεδία γεμάτη με πρόσφυγες. Οι διαδικασίες λειτουργούν, η Τουρκία επιτελεί το καθήκον που πρέπει, σέβεται τις υποχρεώσεις της. Η Ελλάδα το επιτελεί με το παραπάνω.
Τώρα είναι η σειρά της Ευρωπαϊκής ΄Ένωσης να θέσει σε λειτουργία αυτούς τους δύο μηχανισμούς. Για να συνεχιστεί η επίλυση του προβλήματος. Και για να αντισταθμιστούν οι τεράστιες προσπάθειες που έχει καταβάλει η Ελλάδα. Διότι το πρόβλημα δεν είναι Ελληνικό. Είναι Ευρωπαϊκό. Οι πρόσφυγες δεν φτάνουν στην Ελλάδα μόνο. Φτάνουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση . Και το ίδιο και τα σύνορα. Δεν είναι Ελληνικά είναι Ευρωπαϊκά, δηλαδή είναι Ολλανδικά, είναι Ισπανικά, είναι Γερμανικά, είναι Γαλλικά.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να κάνει αυτό που της αναλογεί. Η Κομισιόν από την άλλη μεριά, επιτελεί ένα εξαιρετικό έργο. Και ο ίδιος ο Επίτροπος, ο αρμόδιος για αυτά τα θέματα είναι εξαιρετικός στη δουλειά του. Μερικά Κράτη - Μέλη όμως δεν σέβονται ακόμα τις υποχρεώσεις τους.
Οπότε, το δικό σας μήνυμα που θα στείλουμε στις Βρυξέλλες είναι και δικό μας μήνυμα. Ότι χρειάζεται μεγαλύτερη βοήθεια προς την Ελλάδα για να λύσει αυτό το πρόβλημα.