Πόσα λάθη κάνουμε στην κουζίνα και δεν τα γνωρίζουμε! Ξέρατε ότι δεν πρέπει να πλύνουμε το κοτόπουλο πριν το μαγειρέψουμε; Δείτε γιατί...
Στο έντερο των πτηνών κατοικεί ένα πολύ επικίνδυνο παθογόνο βακτήριο,η σαλμονέλα. Κατά το πλύσιμο λοιπόν του κοτόπουλου την βοηθάτε να μεταναστεύσει και σε άλλα σημεία της κουζίνας σας τα οποία γίνονται εστίες μόλυνσης! Έχετε δηλαδή ακριβώς το αντίθετο επιθυμητό αποτέλεσμα, μιας και το νερό δεν επιδρά καθόλου ανασταλτικά σε κανένα παθογόνο οργανισμό. Εάν λοιπόν το έχετε κάνει απολυμάνετε πολύ καλά την κουζίνα σας και μην το επαναλάβετε στο μέλλον.
Το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να μαγειρέψετε απευθείας το κοτόπουλο και η σαλμονέλα λόγο των υψηλών θερμοκρασιών που αναπτύσσονται κατά το μαγείρεμα θα θανατωθεί.
Κατά την συντήρηση του κοτόπουλου στο ψυγείο σας δεν πρέπει να έρχεται σε επαφή με άλλα τρόφιμα, διότι είναι πολύ εύκολο να μεταδοθεί αυτό το παθογόνο βακτήριο. Εάν για παράδειγμα το τοποθετήσετε μαζί με κάποιο λαχανικό το οποίο προορίζετε για σαλάτα η σαλμονέλα θα μεταπηδήσει σε αυτό, το οποίο δεν χρειάζεται μαγείρεμα, απλά το πλένετε και το τρώτε, έτσι, έχει σαν αποτέλεσμα να την καταναλώσετε! Αφού όπως προείπα με το πλύσιμο του λαχανικού σας δεν παθαίνει απολύτως τίποτα!!
Καραλευθέρη Μαρία
Απόφοιτη Τεχνολόγος Τροφίμων ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης/ http://best-food-tips.blogspot.gr/