Σκληρή στάση κρατάει η Γαλλία απέναντι στην Τουρκία, μέσω των αυστηρών δηλώσεων του προέδρου της Εμανουέλ Μακρόν. Αφορμή για αυτό η προκλητική δραστηριότητα των Τούρκων στην Ανατολική Μεσόγειο.
Συγκεκριμένα, το βράδυ της Παρασκευής και κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου, ο κ. Μακρόν δήλωσε χαρακτηριστικά: "η Άγκυρα σέβεται μόνον λόγια που συνοδεύονται από πράξεις".
Και στη συνέχεια πρόσθεσε: "Σε ό,τι αφορά την κυριαρχία στη Μεσόγειο, οφείλω να είμαι συνεπής σε έργα και λόγια. Μπορώ να σας πω πως οι Τούρκοι αντιλαμβάνονται και σέβονται μόνον κάτι τέτοιο. Εάν λες λόγια που δεν συνοδεύονται από πράξεις… Αυτό που η Γαλλία έπραξε φέτος το καλοκαίρι ήταν σημαντικό: είναι μια πολιτική "κόκκινων γραμμών". Την εφάρμοσα στη Συρία".
Νωρίτερα οι 27 υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε., από την μια συναίνεσαν στην επιτάχυνση της προσθήκης ονομάτων στη λίστα των κυρώσεων κατά προσώπων της εταιρίας γεώτρησης στην κυπριακή ΑΟΖ, από την άλλη όμως μετέθεσαν τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας για τη Σύνοδο Κορυφής του Σεπτεμβρίου.
Αναλυτικά ο κατάλογος των πιθανών κυρώσεων κατά της Τουρκίας
Ο κατάλογος που παρουσίασε προφορικά ο κ. Μπορέλ περιλαμβάνει τα εξής:
1. Περιοριστικά μέτρα σε περίπτωση συνέχισης παράνομων γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο..
2. Καταχώριση των πλοίων που εμπλέκονται σε παράνομες ερευνητικές δραστηριότητες της Τουρκίας..
3. Τομεακές κυρώσεις (πωλήσεις, προμήθειες, εξαγωγή υλικού σχετικά με έρευνες στον ενεργειακό τομέα, μεταφορά τεχνολογίας και προϊόντων).
4. Απαγόρευση δανεισμού σε τράπεζες και βιομηχανίες της Τουρκίας από κρατικές τράπεζες της ΕΕ.
5. Ενδεχόμενο μείωσης ευρωπαϊκών κονδυλίων στην Τουρκία.
6. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της Τουρκίας μέχρι τον Σεπτέμβριο, δυνατότητα εξέτασης απαγόρευσης ταξιδιών σε συγκεκριμένα πρόσωπα (travel ban).
7. Να ενισχυθούν περαιτέρω οι καταχωρήσεις για ενέργειες Τουρκίας σε θαλάσσιες ζώνες ΚΔ και Ελλάδας σε υφιστάμενο καθεστώς κυρώσεων κατά Τουρκίας.
Παράλληλα κατά τη διάρκεια της συζήτησης των Ευρωπαίων υπουργών αποτυπώθηκε:
1. Η επιβεβαίωση αλληλεγγύης προς Ελλάδα και Κύπρο και άμεση έκκληση προς Τουρκία να τερματίσει τις παράνομες ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο, σημειώνοντας ότι η αποχή Τουρκίας από μονομερείς ενέργειες είναι βασικό στοιχείο για την πρόοδο του διαλόγου..
2. Η επίσπευση της εξέτασης από αρμόδιες ομάδας Συμβουλίου προτάσεων ΚΔ 18/7/20 για επιπλέον καταχωρήσεις σε υφιστάμενο καθεστώς κυρώσεων κατά Τουρκίας, με στόχο την άμεση ολοκλήρωση τους.
3. Η έκκληση προς Τουρκία να ανταποκριθεί σε πρόσκληση ΚΔ για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης και της υποβολής σε Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης..
4. Η διασύνδεση των κυρώσεων για κατά της Λευκορωσίας με το ζήτημα των κυρώσεων κατά της Τουρκίας.
Προκλητικότητα από το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών
Από τη πλευρά του το τουρκικό ΥΠ.ΕΞ. εξέφρασε την αντίδρασή του στην άτυπη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφέροντας ότι η Ευρώπη υπερβαίνει τα όρια και τις αρμοδιότητές της καλώντας την Τουρκία να σταματήσει τις έρευνες και γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο.
Παράλληλα, επαναλαμβάνει τη γνωστή θέση της Άγκυρας ότι τα νησιά και ειδικά το Καστελόριζο δεν έχουν υφαλοκρηπίδα.