Κουραμπιέδες: Αλμυρό αμύγδαλο εναντίον μαστίχας Χίου

 
Κουραμπιέδες: Αλμυρό αμύγδαλο εναντίον μαστίχας Χίου

Ενημερώθηκε: 11/12/21 - 12:06

Γιορτινοί κουραμπιέδες: Αλμυρό αμύγδαλο εναντίον μαστίχας Χίου

ΥΛΙΚΑ για περίπου 70-90 κομμάτια ανάλογα με το μέγεθος 750 γρ. βούτυρο γάλακτος σε θερμοκρασία (αιγοπρόβειο, θα το βρείτε εύκολα την περίοδο των Χριστουγέννων) 180 γρ. άχνη ζάχαρη 2 κρόκοι 50 ml κονιάκ ή ρούμι 1 βανίλια 1.100-1.150 κιλά αλεύρι Robin Hood+½ κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ 300 γρ. Χοντροκομμένα αμύγδαλα, ψημένα και αλμυρά (για το μισό μείγμα) 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού μαστίχα Χίου κοπανισμένη καλά, σε σκόνη (για το άλλο μισό μείγμα) για το ζαχάρωμα 1 κιλό ζάχαρη άχνη 1 βανίλια 1 κουταλιά της σούπας κόρν φλάουρ (προαιρετικά)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ Οι κουραμπιέδες αυτοί του foodurismo.com έχουν μια μικρή αλλά καθόλου δύσκολη ιδιομορφία που δίνει εξαιρετικά αποτελέσματα. Είναι μια δόση αλλά χωρίζω το μείγμα και φτιάχνω κουραμπιέδες σε δύο γεύσεις. Ξεκινάω φτιάχνοντας την βασική συνταγή των κουραμπιέδων αλλά από ένα σημείο και ύστερα ακολουθώ δύο διαφορετικούς δρόμους. Στον κάδο του μίξερ αδειάζουμε το βούτυρο γάλακτος, την άχνη και την βανίλια και ξεκινάμε να χτυπάμε αλύπητα σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητας για τουλάχιστον 20 λεπτά. Αν δεν έχετε μίξερ με σταθερή βάση αλλά χειρός, χρειάζεστε μάλλον βοήθεια γιατί μόνοι σας θα κουραστείτε. Στα 20 λεπτά χτυπήματος και αφού βλέπετε ότι το μείγμα έχει φουσκώσει και σχηματιστεί μια αφράτη κρέμα, χαμηλώνετε σε μέτρια την ταχύτητα του μίξερ και ρίχνετε τους δύο κρόκους και συνεχίζετε να χτυπάτε για ακόμα 7-8 λεπτά. Σταματάμε το μίξερ και προσθέτουμε το κονιάκ και μερικές κουταλιές αλεύρι, 4-5 περίπου, αυτό βοηθάει να μην “κόψει” το μείγμα όταν προσθέσουμε το αλκοόλ. Συνεχίζουμε να χτυπάμε σε μέτρια προς χαμηλή ταχύτητα για 1-2 λεπτά. Σε αυτό το σημείο χωρίζουμε το μείγμα σε δύο ισόποσα μέρη. Στο ένα σκεύος με το μισό μείγμα ρίχνουμε την κοπανισμένη μαστίχα και σιγά σιγά το μισό αλεύρι της συνταγής ανακατεύοντας απαλά. Θα παρατηρήσετε ότι το μείγμα είναι πάρα πολύ αφράτο, είναι σαν να ζημώνετε… σαντιγί ! Καθώς θα προσθέτετε το αλεύρι θέλει προσεκτικές και όχι βίαιες κινήσεις για να μην χαθεί ο αέρας που έχει παγιδευτεί στο μείγμα την ώρα που το χτυπούσατε στο μίξερ. Στο δεύτερο μπολ και το υπόλοιπο μείγμα προσθέτετε τα αμύγδαλα και το αλεύρι με τον ίδιο τρόπο που το κάνετε και πριν. Αφήνετε τις ζύμες να “ξεκουραστούν” για περίπου μισή ώρα. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 170 βαθμούς με αέρα. Απλώνετε στη λαμαρίνα ένα κομμάτι χαρτί ψησίματος και ακουμπάτε πάνω τους κουραμπιεδες σας. Το σχήμα και η ποσότητα του κάθε κομματιού εξαρτώνται από εσάς. Προσωπικά, κάνω μικρούς κουραμπιεδες, στο μέγεθος μιας καλής μπουκιάς, αυτοί δεν θέλουν ποσότητα ζύμης μεγαλύτερης από ενός καρυδιού. Θυμηθείτε ότι οι κουραμπιεδες θα φουσκώσουν ελαφρά κατά το ψήσιμο. Τους ψήνετε περίπου 20-25 λεπτά ανάλογα πάντα με το μέγεθος. Έχετε την προσοχή σας στο φούρνο μην σας “αρπάξουν”, θα είναι έτοιμοι όταν αρχίσουν να χρυσίζουν στις άκρες τους. Όταν τους βγάλετε από τον φούρνο, ακουμπήστε τους σε μια μεγάλη σχάρα να κρυώσουν καλά, με προσοχή γιατί καίνε και είναι πολύ μαλακοί και σπάνε. Όταν κρυώσουν θα σφίξουν κάπως αλλά θα εξακολουθούν να είναι αφράτοι και εύθρυπτοι. Αφήστε τους να κρυώσουν εντελώς και μετά τους ζαχαρώνετε. Αυτό μπορείτε να το κάνετε και την επόμενη ημέρα. Σε ένα μπολ ρίχνετε τη ζάχαρη άχνη, τη βανίλια και το κορν φλάουρ, ανακατεύετε και κυλάτε προσεκτικά έναν έναν τους κουραμπιεδες και τους ακουμπάτε σε μια πιατέλα. Αφού τους ζαχαρώσετε όλους, κοσκινίζετε με ένα μικρό σουρωτήρι λίγη ακόμη άχνη από πάνω για να είναι ομοιόμορφοι. Είστε έτοιμοι ! Η συνταγή δημοσιεύτηκε στο http://www.foodurismo.com