Ο μετρ της μικρής οθόνης φωτίζει τη Γενοκτονία των Ποντίων

 
Ο μετρ της μικρής οθόνης φωτίζει τη Γενοκτονία των Ποντίων

Ενημερώθηκε: 06/07/18 - 14:41

Espresso

Σε μια χρονιά ορόσημο για τον Ποντιακό Ελληνισμό, το 2019, οπότε και συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων, την πρώτη συστηματική εξόντωση πληθυσμών του 20ού αιώνα μαζί με τους Αρμένιους και τους Ασσύριους, στην ελληνική τηλεόραση, για πρώτη φορά θα προβάλλεται ένα σίριαλ βασισμένο στα γεγονότα που άφησαν πίσω τους 353.000 νεκρούς και κοντά στους 1.250.000 πρόσφυγες που ήρθαν στην Ελλάδα.

Ο μετρ της μικρής οθόνης Μανούσος Μανουσάκης, ύστερα από χρόνια απουσίας, επιστρέφει, έχοντας στα χέρια του «Το κόκκινο ποτάμι» του ιστορικού, συγγραφέα και πρώην διπλωματικού ακολούθου Χάρη Τσιρκινίδη.

«Ολα αυτά λειτουργούν με έναν τρόπο μεταφυσικό, μαγικό. Οταν ξεκίνησα αυτή τη διεργασία και την έρευνα και πείστηκα ότι θέλω να κάνω αυτό το έργο, δεν είχα υπόψη μου ότι συνέπεφτε με την επέτειο» αναφέρει στην «» ο κ. Μανουσάκης.

«Ακόμα, βεβαίως, είναι πολύ νωρίς, καθώς η σειρά είναι για τον Οκτώβριο του 2019, κι αυτό γιατί θέλει πάρα πολλή προετοιμασία, είναι πάρα πολύ δύσκολο έργο και θέλει πολλή προσοχή. Θέλει τεράστια ιστορική μελέτη και ήδη αρχίσαμε να μιλάμε με συλλόγους, καθώς θα χρειαστούμε πολύ κόσμο. Ωστόσο, το κύριο μέλημα είναι να είμαστε ιστορικά ακριβείς και μέσα από την πραγματική ιστορία να δημιουργήσουμε τη μυθοπλασία και αυτό το κάνει το υπέροχο βιβλίο του κυρίου Χάρη Τσιρκινίδη» προσθέτει ο Μανούσος Μανουσάκης.

Γυρίσματα και στο εξωτερικό
 

Αν και ο σκηνοθέτης είναι ιδιαίτερα φειδωλός σχετικά με τις λεπτομέρειες για το τηλεοπτικό του «παιδί», που βρήκε στέγη στο Epsilon του Πόντιου επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη, εντούτοις το... παρελθόν του αλλά και το βιβλίο πάνω στο οποίο θα βασιστεί το σενάριο μπορεί να προϊδεάσουν για όσα θα δει το τηλεοπτικό κοινό τη σεζόν 2019-2020.

«Η σειρά έχει γυρίσματα και στο εξωτερικό με σκηνικά και κοστούμια της εποχής και, για να πείσεις τον θεατή, θέλει πονηριά και από τον σκηνογράφο και από τον σκηνοθέτη αλλά και από τον φωτιστή για να μπορέσουμε να τους μεταφέρουμε σε εκείνη την εποχή. Τώρα θα ξεκινήσουμε το ρεπεράζ και την έρευνα των χώρων, ενώ σε ό,τι αφορά το κάστινγκ θα ήταν άδικο να πούμε ονόματα πριν ολοκληρωθούν οι συζητήσεις» αποκαλύπτει.

Τον ρωτάμε αν στην επιλογή του έργου που θα μεταφέρει στη μικρή οθόνη έπαιξε ρόλο το γεγονός ότι το κανάλι που θα φιλοξενηθεί ανήκει πλέον στον Πόντιο Ιβάν Σαββίδη. «Είναι δική μου η πρόταση, αλλά εγκρίθηκε και ανακοινώθηκε αμέσως στο πρόγραμμα. Οπότε υποθέτω ότι μπορεί ο κύριος Σαββίδης να έδωσε την έγκριση, αλλά μόνο υπόθεση μπορώ να κάνω» μας λέει.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι αποσπάσματα από «Το κόκκινο ποτάμι», το οποίο έχει μεταφραστεί στα αγγλικά και γράφτηκε με βάση τις συγκλονιστικές μαρτυρίες διπλωματών της εποχής, διάβασαν με δάκρυα στα μάτια βουλευτές στο Κοινοβούλιο της Νότιας Αυστραλίας, στο πλαίσιο της συζήτησης για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων.

«Είναι ένα θέμα που δεν το έχει θίξει ο κινηματογράφος ή η τηλεόραση και δυστυχώς αυτό που παρατηρεί κανείς διαβάζοντας την ιστορία είναι πως τα πράγματα επαναλαμβάνονται... τα στερεότυπα των πολιτικών, τα συμφέροντα, οι μεγάλες δυνάμεις δεν χαμπαριάζουν την ανθρώπινη ζωή μπροστά στα συμφέροντά τους» τονίζει ο κ. Μανουσάκης, ο οποίος καταλήγει: «Ενας λαός χωρίς ιστορία είναι ένας λαός χωρίς παρελθόν».