Ποιά χώρα της Μέσης Ανατολής φτιάχνει τις καλύτερες φαλάφελ; Στο σοβαρό αυτό ερώτημα κλήθηκε να απαντήσει η Ρέιτσελ Σάμπι, δημοσιογράφος του The Guardian που είχε την τύχη να βρεθεί στο φεστιβάλ φαλάφελ του Λονδίνου.
Το φεστιβάλ φαλάφελ οργανώθηκε στο Μπόροου Μάρκετ με πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Οσπρίων (ναι, δεν είναι αστείο) και με αφορμή το Παγκόσμιο Ετος αφιερωμένο στα 'Οσπρια.
Στον ιδιότυπο αυτόν διαγωνισμό για τις καλύτερες φαλάφελ συμμετείχαν ειδικοί σεφ από την Αίγυπτο, το Ισραήλ, την Παλαιστίνη και τον Λίβανο. Οι φαλάφελ που ετοιμάστηκαν ήταν διαφορετικές--υπήρχε μάλιστα και fusion φαλάφελ με τρία είδη οσπρίων. Οι διαγωνιζόμενοι έβαλαν τα δυνατά τους και όλη τους την δημιουργικότητα, αλλά όπως φαίνεται οι απλές, κρατσανιστές αιγυπτιακές φαλάφελ με την κλασική συνταγή ήταν οι νικήτριες.
Το πιθανότερο είναι οι φαλάφελ να προέρχονται από την Αίγυπτο. Η παράδοση λέει ότι τις πρωτοδημιούργησαν οι Κόπτες Χριστιανοί πριν από 1.000 χρόνια. 'Αλλοι μιλάνε και για το αγαπημένο φαγητό των Φαραώ.
Σύμφωνα με την Ανίσα Χέλου, ειδική στην κουζίνα της Μέσης Ανατολής, οι φαλάφελ πρέπει να είναι καλοτηγανισμένες, αλλά όχι καμένες και το εσωτερικό τους να είναι μαλακό (όχι υγρό) με έντονη μυρωδιά των βοτάνων.
Εμείς για να σας ανοίξουμε την όρεξη σας δίνουμε την κλασική αιγυπτιακή συνταγή.
Υλικά
500 γραμ. ξερά κουκιά
40 γραμ. φρέσκα κρεμμυδάκια
12 γραμ. σκόρδο
35 γραμ. μαϊντανό
35 γραμ. φρέσκο κόλιανδρο
αλάτι, κύμινο
Πλένετε καλά τα κουκιά και τα αφήνετε να μουλιάσουν εκτός ψυγείου για τουλάχιστον οκτώ ώρες. Τα στραγγίζετε και τα σκουπίζετε καλά. Ψιλοκόβετε στο μίξερ όλα τα λαχανικά, προσθέτετε τα κουκιά και τα αλέθετε για δέκα λεπτά. Ρίχνετε το αλάτι και το κύμινο. Με το κουτάλι του παγωτού φτιάχνετε μικρές μπάλες από το μίγμα και τις τηγανιζετε σε καυτό λάδι.