Η Τουρκία σήμερα ( Δευτέρα 5/12/2016) σχεδιάζει να εκτοξεύσει τον πρώτο υψηλής τεχνολογίας και ευκρίνειας κατασκοπευτικό δορυφόρο της, που θα στέλνει εικόνες στο κέντρο επιχειρήσεων της τουρκικής Αεροπορίας.
Ο δορυφόρος έχει την ονομασία Göktürk-1 και έχει κατασκευαστεί για τις ανάγκες των και σε δευτερεύοντα ρόλο θα χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες της Πολιτικής Προστασίας, πολλών δήμων ακόμα και του κτηματολογίου.
Ο Göktürk-1 κατασκευάστηκε απο τις εταιρείες Telespazio (Ιταλία) και Τhales Alenia Space (Γαλλία) και θα εκτοξευθεί στο διάστημα απο τη Γαλλική Γουιάνα σήμερα το απόγευμα, όπως αποκαλύπτει ο , ανταποκριτής του ΣΚΑΪ και του Ελεύθερου Τύπου στην Τουρκία.
Ο τούρκος πρόεδρος , ως καλεσμένος της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας θα επισκεφθεί την Τουρκική Αεροδιαστημική Βιομηχανία ( TUSAŞ) στην Άγκυρα, για να παρακολουθήσει σε ζωντανή μετάδοση την εκτόξευση του τουρκικού κατασκοπευτικού δορυφόρου.
Αλλάζει τις ισορροπίες ο τουρκικός κατασκοπευτικός δορυφόρος
Σύμφωνα με τους τούρκους αξιωματούχους o Göktürk-1 θα αρχίσει να στέλνει το πρώτο σήμα 68 λεπτά μετά την εκτόξευση του.
Ο στρατιωτικός ρόλος του δορυφόρου είναι να λαμβάνει φωτογραφίες και εικόνες απο διάφορες περιοχές της Γης και να τις μεταδίδει στο δορυφορικό κέντρο της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας. Ο τουρκικός Τύπος αναφέρει πως ο στόχος του δορυφόρου είναι η "στοχευμένη ενημέρωση των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων".
Παράλληλα αναφέρεται πως σε περίπτωση ανάγκης θα μπορεί να στέλνει εικόνες στην Πολιτική Προστασία για φυσικές καταστροφές και στο κτηματολόγιο για διάφορες καταπατήσεις.
Ο συγκεκριμένος δορυφόρος της Τουρκίας θα ολοκληρώνει την τροχιά της Γης κάθε 90 λεπτά. Θεωρείται απο τους πιο σύγχρονους και θα μπορεί να στέλνει φωτογραφίες και εικόνες υψηλής ανάλυσης και ευκρίνειας.
Πληροφορίες αναφέρουν πως έχει δυνατότητα να καταγράφει εικόνες απο τη Γη ακόμα και σε αποστάσεις με διαφορά μισού μέτρου.
Σύμφωνα με πληροφορίες που αναφέρουν τούρκοι αξιωματούχοι, ο Göktürk-1 κάθε έτος θα στέλνει στο κέντρο επιχειρήσεων της Τουρκικής Αεροπορίας τουλάχιστον 60.000 φωτογραφίες. Παράλληλα θα στέλνει και εικόνες όμως δεν δίνονται λεπτομέρειες για την διάρκεια τους.
Η σύμβαση για την κατασκευή του κατασκοπευτικού αυτού δορυφόρου είχε υπογραφεί το 2009 και όλο το σχέδιο μαζί με την εκτόξευση κοστίζει στο τουρκικό δημόσιο περίπου 250 εκατομμύρια δολάρια.
Όμως υπήρξαν καθυστερήσεις καθώς το Τελ Αβίβ είχε πιέσει την Thales να δημιουργήσει ένα λογισμικό που θα εμποδίζει την καταγραφή εικόνων απο τον Göktürk -1 όταν θα πετά πάνω απο το Ισραήλ.
Η χώρα αυτή κατασκευάζει κρίσιμα ηλεκτρονικά και οπτικά συστήματα του δορυφόρου και οσο οι σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ ήταν τεταμένες η κατασκευή του δορυφόρου δεν είχε ολοκληρωθεί.
Μετά την αποκατάσταση των σχέσεων και την επιστροφή των πρεσβευτών των δυο χωρών στην Άγκυρα και το Τελ Αβίβ φαίνεται πως τα εμπόδια ξεπεράστηκαν χωρίς να έχει διευκρινιστεί αν ο δορυφόρος θα μπορεί να βγάζει εικόνες όταν θα περνά πάνω απο το Ισραήλ.
Το 2012 είχε εκτοξευθεί ένας άλλος δορυφόρος με την ονομασία Göktürk-2 που δεν έχει καμία σχέση με τις δυνατότητες αυτού του δορυφόρου που θα εκτοξευθεί σήμερα και ο στόχος του πρώτου ήταν να ικανοποιήσει πρώτα τις ανάγκες της Πολιτικής Προστασίας.
Σχετικά θέματα: