Χαλβάς σιμιγδαλένιος

 
Χαλβάς σιμιγδαλένιος

Ενημερώθηκε: 20/03/22 - 20:26

Χαλβάς σιμιγδαλένιος από την Αργυρώ για όλες τις ώρες. Χαλβάς σιμιγδαλένιος με σταφίδες και αμύγδαλο ή καρύδια που γίνεται στην κατσαρόλα.

Μια συνταγή από την Αργυρώ που θα σας βγάζει πάντα ασπροπρόσωπους! Παραδοσιακός χαλβάς βασισμένος στην συνταγή της γιαγιάς 1 2 3 4 που έχει πάντα επιτυχία. Το χοντρό και ψιλό σιμιγδάλι, είναι το μυστικό για να βγει ζουμερός, να μην σκάει και διαλύεται, να μην ανοίγει το σχήμα του και να βγαίνει σπυρωτός.

ΥΛΙΚΑ

• 1 φλ. απαλό ελαιόλαδο

• 1 φλ. σιμιγδάλι ψιλό

• 1 φλ. σιμιγδαλι χοντρό

• 2-1/2 φλ. ζάχαρη

• 4 φλ. νερό

• 1/2 φλ. σταφίδα κορινθιακή (μαύρη)

• 1/2 φλ. αμύγδαλο καβουρντισμένο

• 2 φλ. λεμονιού

• 1 κ.σ. κανέλα

• 1 ξυλάκι κανέλας

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

• Σε βαθιά κατσαρόλα με χοντρή βάση, ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το ελαιόλαδο, με προσοχή για να μην καεί.

• Το ψιλό αλλά και το χοντρό σιμιγδάλι το προσθέτουμε ταυτόχρονα.

• Καβουρντίζουμε το σιμιγδάλι μέχρι να ροδίσει, να βγάλει τα γήινα αρώματα του και να πάρει ένα σκούρο χρυσορόδινο χρώμα, για περίπου 6-8 λεπτά, ανακατεύοντας πάντα με ξύλινη κουτάλα.

• Προς το τέλος, και αφού έχει αλλάξει χρώμα το σιμιγδάλι, προσθέτουμε την κανέλα (σκόνη), τις σταφίδες και το αμύγδαλο και ανακατεύουμε.

• Τραβάμε την κατσαρόλα με το σιμιγδάλι από τη φωτιά.

• Στη συνέχεια, πολύ προσεκτικά προσθέτουμε σιγά σιγά με την κουτάλα από χαμηλό ύψος το καυτό σιρόπι στο καβουρδισμένο σιμιγδάλι που κοχλάζει.

• Προσοχή, γιατί πετάγεται το μίγμα και καίει πολύ!

• Προσθέτουμε όλο το σιρόπι και ανακατεύουμε.

• Ξαναβάζουμε σε χαμηλή φωτιά το χαλβά και ανακατεύουμε μέχρι να φουσκώσει το σιμιγδάλι, να μαζεύεται σαν ζύμη γύρω γύρω από την κουτάλα και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.

• Αφαιρούμε το ξυλάκι κανέλας και τις φλούδες από λεμόνι.

• Όσο ο σιμιγδαλένιος χαλβάς είναι ακόμα ζεστός, τον αδειάζουμε σε φόρμα.

• Πιέζουμε με την ανάποδη της κουτάλας να φύγει τυχόν αέρας από τα κενά που δημιουργούνται με το άδειασμά του μέσα στη φόρμα.

• Ισιώνουμε την επιφάνεια πιέζοντας με την κουτάλα. Αφήνουμε να κρυώσει για 30′.

• Σκεπάζουμε την φόρμα με το χαλβά με μια πιατέλα σερβιρίσματος.

• Με μια κίνηση αναποδογυρίζουμε και ξεφορμάρουμε.

• Σερβίρεται σε θερμοκρασία δωματίου, αφού τον πασπαλίσετε με άφθονη κανέλα.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ