Πολίτικη βασιλόπιτα

 
Πολίτικη βασιλόπιτα

Ενημερώθηκε: 29/12/21 - 10:43

Μια σπιτική και εύκολη συνταγή για πολίτικη βασιλόπιτα.

Υλικά

60 γρ. μαγιά νωπή

1½ κούπα γάλα χλιαρό

1 κιλό αλεύρι δυνατό, για τσουρέκια + λίγο, για το ταψί

250 γρ. βούτυρο γάλακτος (το αιγοπρόβειο που βρίσκουμε σε βαζάκι), σε θερμοκρασία δωματίου + λίγο, για το ταψί

1½ κούπα ζάχαρη

5 αυγά μεγάλα

1 πορτοκάλι ακέρωτο

1 κοφτό κουτ. γλυκού μαστίχα, κοπανισμένη

1 κρόκος, για άλειμμα

3 κουτ. σούπας νερό, για άλειμμα

30 αμύγδαλα λευκά, ανάλατα, κομμένα στη μέση

Εκτέλεση:

Βάζουμε τη μαγιά σε ένα μπολ και ρίχνουμε 1/2 κούπα από το χλιαρό γάλα. Ανακατεύουμε να διαλυθεί.

Προσθέτουμε 2 κουταλιές από το αλεύρι, ανακατεύουμε και αφήνουμε το μείγμα να φουσκώσει για 20 λεπτά. Βάζουμε το βούτυρο και τη ζάχαρη στον κάδο του μίξερ.

Ξεκινάμε να χτυπάμε σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα, με το σύρμα, και ρίχνουμε ένα-ένα τα 5 αυγά. Χτυπάμε για 6-8 λεπτά μέχρι το μείγμα της βασιλόπιτας να αφρατέψει.

Στο μεταξύ, τρίβουμε το πορτοκάλι στον τρίφτη για να πάρουμε το ξύσμα. Μόλις φουσκώσει η μαγιά, τη ρίχνουμε στο μίξερ.

Συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέτουμε σιγά-σιγά το αλεύρι, το υπόλοιπο γάλα, το ξύσμα πορτοκαλιού και τη μαστίχα.

Χτυπάμε σε ένα μικρό μπολ τον κρόκο με το νερό για το άλειμμα. Αλείφουμε με λίγο λιωμένο βούτυρο ένα ταψί 34 εκ. και αλευρώνουμε.

Αδειάζουμε τη ζύμη της βασιλόπιτας στο ταψί και την απλώνουμε ομοιόμορφα.

Αλείφουμε την επιφάνειά της με τον διαλυμένο κρόκο, σκορπίζουμε τα κομμένα αμύγδαλα.

Σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε την βασιλόπιτα να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για 30-40 λεπτά.

Για την εύκολη πολίτικη βασιλόπιτα, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160° C, στον αέρα. Ψήνουμε την πολίτικη βασιλόπιτα για 1 ώρα.

Μια συνταγή του "Γαστρονόμου"