Με αφορμή το φονικό σεισμό στα σύνορα Ιράν-Ιράκ ο καθηγητής σεισμολογίας Άκης Τσελέντης σημείωσε πως η Ελλάδα μπορεί να αντέξει σεισμούς μεγέθους 6,5 με 7 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ. Βασική προϋπόθεση είναι αυτοί οι σεισμοί να συμβούν στην ξηρά, γιατί αν γίνουν στη θάλασσα, οι συνέπειες μπορεί ναι είναι και τρομακτικές, όπως υποστηρίζει καθηγητής.
Ο καθηγητής χαρακτήρισε «πολύ σοβαρή» την προσπάθεια των επιστημόνων του πανεπιστημίου Αθηνών για την χαρτογράφηση των ρηγμάτων Σαντορίνης - Αμοργού. Πρόσθεσε πως το της Αμοργού «είχε κάνει το 1956 τσουνάμι 30 μέτρων στην Αμοργό και 20 μέτρων στην Φολέγανδρο». Το ρήγμα αυτό όμως, «ενεργοποιείται κάθε εκατοντάδες χρόνια, οπότε το ξεχνάμε», διευκρίνισε μιλώντας στο ΣΚΑΪ.
Σχετικά με τα 7,3 Ρίχτερ που προκάλεσαν το εκατοντάδων ανθρώπων στο Ιράκ και το Ιράν, ο κύριος Τσελέντης δήλωσε πως η περιοχή έχει πολύ μεγάλα ρήγματα, «καμία σχέση με την Ελλάδα», ενώ ξεκαθάρισε πως το ρήγμα της Ανατολίας δεν επηρεάζεται καθόλου από το γεγονός.
Μάλιστα, όπως είπε, ο καθηγητής έναν σεισμό γύρω στο 6 Ρίχτερ στον ελληνικό χώρο «τον θέλουμε, κάθε δύο - τρία χρόνια», ώστε να εκτονώνεται η ενέργεια. Στην δεν θα σας πει κανείς ότι δεν περιμένει να γίνει σεισμός, πρόσθεσε ο καθηγητής.
Τέλος, ο κύριος Τσελέντης χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το γεγονός πως η μέθοδος ΒΑΝ, του καθηγητή Βαρώτσου μπόρεσε να εντοπίσει τον σεισμό του Μεξικού, δίνοντας ανάλογα σήματα κάποιες ημέρες νωρίτερα.