Την Τετάρτη η απόφαση για την έκδοση ή μη στις ΗΠΑ του 38χρoνου Ρώσου "Βασιλιά των Bitcoins"

 
Την Τετάρτη η απόφαση για την έκδοση ή μη στις ΗΠΑ του 38χρoνου Ρώσου "Βασιλιά των Bitcoins"

Ενημερώθηκε: 29/09/17 - 14:24

Την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου, στις 9:30 το πρωί, θα γίνει γνωστή η ετυμηγορία του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης για την έκδοση ή μη, στις ΗΠΑ, του 38χρονου Ρώσου που κατηγορείται ότι «ξέπλενε», μέσω πλατφόρμας ανταλλαγής ψηφιακών νομισμάτων (bitcoin), κέρδη εγκληματικών οργανώσεων, το ύψος των οποίων υπολογίζεται από το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ σε 4 δισ. ευρώ.

Η υπόθεση συζητήθηκε σήμερα, με τον εισαγγελέα της έδρας να προτείνει την έκδοση του εκζητούμενου στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Διπλωματικό και δικαστικό θρίλερ μεταξύ ΗΠΑ-Ρωσίας με την Ελλάδα στη μέση για τον "Βασιλιά των bitcoins"

Τον Ρώσο "εγκέφαλο" του διαδικτυακού "πλυντηρίου" της Μαφίας παγκοσμίως έψαχνε καιρό το FBI και εντοπίστηκε στην χώρα μας τον περασμένο Ιούλιο όπου έκανε διακοπές σε πολυτελές ξενοδοχείο της Χαλκιδικής με την οικογένειά του, όπου και συνελήφθη.

Κινηματογραφικός ο τρόπος παρακολούθησης και επέμβασης των Αρχών, αλλά εξίσου κινηματογραφική ταινία θυμίζει το διπλωματικό και δικαστικό θρίλερ που την διαδέχτηκε, με την χώρα μας κυριολεκτικά στη μέση.

Ο «Βασιλιάς Αλεξάντερ Βίνικ» συνελήφθη μετά από αίτημα του FBI και βεβαίως έχουν κάνει πρώτοι αίτημα στις ελληνικές Αρχές για την έκδοσή του στις ΗΠΑ, ενώ οι Ρώσοι μετά από δηλώσεις του Υπουργείου Εξωτερικών τους που είχαν αναφέρει τότε ότι παρακολουθούν στενά την υπόθεση, πολύ πρόσφατα προχώρησαν και αυτοί σε αίτημα έκδοσής του Βίνικ από την Ρωσία, επικαλούμενοι μία κατηγορία που εκκρεμούσε σε βάρος με υπόθεση εικονικών τιμολογίων και απάτη.

Μία υπόθεση όμως που είναι «πταίσμα» μπροστά στον υπόθεση για την οποία τον καταδιώκουν οι Αμερικάνοι... Φαίνεται οι Ρώσοι όμως είναι διατεθειμένοι να μην αφήσουν με τίποτα τον Βίνικ να πέσει στα χέρια των Αμερικάνων φοβούμενοι ίσως ακόμα αυτά που γνωρίζει και αυτά που θα αναγκαζόταν να «μοιραστεί» με το FBI για να γλιτώσει πάρα μα πάρα πολλά χρόνια φυλακής στις ΗΠΑ, αφού το να ξεπλένεις το «βρώμικο χρήμα» της Μαφίας παγκοσμίως κάτι... σημαίνει.

Ο 38χρονος, που θεωρείται ειδήμων στη διαχείριση του ψηφιακού νομίσματος bitcoin παγκοσμίως, και ιδιαίτερα σε συναλλαγές που προέρχονται από εκβιασμούς και πωλήσεις ναρκωτικών μέσω ίντερνετ, αλλά και από λύτρα κυβερνοεπιθέσεων, είχε ως βάση του τη Ρωσία και δεν είχε βρεθεί ποτέ στις ΗΠΑ.

Ο Αλεξάντερ Βίνικ, «εγκέφαλος» του μεγαλύτερου διαδικτυακού «πλυντηρίου» βρώμικου χρήματος στον κόσμο, συνελήφθη στις 24 Ιουλίου, ενώ βρισκόταν με τη σύζυγο και τα δύο παιδιά τους σε ξενοδοχείο των Νέων Ρόδων Χαλκιδικής για διακοπές.

Η σύλληψή του οργανώθηκε από την ασφάλεια Θεσσαλονίκης, μετά από αίτημα των ΗΠΑ. Ο ίδιος έπαιρνε τα μέτρα του και ανοιγόκλεινε συχνά το κινητό του τηλέφωνο μέσω του οποίου έμπαινε στον ιστότοπο που είχε δημιουργήσει και έλεγχε συχνά τις κινήσεις.

Από τη Καλιφόρνια οι αμερικανικές Αρχές είχαν «κλειδώσει» τις στιγμές που το έπραττε αυτό, όμως είχαν ζητήσει από τις ελληνικές Αρχές, οπωσδήποτε η σύλληψη να γίνει αστραπιαία και όταν ο δράστης θα είχε ανοιχτό το κινητό του τηλέφωνο για να μπορέσουν να το ερευνήσουν, κάτι που μετά από πολύωρη παρακολούθηση αστυνομικών του Τμήματος Αναζητήσεων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης κατέστη δυνατό και έτσι η σύλληψη έγινε σε φάση που είχε ανοίξει το κινητό του και το περιεργαζόταν.

Ο ίδιος αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση με τη διαχείριση της συγκεκριμένης ιστοσελίδας, μετά τη σύλληψή του. Έχει οδηγηθεί στις φυλακές και το Συμβούλιο Εφετών αναμένεται να συνεδριάσει για να εξετάσει το αίτημα έκδοσής του στο τέλος του μήνα.

Στο νομικό επιτελείο του 38χρονου, βρίσκονται 4 Έλληνες δικηγόροι, μεταξύ των οποίων ο Αλ. Λυκουρέζος, ένα δικηγορικό γραφείο στην Ιταλία και ένα στη Μ. Βρετανία. Ενώ οι προετοιμασίες λοιπόν για την δίκη της 29ης ήταν σε εξέλιξη, οι ρωσικές Αρχές κατέθεσαν αίτημα έκδοσης για τον 38χρονο, τον οποίο κατηγορούν για απάτη.

Το αίτημα έφτασε τις προηγούμενες ημέρες στις ελληνικές δικαστικές αρχές και σήμερα ο Βίνικ επρόκειτο να μεταφερθεί εκ νέου στην Εισαγγελία Εφετών Θεσσαλονίκης για τη νέα, αυτή, υπόθεση.
Πρόκειται για υπόθεση απάτης που αφορά σε παράδοση συγκεκριμένων εμπορευμάτων μέσω διαφόρων εταιριών για τις οποίες φέρεται να έκοψε τιμολόγιο αλλά να μην έδωσε το προϊόν, ζημιά που υπολογίζεται σε 660.000 ρούβλια, δηλαδή, περίπου 10.000 ευρώ. Το συγκεκριμένο αίτημα από πλευράς Ρωσίας, πιθανόν να καταστρέψει την υπόθεση για τους Αμερικανούς, οι οποίοι ανέμεναν την απόφαση, η οποία, με την νέα τροπή των πραγμάτων, αναμένεται να καθυστερήσει.

Σε κάθε περίπτωση, την τελική απόφαση για τον 38χρονο, θα λάβει ο υπουργός Δικαιοσύνης, ο οποίος είναι και αρμόδιος για την έκδοση ξένων πολιτών.

Επί του θέματος τοποθετήθηκε στο Associated Press και η δικηγόρος του Βίνικ, Ξανθίππη Μουσίδου. Η νομικός του «Βασιλιά» υποστήριξε ότι καταζητείται στην Ρωσία και πως σε σημερινή ακρόαση στην Εισαγγελία δήλωσε προς τις ελληνικές αρχές πως δεν θα αμφισβητήσει το αίτημα της έκδοσης από τη ρωσική πλευρά. «Ο πελάτης μου ενημερώθηκε πως υπάρχει αίτημα για την έκδοσή του στη Ρωσία. Δήλωσε πως είναι πρόθυμος να επιστρέψει στη χώρα του», είπε χαρακτηριστικά η κα. Μουσίδου.

Σύμφωνα με την Ελληνική Αστυνομία, σε βάρος του 38χρονου Ρώσου εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης από τις αμερικανικές αρχές για αδικήματα σχετικά με ξέπλυμα χρήματος.

Συγκεκριμένα, κατηγορείται για παραβάσεις του Ομοσπονδιακού Δικαίου των Η.Π.Α. οι οποίες τελέστηκαν διαδικτυακά και ειδικότερα για:

α) λειτουργία επιχείρησης μεταβίβασης μη αδειοδοτημένου χρήματος,
β) συνωμοσία για διάπραξη ξεπλύματος χρήματος,
γ) ξέπλυμα χρήματος, κατά παράβαση δεκαεπτά κεφαλαίων κατηγορίας του Κώδικα των Η.Π.Α.,
δ) συμμετοχή σε χρηματικές συναλλαγές περιουσιακών στοιχείων προερχόμενα από συγκεκριμένες παράνομες δραστηριότητες, κατά παράβαση δύο κεφαλαίων κατηγορίας του Κώδικα των Η.Π.Α., πράξεις επίσης αξιόποινες και κατά την ελληνική ποινική νομοθεσία.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των ερευνητικών αρχών των Η.Π.Α. υπολογίζεται ότι από την ίδρυση του ιστοχώρου μέχρι σήμερα, νομιμοποιήθηκαν τουλάχιστον 4 δισεκατομμύρια δολάρια, καθώς μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας πραγματοποιήθηκαν καταθέσεις περίπου 7 εκατομμυρίων ψηφιακών νομισμάτων (bit coin) και αναλήψεις περίπου 5,5 εκατομμυρίων bit coin.

Σχετικά Θέματα:

Διπλωματικό και δικαστικό θρίλερ μεταξύ ΗΠΑ-Ρωσίας με την Ελλάδα στη μέση για τον "Βασιλιά των bitcoins"

Ενδιαφέρον του Ρωσικού Υπ.Εξ. για τον Ρώσο μαφιόζο που συνελήφθη στην Χαλκιδική-Τι λένε τα διεθνή ΜΜΕ

Ρώσος «ξέπλενε» δισεκατομμύρια για την Μαφία στις ΗΠΑ με bitcoins-Συνελήφθη στην Χαλκιδική