Το τελευταίο «αντίο» στον Ευγένιο Γκέραρντ - Ποιοι έδωσαν το παρών (ΦΩΤΟ)

 
Το τελευταίο «αντίο» στον Ευγένιο Γκέραρντ - Ποιοι έδωσαν το παρών (ΦΩΤΟ)

Ενημερώθηκε: 04/01/18 - 16:42

Στο χωριό που αγάπησε και επέλεξε να ζήσει μεγάλο μέρος της ζωής του, στην Ελιά του Δήμου Χερσονήσoυ Ηρακλείου, κηδεύτηκε σήμερα στις 14:00 ο Ευγένιος Γκέραρντ.

Ολλανδό

Πρόκειται για τον , ο οποίος, με αφορμή τη σχέση του με την ομάδα τού ΟΦΗ, αγάπησε την Κρήτη όπως και η Κρήτη τον αγάπησε τόσο… όπως έλεγε ο ίδιος. Όχι μόνο επειδή ήταν ο επί 15 και πλέον χρόνια (1985-2000) προπονητής της ομάδας του Ηρακλείου, αλλά επειδή ένιωθε Κρητικός σε σημείο που η κουλτούρα και η συμπεριφορά του δεν απείχαν καθόλου από αυτές των Κρητικών.

Πλήθος κόσμου, τόσο από την οικογένεια του ΟΦΗ, όσο και από όλη την Κρήτη, επισκέφθηκαν το σπίτι του στην Ελιά, προκειμένου να βρεθούν δίπλα στον άνθρωπο που τιμήθηκε όσο κανείς άλλος αθλητικός παράγοντας στο νησί, εκεί όπου από χθες το απόγευμα στις 18:00 η σορός του Ευγένιου Γκέραρντ είχε τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα.

Θρήνος στην κηδεία του αδικοχαμένου Χρήστου στη Κρήτη

Ευγένιο Γκεραντάκη

Στις 13:00 η σορός, σκεπασμένη με τη σημαία του Αθλητικού Σωματείου ΟΦΗ, συνοδεύτηκε από τους οικείους του και παλαίμαχους του ΟΦΗ, συνεργάτες του αλλά και απλούς πολίτες, στον ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονα, όπου, παρά την ισχυρή βροχόπτωση και τον αέρα, αρκετοί άνθρωποι είπαν το τελευταίο αντίο και εξέφρασαν την αγάπη τους για τον όπως τον είχαν ονομάσει, προσθέτοντας στο επώνυμό του την κατάληξη «άκης», που κυρίαρχα έχουν τα κρητικά επίθετα.

Αθλητικά σωματεία, πρόεδροι ΠΑΕ, η ΕΠΟ, άνθρωποι της αυτοδιοίκησης, γνωστές οικογένειες της Κρήτης από τον πολιτικό και οικονομικό χώρο έστειλαν στεφάνι, τιμώντας για τελευταία φορά τον φίλο τους, όπως αρκετοί ανέφεραν στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, αφού: « …όποιος γινόταν φίλος με τον Ευγένιο, διατηρούσε τη φιλία μαζί του μιας και ο συγκεκριμένος άνθρωπος δεν επέτρεπε στις διαφωνίες και στις αντίθετες απόψεις να ταράξουν τις φιλικές του ανθρώπινες σχέσεις».

Στο χωριό Ελιά, ο Ευγένιος Γκέραρντ είχε φτιάξει την κατοικία του από το 1995, αφού, όπως τόνισαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ κάτοικοι του χωριού, από την πρώτη στιγμή που το επισκέφθηκε το αγάπησε. Πρόκειται για ένα χωριό 600 κατοίκων, σε απόσταση 15 χιλιομέτρων από την πόλη του Ηρακλείου, το υψόμετρο του οποίου -όπως και ο ίδιος έλεγε- δίνει την αίσθηση ότι βλέπεις τον κόσμο από ψηλά. Μάλιστα, στην Ελιά είχε δραστηριοποιηθεί, δημιουργώντας τουριστικά καταλύματα, ενώ παρήγαγε το κρασί «ΓΚΕΡΑΡΝΤΑΚΗ», για το οποίο ένιωθε πολύ περήφανος.

Ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου, Σωκράτης Βαρδάκης και Νίκος Ηγουμενίδης, δήμαρχοι, εκπρόσωποι ΠΑΕ και αθλητικών σωματείων, αλλά και νέοι από ποδοσφαιρικές ακαδημίες, παραβρέθηκαν στη νεκρώσιμη ακολουθία και στη συνέχεια συνόδευσαν τη σορό του Ευγένιου Γκέραρντ προκειμένου να ταφεί στο κοιμητήριο του χωριού, όπως ήταν η επιθυμία του ίδιου. Εκεί βρέθηκαν πολλοί ποδοσφαιριστές, τους οποίους συνόδευσε στην πορεία τους, μεταξύ άλλων, ο Νίκος Νόμπλιας, ο Χουάν Ραμόν Ρότσα, ο Ηλίας Πουρσανίδης και ο Παύλος Αδάμος.

Αποχαιρέτησε τον Γκέραρντ η Ρόντα

Ποδοσφαιριστές που ανέδειξε ο Ευγένιος Γκέραρντ μίλησαν για την προσωπικότητά του, πέρα από τα γνωστά επιτεύγματα που με αγώνα οδήγησε σε επιτυχίες, διεθνείς διακρίσεις και διεθνή αναγνώριση την ΠΑΕ ΟΦΗ. Έκαναν λόγο για άνθρωπο με αξίες που ακτινοβολούσε, που άλλαξε τις ζωές τους, που τους δίδαξε αρχές και συμπεριφορά, δίνοντάς τους μαθήματα ζωής όχι μόνο για τον αθλητισμό αλλά και για τις οικογένειες τους. «Πατέρα τους» τον χαρακτήρισαν ο Νίκος Παπαβασιλείου, ο Μανόλης Πατεντζής και Νίκος Μαχλάς. Ο πρώην πρόεδρος της ΠΑΕ ΟΦΗ, Βασίλης Ξημέρης, μίλησε για τον πρωταγωνιστή της δημιουργίας του Βαρδινογιάννειου Αθλητικού Κέντρου, έναν ξένος που έφτασε στην Κρήτη το καλοκαίρι του 1985, χωρίς περγαμηνές, και μετά από σκληρή δουλειά έχτισε το οικοδόμημα του ΟΦΗ, έγινε ένα με τους Κρητικούς και πρωτοστάτησε στη δημιουργία ενός σοβαρού αθλητικού υπόβαθρου στο Ηράκλειο και όχι μόνο. «Πέραν των άλλων, ήταν ένας πρεσβευτής της Κρήτης σε όποιο σημείο του κόσμου βρέθηκε, αναδεικνύοντας και μαρτυρώντας τις ομορφιές του τόπου που για χρόνια τον αγκάλιασε» ανέφερε ο κ. Ξημέρης.

Αρκετοί συγχωριανοί του, καθώς και άλλοι άνθρωποι που γνώρισαν τον «Κρητικό από την Ολλανδία», όπως και ο ίδιος σημείωνε χαριτολογώντας, έκαναν λόγο για έναν προσηνή άνθρωπο με θεμελιωμένο τον σεβασμό για τους άλλους μέσα του, που του άρεσε να κάνει παρέα με απλούς ανθρώπους, βροντώδη αλλά τόσο πολιτισμένο, πιστό φίλο και παθιασμένο με τον αθλητισμό και τη γυμναστική, αγάπη, άλλωστε, που τον ώθησε να δραστηριοποιηθεί επαγγελματικά, ανοίγοντας και ένα γυμναστήριο στην πόλη του Ηρακλείου.

Ο ιερέας του χωριού αποκάλυψε πως πριν από χρόνια ο Ευγένιος Γκέραρντ τού παρέδωσε ολόκληρη την αποζημίωση που είχε λάβει από γνωστή ΠΑΕ μετά το πέρας της συνεργασίας του, υποδεικνύοντάς του πού θα διαθέσει τα χρήματα. «Όλα πήγαν σε φτωχές οικογένειες, σε ασθενείς και σε παιδιά που δεν είχαν τη δυνατότητα να σπουδάσουν. Μου είχε ζητήσει να μην πω τίποτε όσο ζούσε και για τον λόγο αυτό το αναφέρω σήμερα. Αυτός ήταν ο Ευγένιος με την ευγενική ψυχή» υπογράμμισε ο ιερέας Μιχάλης Σισαμάκης.

Το δημοτικό συμβούλιο Χερσονήσου αποφάσισε να δώσει το όνομα του Ευγένιου Γκέραρντ σε κεντρικό δρόμο του χωριού, τιμώντας τον για την προσφορά του όχι μόνο στον αθλητισμό, αλλά και στην κοινωνία.

Με φωτογραφίες από ekriti. gr, cretalive. gr και flashnews. gr