Τεράστιες ελλείψεις σε φάρμακα καταγγέλλουν οι φαρμακοποιοί

 
Τεράστιες ελλείψεις σε φάρμακα καταγγέλλουν οι φαρμακοποιοί

Ενημερώθηκε: 21/03/18 - 22:01

Σε συνεχή δίαυλο επικοινωνίας μέσω των λογαριασμών τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βρίσκονται οι φαρμακοποιοί για την ανεύρεση των φαρμάκων που λείπουν και τα οποία χρειάζονται οι ασθενείς.

Οι τελευταίοι δε όλο και λιγότερο συχνά παίρνουν τα φάρμακα μιας ιατρικής συνταγής με τη…μία φορά, αντιθέτως τείνει να γίνει ο κανόνας πως οι ασθενείς θα χρειαστούν αρκετές επισκέψεις στο φαρμακείο μέσα σε διάστημα δυο τριών ημερών προκειμένου να λάβουν το σύνολο των φαρμάκων που τους έχει συνταγογραφήσει ο γιατρός.

Αυτή είναι η καθημερινότητα στα ελληνικά φαρμακεία, όπως την περίγραψε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης, στον υπουργό Υγείας, κ. Ανδρέα Ξανθό, στη διάρκεια συνάντησης που είχαν χθες στο υπουργείο Υγείας, για το θέμα των ελλείψεων φαρμάκων.

Οι ελλείψεις των φαρμάκων μονοπωλούν το τελευταίο διάστημα τον χώρο των φαρμακοποιών. Την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ), κ. Κώστας Λουράντος είχε αναρτήσει στον λογαριασμό του στο facebook έναν κατάλογο με 57 φάρμακα τα οποία δεν υπάρχουν στην ελληνική αγορά. Μεταξύ άλλων, ινσουλίνες, βρογχοδιασταλτικά, αντιλιπιδαιμικά, αντιυπερτασικά, αντιθρομβωτικά, αντιεπιληπτικά, εμβόλια.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΦΣ, ο υπουργός Υγείας αναγνώρισε το πρόβλημα των ελλείψεων και δεσμεύτηκε για την ανεύρεση ουσιαστικής και αποτελεσματικής λύσης. Οι ελλείψεις αφορούν στις ποσότητες που διατίθενται από τις εταιρείες στα φαρμακεία και στις φαρμακαποθήκες.

Από πλευράς ΠΦΣ τονίστηκε ότι πλέον είναι αναγκαιότητα η λήψη καθοριστικών αποφάσεων σε πολιτικό , θεσμικό και ελεγκτικό επίπεδο και η εφαρμογή της νομοθεσίας που υπαγορεύει την τήρηση τρίμηνων αποθεμάτων φαρμάκων από πλευράς εταιρειών.

Στη συνάντηση των φαρμακοποιών με τον υπουργό Υγείας επισημάνθηκε επίσης το θέμα της αναγραφής της ενδεικτικής λιανικής τιμής στις συσκευασίες των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΥΣΥΦΑ) και στα προβλήματα που δημιουργεί στην αγορά, καθώς οι τιμές που αναγράφονται σε πολλές περιπτώσεις, είναι χαμηλότερες της χονδρικής τιμής των σκευασμάτων αυτών.