Κυπριακό: Ραντεβού στην σκιά τουρκικών απειλών και επιμονής Τατάρ

 
kypriako

Ενημερώθηκε: 22/02/25 - 15:08

Η ημερομηνία για την άτυπη διευρυμένη σύνοδο για το Κυπριακό, φαίνεται πώς θα είναι η 17η με 18η Μαρτίου, με την Λευκωσία να αναμένει την επίσημη ενημέρωση από τα Ηνωμένα Έθνη. Οι διεργασίες ενόψει της καθορισμένης συνόδου βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, με την Κυβέρνηση να διαμηνύει με κάθε ευκαιρία την ετοιμότητα και την βούληση της για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Όλα αυτά βέβαια στην σκιά των νέων τουρκικών απειλών, με αφορμή την υπογραφή συμφωνιών της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Αιγύπτου για την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ. Η Άγκυρα μάλιστα χαρακτηρίζει ως άκυρες τις συμφωνίες των δυο χωρών. Η Λευκωσία δεν άφησε αναπάντητες τις τουρκικές αναφορές.

Σε δηλώσεις του χθες στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ, ο Υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος, δήλωσε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά προετοιμάζεται εντατικά και δεν αφήνει τίποτα στην τύχη ενόψει της άτυπης διευρυμένης συνάντησης για το Κυπριακό.

Υπέδειξε επίσης, ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά, είναι αυτή η οποία επιζητεί την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, στο πλαίσιο που καθορίζει το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Ερωτηθείς πότε θα πραγματοποιηθεί η άτυπη διευρυμένη συνάντηση για το Κυπριακό, ο Κωνσταντίνος Κόμπος είπε ότι υπάρχει πληροφόρηση για τις 17 και 18 Μαρτίου, ωστόσο υπέδειξε πως η Λευκωσία αναμένει επίσημη ανακοίνωση από τα Ηνωμένα Έθνη.

Ανέφερε, παράλληλα, ότι ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, μεταβαίνει την ερχόμενη εβδομάδα στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου δεν αποκλείεται να έχει συνάντηση και με το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη, Κωνσταντίνος Κόμπος και Γιώργος Γεραπετρίτης είχαν τηλεφωνικής επικοινωνία.

Ο Υπουργός Εξωτερικών κλήθηκε να σχολιάσει τον ισχυρισμό της Τουρκίας ότι οι συμφωνίες της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Αίγυπτο στον τομέα της ενέργειας, είναι παράνομες και δυσχεραίνουν τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, λέγοντας ότι πρόκειται για τις συνήθεις αιτιάσεις της Άγκυρας.

Διεμήνυσε την ίδια στιγμή, πως η κυβέρνηση δεν θα καταστήσει το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, όμηρο του αναθεωρητισμού της Τουρκίας.

Απάντηση στις τουρκικές απειλές έδωσε και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, ο οποίος ήταν φιλοξενούμενος στην πρωινή εκπομπή του ΑΛΦΑ. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, «τέτοιου είδους αναφορές δε συνάδουν με το γράμμα και το πνεύμα του διεθνούς δικαίου». Ο Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης ανέφερε ακόμα ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα πάντα σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο», ειδικά όταν αφορά άλλα κράτη αλλά και εταιρείες κολοσσούς με διεθνή νομικότητα και σημαντικό αντίκτυπο.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος τόνισε ότι στόχος της Λευκωσίας, είναι να αποτελέσει πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, την ώρα που έχει «μπει πλέον το νερό στο αυλάκι» όσον αφορά το πολύ σημαντικό θέμα αξιοποίησης του φυσικού αερίου.

Χαρακτηρίζοντας «ενισχυμένη» τη διπλωματική συνέργια της Δημοκρατίας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος προσέθεσε ότι θα συνεχίσει να λαμβάνει πρωτοβουλίες για να αποδεικνύει ότι μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στη σταθερότητα της περιοχής, καλώντας τη Τουρκία να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για λύση του Κυπριακού προς όφελος όλων των Κυπρίων.

Επιμένει ο Τατάρ

Ο κύριος λόγος ύπαρξης ειρήνης στην Κύπρο από το 1974 είναι το γεγονός ότι οι πλευρές ζουν στη δική τους περιοχή και η παρουσία του τουρκικού στρατού, ισχυρίστηκε ο Ερσίν Τατάρ, σύμφωνα με την τ/κ εφημερίδα «Κίπρις», λέγοντας, επίσης, ότι δεν θα γίνει αποδεκτή ποτέ μια συμφωνία στην οποία δεν γίνονται δεχτά τα «κυριαρχικά δικαιώματα» των Τ/κ.

Όπως μεταδίδει το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, μιλώντας κατά τη διάρκεια συνάντησης με φοιτητές της σχολής πολιτικών επιστημών του «Αμερικανικού Πανεπιστημίου Κερύνειας» (GAÜ), ο κ. Τατάρ είπε ότι οι τομείς της οικονομίας του ψευδοκράτους αναπτύσσονται και το επίπεδο ευημερίας αυξάνεται καθημερινά και έκανε ειδική μνεία στη συμβολή του νερού που μεταφέρεται από την Τουρκία στα κατεχόμενα.

Είπε ακόμα ότι οι Τουρκοκύπριοι αγωνίζονται για την «κυριαρχία τους» όμως η διεθνής κοινότητα δεν τους «συμπεριφέρεται δίκαια» επειδή -όπως υποστήριξε- αποδέχεται τους Ελληνοκύπριους ως συνομιλητές εξ ονόματος ολόκληρου του νησιού, ισχυριζόμενος ότι η Τουρκία βρίσκεται στην Κύπρο ως εγγυήτρια δύναμη για προστασία των Τουρκοκυπρίων και ότι η ιστορία θα επαναληφθεί αν δεν αντληθούν διδάγματα από αυτήν και δεν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα.

Αναφερόμενος στη συνάντηση στη Γενεύη τον ερχόμενο μήνα, είπε ότι η τ/κ πλευρά δεν θα αποδεχτεί ποτέ μια συμφωνία στην οποία δεν γίνονται δεχτά τα «κυριαρχικά δικαιώματα» των Τ/κ και δεν θα εισέλθουν σε μια διαπραγματευτική διαδικασία κάτω από πιέσεις.

Αφού είπε ότι είναι σημαντικό το να εργαστούν οι δύο πλευρές προς την κατεύθυνση της συνεργασίας, ο Ερσίν Τατάρ ανέφερε ότι χρειάζεται να γίνει συνεργασία ειδικά σε τομείς όπως πιθανές φυσικές καταστροφές, δικαστικά θέματα και η πολιτιστική κληρονομιά.

Πηγή: philenews.com

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ