Πανεύκολη συνταγή με παντεσπάνι και υφή που θα ξετρελάνει μικρούς και μεγάλους. Δοκιμάστε την τούρτα τιραμισού!
ΥΛΙΚΑ
Για το παντεσπάνι
• 125 γρ. ξινόγαλο
• 150 γρ. βούτυρο (μαλακό σε θερμ. δωμ.)
• 200 γρ. ζάχαρη
• 250 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
• 2 βανίλιες (ή 1 κ.γλ υγρή βανίλια)
• 1 κ.γ. στιγμιαίο καφέ (σκόνη)
• 3 κ.σ. κονιάκ
• 2 πρέζα/ες σόδα μαγειρικής
• 4 μεγάλα αυγά (σε θερμ. δωμ.)
Για το σιρόπι καφέ
• 1 φλ. καφέ εσπρέσο γεμάτο (ρόφημα)
• 2 κ.σ. ζάχαρη
• 4 κ.σ. λικέρ καφέ (ή αμαρέτο ή κονιάκ)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Φτιάχνουμε πρώτα το αέρινο παντεσπάνι. Δείτε εδώ το μυστικό επιτυχίας για τέλειο παντεσπάνι.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι για την εύκολη και αφράτη τούρτα τιραμισού.
Βουτυρώνουμε δυο φόρμες 22 εκ. και στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C βαθμούς στον αέρα. Θα ψήσουμε στη μεσαία σχάρα.
Σε ένα μπολ, με μίξερ χειρός σε μέτρια ταχύτητα, χτυπάμε το μαλακό βούτυρο να αφρατέψει για 1 λεπτό.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα με το μίξερ για 2 με 3 λεπτά να λιώσει η ζάχαρη και να κρεμώσει το μείγμα.
Ένα ένα ρίχνουμε τα αυγά, κάθε φορά να τα πίνει το μείγμα πριν προσθέσουμε το επόμενο αυγό.
Προσθέτουμε και τις βανίλιες.
Διαλύουμε το στιγμιαίο καφέ στο κονιάκ και τα προσθέτουμε στο μείγμα.
Διαλύουμε τη σόδα στο ξινόγαλο λίγα λεπτά πριν το ρίξουμε στο μείγμα.
Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και εναλλάξ ρίχνουμε το αλεύρι με το ξινόγαλα.
Ξεκινάμε πάντα με αλεύρι και τελειώνουμε με αλεύρι, σε 3 διαδοχικές δόσεις με αλεύρι-ξινόγαλο.