Κυπριακό: Τουρκικός οδικός χάρτης για το αδιέξοδο - Ατζέντα με πέντε πεδία συνεργασία

 
ERSIN TATAR ERDOGAN

Ενημερώθηκε: 14/01/24 - 08:55

Η τουρκική πλευρά συζητά μόνο «ανάπτυξη συνεργασίας» μεταξύ των «δυο κρατών». Αυτός είναι ο «κωδικός υποδοχής» της νέας προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ. Η Άγκυρα και οι εγκάθετοι της στα κατεχόμενα, προτάσσουν την τελευταία περίοδο το αφήγημα της «ανάπτυξης συνεργασίας», το οποίο και συγκεκριμενοποιούν παραπέμποντας και στους τομείς που μπορούν να γίνουν βήματα.

Αυτό, που εν πολλοίς προβάλλεται από την κατοχική πλευρά, είναι η συζήτηση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), αλλά όπως διευκρινίζεται αυτά θα τεθούν σε «διακρατικό» πλαίσιο. Διαμηνύουν προς κάθε κατεύθυνση πως μόνο «διακρατική συνεργασία» μπορεί να υπάρξει.

Η Άγκυρα, διά του εγκάθετου της στα κατεχόμενα, Ερσίν Τατάρ, επιμένει στις προτάσεις που υπέβαλε, την 1η και 8η Ιουλίου 2022, στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Η τουρκική πρόταση προβλέπει τη δημιουργία «Μηχανισμού Συνεργασίας» για ζητήματα «αμοιβαίου ενδιαφέροντος», όπως οι υδρογονάνθρακες, ηλεκτρική ενέργεια, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και το νερό καθώς και συνεργασία σε θέματα αποναρκοθέτησης και παράτυπης μετανάστευσης. Τον μηχανισμό αυτό θα απαρτίζουν, σύμφωνα με την τουρκοκυπριακή πρόταση, «αρμόδια τμήματα» παραπέμποντας στην Κυπριακή Δημοκρατία και στη «ΤΔΒΚ». Εννοούν, δηλαδή, συνεργασία δυο κρατών.

Όπως πληροφορούμαστε, σ΄ αυτή την πρόταση αναφέρθηκε ο κατοχικός ηγέτης και κατά τη συνάντηση που είχε με τον Αντόνιο Γκουτέρες, τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη. Σε αυτήν αναφέρονται Τουρκία και αποσχιστική οντότητα σε όλες τις επαφές τους με τρίτους. Σημειώνεται πως αυτής της πρότασης προηγήθηκαν δυο άλλες παρόμοιες, που είχαν υποβληθεί, 24 Σεπτεμβρίου 2011 και 29 Σεπτεμβρίου 2012, με τις οποίες οι Τούρκοι πρότειναν τη συγκρότηση μιας ad hoc επιτροπής για την από κοινού εξερεύνηση και εξόρυξη των κοιτασμάτων των υδρογονανθράκων.

Υπενθυμίζεται πως όταν το καλοκαίρι του 2022 τα ΜΟΕ Τατάρ είχαν υποβληθεί, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε υποδείξει πως δεν θα έπρεπε να απορριφθούν ευθέως. Θέση, που ασπάσθηκε και η προηγούμενη κυβέρνηση. Η σημερινή κυβέρνηση δεν συζητά τις τουρκικές προτάσεις.

Είναι ξεκάθαρο ότι η όλη φιλοσοφία που διέπει την τουρκική προσέγγιση στηρίζεται στο έγγραφο, το οποίο κατέθεσε ο κατοχικός ηγέτης, Ερσίν Τατάρ στην άτυπη σύνοδο της Γενεύης, 27-29 Απριλίου 2021. Στο έγγραφο έξι σημείων τονίζεται, μεταξύ άλλων, πως «διαπραγματεύσεις θα επικεντρωθούν στη μελλοντική σχέση μεταξύ των δύο ανεξάρτητων κρατών. Το περιουσιακό, την ασφάλεια, την αναπροσαρμογή των συνόρων, καθώς και στις σχέσεις με την Ε.Ε.» Και πως «τα δύο κράτη θα αναγνωρίσουν αμοιβαία το ένα το άλλο και οι τρεις εγγυήτριες χώρες θα τα υποστηρίξουν».

Καμία… ασάφεια

Η κατοχική πλευρά έχει αποφασίσει να μην επιτρέψει στην απεσταλμένη του ΟΗΕ να συμπεράνει ότι μπορεί να διεξαχθεί οποιαδήποτε συζήτηση εκτός του πλαισίου, που προωθεί η Άγκυρα, αυτό δηλαδή των δυο κρατών. Είναι προφανές από τις κινήσεις που γίνονται πως η Άγκυρα έχει διαμορφώσει ένα οδικό χάρτη για τα επόμενα βήματα, ο οποίος δίνει βάρος στο τέλος, που θα είναι το αδιέξοδο. Ουσιαστικά επιδιώκουν την επιβεβαίωση του αδιεξόδου και της αδυναμίας συνεννόησης, στοχεύοντας να διασφαλιστεί η επόμενη ημέρα για την τουρκοκυπριακή πλευρά. Θέλουν να διασφαλιστεί το καθεστώς των Τουρκοκυπρίων σε περίπτωση αδιεξόδου. Δηλαδή, θέλουν να διασφαλίσουν το διαζύγιο πριν από τον γάμο.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η τουρκική πλευρά πιέζει για αλλαγή όρων εντολής του Γενικού Γραμματέα στο Κυπριακό αναποδογυρίζοντας τη βάση των συνομιλιών και αναδεικνύοντας το «αναπόφευκτο». Δηλαδή, την πορεία δήθεν προς τα δυο κράτη. Θέση που προβάλλεται από την τουρκική πλευρά και κατά τις διεργασίες που έχουν παρασκηνιακά ξεκινήσει στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών για το ψήφισμα ανανέωσης της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Θέλουν με τις παρεμβάσεις τους να «νερώσουν» προηγούμενες αναφορές, που παραπέμπουν στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Κόκκινο χαλί

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια δεν είναι τυχαίο που η τουρκική πλευρά επιχειρεί να επιβάλει χρονοδιάγραμμα στην αποστολή της κ. Κουεγιάρ, επιμένοντας ότι η προσπάθεια της θα πρέπει να διαρκέσει έξι μήνες.

Η κ. Κουεγιάρ, πραγματοποιώντας αυτές τις ημέρες επαφές στη Νέα Υόρκη, θα πρέπει να έχει αντιληφθεί πως η κατοχική πλευρά δεν θα της στρώσει «κόκκινο χαλί» κατά την περιοδεία της στην περιοχή. Αλλά θα έχει να αντιμετωπίσει μια άτεγκτη στάση και μια συμπεριφορά, που δεν θα της επιτρέπει να οδηγήσει σε διέξοδο την πρωτοβουλία της. Η ίδια κατά πάσα πιθανότητα θα έλθει, σε πρώτη φάση, για να ακούσει και να καταγράψει τις εκατέρωθεν θέσεις. Δεν αναμένεται να έλθει στο πρώτο ταξίδι με ιδέες, χωρίς αυτό να αποκλείεται να γίνει στη συνέχεια.

Παρακολουθούνται οι τουρκικές κινήσεις

Η Λευκωσία έχει υπόψη της όλες τις κινήσεις της κατοχικής πλευράς. Γνωρίζει το πώς θα κινηθεί η Άγκυρα και οι εγκάθετοί της και έχει διαμορφώσει- όπως ανέφερε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης στη συνέντευξή του στον «Φ»- εναλλακτικά σενάρια. Πρωτίστως για το ενδεχόμενο η όλη προσπάθεια της νέας απεσταλμένης αποτύχει. Σενάριο, δηλαδή, διαχείρισης της επόμενης ημέρας μιας νέας αποτυχίας στο Κυπριακό. Την ίδια ώρα, παρακολουθεί και τις κινήσεις των Ηνωμένων Εθνών, τις συζητήσεις στην έδρα του Διεθνούς Οργανισμού ενόψει της υιοθέτησης ψηφίσματος για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Είναι σαφές πως εκείνο, που απασχολεί είναι η διαχείριση της επόμενης ημέρας, γνωρίζοντας τις δυσκολίες που θα υπάρξουν.

Ο καλός, ο κακός και ο… άσχημος

Όταν τον περασμένο Δεκέμβριο ο κατοχικός ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, είχε εσπευσμένα προσκληθεί στην Τουρκία για να συναντήσει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τούτο έγινε αιφνιδιαστικά. Δεν ανακοινώθηκε εκ των προτέρων. Κυκλοφόρησε μόνο μια φωτογραφία από τη συνάντηση, στην οποίαν ήταν και ο ψευδοπρωθυπουργός, Ουνάλ Ουστέλ. Είχε αναφερθεί πως ο Ερντογάν τους είχε στείλει το αεροσκάφος του για να μεταβούν εκεί. Στη συνάντηση αυτή ο Ερντογάν φέρεται να έχει πει στον Τατάρ ότι η πολιτική παραμένει ως έχει, δηλαδή, για λύση δυο κρατών, αλλά αυτό το αφήγημα θα το αναδεικνύει περισσότερο η τουρκοκυπριακή πλευρά. Η μπάλα θα είναι στα πόδια του κατοχικού καθεστώτος, το οποίο θα έχει πάντα τη στήριξη της Άγκυρας, ήταν η υπόδειξη. Αυτή η τακτική, που έκπαλαι υιοθετεί η κατοχική πλευρά όταν χρειάζεται (από την εποχή του Ραούφ Ντενκτάς), θα έχει ένα στόχο: Να δείχνει όταν χρειάζεται την Τουρκία … διαλλακτική και τον Τατάρ αδιάλλακτο. Σημειώνεται πως όταν συζητείτο ο διορισμός της απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, είχε αναφέρει σε συνομιλητές του πως η Άγκυρα δέχεται (τον διορισμό) αλλά έχει διαφωνίες ο Τατάρ! Μέχρι στιγμής, πάντως, στο θέμα της λύσης των δυο κρατών η Άγκυρα επιμένει χωρίς συζήτηση. Είναι ένα θέμα που δεν αναμένεται να κάνει πίσω, ωστόσο, κατά καιρούς, όπως στη διάρκεια της επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα, τον Δεκέμβριο, ενδέχεται να αφήνονται κάποιες χαραμάδες «παρερμηνείας»!

Πηγή: philenews.com / Κώστας Βενιζέλος

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ