Με αφορμή την επέτειο θανάτου των δύο χρόνων του κορυφαίου συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, η Μπέττυ Χαρλαύτη και η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Αραβίδη, παρουσιάζουν τον τελευταίο του δίσκο, μέσα από τη συναυλία που δόθηκε στο προαύλιο του ιστορικού Ραδιομεγάρου και θα προβληθεί το Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου από την ΕΡΤ 2 στις 22:00.
Κατά τη διάρκεια της συναυλίας, θα ακουστούν αγαπημένα τραγούδια του Μίκη, μεταξύ των οποίων και τραγούδια που περιέχονται στο δίσκο με τίτλο «Η Μπέττυ Χαρλαύτη στον Κόσμο του Μίκη Θεοδωράκη», παραγωγής ΕΡΤ και σε ενορχηστρώσεις του Γιάννη Μπελώνη, όπως αυτά δισκογραφήθηκαν, για πρώτη φορά με ήχο συμφωνικό, στο Ραδιομέγαρο, πριν τον θάνατο του μεγάλου συνθέτη.
Περιλαμβάνονται τα δύο τελευταία τραγούδια του, που ηχογραφήθηκαν σε πρώτη εκτέλεση με τη φωνή της ερμηνεύτριας.
«Μίκης Θεοδωράκης: Πάντα παρών» Μεγάλο αφιέρωμα +12 νέες διασκευές αποκλειστικά στο Δεύτερο
Ένα μεγάλο αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη παρουσιάζει το Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7 με αφορμή τη συμπλήρωση δύο ετών από τον θάνατό του, από την Παρασκευή 1η Σεπτεμβρίου 2023. «Μίκης Θεοδωράκης: Πάντα παρών».
Το ανεξάντλητο έργο του, η προσωπικότητά του, η επιρροή του, ο κοινωνικός λόγος του. Ειδικές αφιερωματικές εκπομπές, ντοκουμέντα, αποκλειστικές μεταδόσεις, αναρίθμητες ιστορίες, μνήμες και δύο ιστορικές συναυλίες. Αλλά και το σήμερα του έργου του συνθέτη μέσα από 12 διασκευές αποκλειστικά για το Δεύτερο Πρόγραμμα από ισάριθμους σύγχρονους καλλιτέχνες, οι οποίες θα μεταδίδονται καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, στο ακριβώς της ώρας: Οι Μαρία Παπαγεωργίου, Alex Sid, Alkyone, Sigmataf, Λόλα Γιαννοπούλου, Nala’s Naughty Dream + Billie Kark, Πάνος Μπίρμπας, Χριστίνα Ψύχα, Ιωάννα Καβρουλάκη, MONOGRAM X, Capétte, Papazó + Leo φέρνουν στο σήμερα αγαπημένα τραγούδια του Μίκη. Την επιμέλεια των νέων διασκευών για το αφιέρωμα έχουν ο Μανώλης Νταλούκας και ο Νίκος Μακράκης, ενώ τη γενική φροντίδα του αφιερώματος η Μαρία Κοζάκου.
Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου 2023 – «Το τραγούδι του νεκρού αδελφού»
Το αφιέρωμα αρχίζει την Παρασκευή 1η Σεπτεμβρίου με το Podcast «Ένας δίσκος, μια εποχή» που επιμελείται και παρουσιάζει ο Κώστας Φασουλάς. Ο Κώστας Φασουλάς επιστρέφει στο 1962, χρονιά που κυκλοφορεί ο δίσκος «Το τραγούδι του νεκρού αδελφού», μουσικό έργο του Μίκη Θεοδωράκη. Στην δισκογραφική αυτή εργασία συναντάμε οκτώ λαϊκά τραγούδια, σε μουσική και στίχους του συνθέτη (πλην ενός, τους στίχους του οποίου έγραψε ο Κώστας Βίρβος). Το μόνο ορχηστρικό είναι η εισαγωγή με τίτλο «Δοξαστικό», που προαναγγέλλει τα τραγικά δρώμενα. Τα τραγούδια του δίσκου ερμηνεύουν, ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, η Βέρα Ζαβιτσάνου και η Δέσποινα Μπεμπεδέλη.
Το Podcast μπορείτε να το ακούσετε αποκλειστικά στο ERTεcho.
Πρόγραμμα Σαββάτου 2 Σεπτεμβρίου 2023
09:00-10:00 «Γυναίκες και τόποι στο έργο του Μίκη» με τη Λίτσα Τότσκα. Ποιο γυναικείο όνομα επανέρχεται στα τραγούδια του; Ποιες μεταμορφώθηκαν σε μυρτιά και ροδιά; Ποιόν τόπο «βρέχει» η «θάλασσα» του Μποστ και χτυπά σαν κύμα η φωνή του Μπιθικώτση;
10:00-11:00 Η Ιωάννα Νιαώτη στην εκπομπή #NaMaste αναδεικνύει την παγκόσμια απήχηση του έργου του Θεοδωράκη με την Ελληνική Χορωδία Βρυξελλών και τον διευθυντή της, Χρήστο Γκακούδη. Φιλοξενεί δε την κριτικό Άντα Δαλιάκα για ν’ ακούσουμε τον Θεοδωράκη της μεγάλης οθόνης. Παράλληλα θα ακούσουμε κατ’ αποκλειστικότητα από το Δεύτερο ηχητικά ντοκουμέντα με τον ίδιο τον Θεοδωράκη, από τη Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής – Αρχείο Μίκη Θεοδωράκη, που δεν έχουν ξανακουστεί και πολύ ευγενικά μας παραχώρησε η Μουσική Βιβλιοθήκη.
11:00-13:00 Ο Κώστας Φασουλάς συναντιέται με την πολύτιμη σκέψη του Μίκη, συνδέοντας τον κοινωνικό λόγο του με τα τραγούδια του, ενώ παρουσιάζει τραγούδια ομοτέχνων του που ο ίδιος αγαπούσε ιδιαιτέρως, όπως αυτά του Μάνου Χατζιδάκι.
13:00-14:00 O Mιχάλης Γελασάκης παρουσιάζει το τελευταίο album που δημιουργήθηκε με την καθοδήγηση του ίδιου του Θεοδωράκη. Πρόκειται για το δίσκο «Αλληλογραφία» όπου η Μαρία Παπαγεωργίου διασκεύασε τραγούδια του μεγάλου συνθέτη ύστερα από παρότρυνσή του. Θα ακουστούν και αποσπάσματα από τη μεταξύ τους αλληλογραφία.
14:00-16:00 Mια εκπομπή- ντοκουμέντο για το «Αξιον εστί» με τον Φώτη Απέργη. Υπό τους ήχους της πρώτης, ανεπανάληπτης ηχογράφησης με τον Γρηγόρη Μπιθικώτση, τον Μάνο Κατράκη, τον Θόδωρο Δημήτριεφ και τους άλλους ιστορικούς ερμηνευτές, ο Φώτης Απέργης ξεδιπλώνει τις λεπτομέρειες του εμβληματικού έργου του Θεοδωράκη σε ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη: Η δημιουργία του ποιητικού έργου στο καλοκαιρινό Παρίσι σ’ ένα δωμάτιο δίχως ψυγείο. Οι πρώτες κακές κριτικές. Η απαγόρευση του Μπιθικώτση από το Ηρώδειο. Ο σαρκασμός του Γεωργίου Παπανδρέου. Αλλά και η τελική δικαίωση.
16:00-17:00 Για πολλούς λόγους ήταν ξεχωριστά τα γενέθλιά του Μίκη Θεοδωράκη το 2005, όταν έκλεισε τα 80 χρόνια του και η γιορτή έγινε για πρώτη φορά στο χωριό του, στο Γαλατά Χανίων. Η Σύσση Καπλάνη παραβρέθηκε σε κείνα τα ιδιαίτερα γενέθλια και στην εκπομπή «Με μια αγκαλιά βιβλία» θα θυμηθεί πρόσωπα και γεγονότα, θα μεταδώσει ηχητικά ντοκουμέντα από εκείνη τη βραδιά, παρέα με τον Ματθαίο Φρατζεσκάκη, που συμμετείχε τότε στη διοργάνωση των εορταστικών εκδηλώσεων.
17:00-18:00 Ο Στάθης Δρογώσης στην εκπομπή «Αντέλμα» διαλέγει μερικά από τα πιο λυρικά τραγούδια του Θεοδωράκη, τις πιο ευαίσθητες, αισθαντικές μπαλάντες, που φανερώνουν μια από τις πιο ευαίσθητες ψυχές του ελληνικού τραγουδιού.
18:00-19:00 «Ο στιχουργός Μίκης Θεοδωράκης» με τον Αντώνη Τζαβάρα. Ο Θεοδωράκης άρχισε να γράφει από παιδί ποιήματα και δεν σταμάτησε ποτέ. Στην εκπομπή θα θυμηθούμε κάποια από τα πολλά τραγούδια σε δικούς του στίχους, καθώς και τις συνθήκες που τα γέννησαν και τον αντίκτυπο που προκάλεσαν.
19:00-20:00 O Κώστας Θωμαΐδης παρουσιάζει μεγάλες στιγμές από το έργο του Θεοδωράκη. Αποσπάσματα από εμβληματικά έργα του, ηχογραφημένα στιγμιότυπα από συναυλίες του που μέχρι σήμερα παραμένουν ανέκδοτα δισκογραφικά (Canto General-Santiago 1993, Κατάσταση Πολιορκίας, Λυρικά) και καλλιτέχνες από διάφορα μέρη του κόσμου που τραγουδούν τις μουσικές του.
20:00-21:00 Μίκης ο «επικολυρικός» με τον Παντελή Σιβρή. Ο Μίκης των ποιητών, ο Λαϊκός, ο Ερωτικός, ο Επαναστατικός, ο Rock, ο Pop, ο Ρομαντικός. Σε όλες τις πλευρές του έργου του Μίκη, το «Επικολυρικό» στοιχείο είναι παρόν και δίνει την ταυτότητα.
21:00 Συναυλία: Από το Αρχείο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας μεταδίδεται η συναυλία προς τιμήν του Μίκη Θεοδωράκη, που έγινε στην Πάτρα στις 19 Οκτωβρίου 1997 υπό τον τίτλο «Θάλασσα και Τέχνη», με τον ίδιο παρόντα. Στη συναυλία είχαν τραγουδήσει ο Γιώργος Νταλάρας, ο Γεράσιμος Ανδρεάτος, η Σωτηρία Λεονάρδου, ο Κώστας Μακεδόνας, η Αφροδίτη Μάνου και στο τέλος ο ίδιος ο συνθέτης. Τη βραδιά άνοιξε η Παιδική Χορωδία του Δημήτρη Τυπάλδου.
23:25 Συναυλία: Από το Αρχείο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, θα μεταδοθεί συναυλία που είχε δοθεί στο θέατρο Αιξωνή του Δήμου Γλυφάδας το 1997 με έργα Θεοδωράκη πάνω στην ποίηση του Γιώργου Σεφέρη και του Άγγελου Σικελιανού. Ερμήνευσαν η Μαρία Φαραντούρη, ο Μανώλης Μητσιάς και ο Ανδρέας Κουλουμπής. Αφηγητής ήταν ο Κώστας Καζάκος, ενώ προλόγισε ο ποιητής Στρατής Πασχάλης. Συμμετείχαν η Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης», η Ορχήστρα Ποικίλης Μουσικής της ΕΡΤ, η Χορωδία της ΕΡΤ και η Παιδική Χορωδία του Δημήτρη Τυπάλδου. Την ορχήστρα διηύθυνε ο Σταύρος Ξαρχάκος.
Περιγραφή: Μαρούλα Μαντζώρου.
Επιλογή και επιμέλεια αρχειακού υλικού: Σιδερής Πρίντεζης.
Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου 2023 – Flashback
Και την Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου 2023, στις 2 το μεσημέρι μη χάσετε ένα ακόμα επεισόδιο της σειράς podcast με τον γενικό τίτλο Flashback. Ο Φώτης Απέργης αφιερώνει το τελευταίο επεισόδιο στην ιστορική συναυλία που έδωσε ο Μίκης Θεοδωράκης με το Canto General, το 1975, στο στάδιο Καραϊσκάκη. Η πρόβα Φαραντούρη και Πανδή ενώπιον του Πάμπλο Νερούδα στο Παρίσι. Τα μυστικά της διδαχής με την οποία ο Θεοδωράκης μάγευε τους ερμηνευτές του. Τα απρόοπτα της πανηγυρικής βραδιάς, όπου το κοινό αδημονούσε στο κατάμεστο Καραϊσκάκη, αλλά τα Κρουστά του Στρασβούργου δεν είχαν φτάσει ακόμα. Άγνωστες λεπτομέρειες που έχει αφηγηθεί ο ηχολήπτης της συναυλίας Γιάννης Σμυρναίος.