Σαν σήμερα 16 Απριλίου 1914 ο ελληνικός στρατός αποσύρεται από την Βόρειο Ήπειρο

 
Σαν σήμερα 16 Απριλίου 1914  τα ελληνικά στρατεύματα από την Βορείου Ηπείρου

Ενημερώθηκε: 16/04/19 - 10:12

Σαν σήμερα, 16 Απριλίου 1914 ολοκληρώνεται η εκκένωση της Βορείου Ηπείρου από τα ελληνικά στρατεύματα, τα οποία αποσύρονται στα νέα σύνορα Ελλάδας-Αλβανίας. Όλα ξεκίνησαν με το Πρωτόκολλο της Φλωρεντίας που υπογράφηκε στις 13 Φεβρουαρίου του 1914 στην ιταλική πόλη από τις Μεγάλες Δυνάμεις και με το οποίο χαράζονταν τα αλβανικά σύνορα.

Η περιοχή της Βόρειας Ηπείρου παραχωρούνταν στην Αλβανία, η οποία είχε αναγνωριστεί επίσημα ως ανεξάρτητο κράτος με τη Συνθήκη του Λονδίνου. Σύμφωνα με την απόφαση το Αργυρόκαστρο, το Βουθρωτό, το Δέλβινο, η Κορυτσά, η Χειμάρα, οι Άγιοι Σαράντα και η νήσος Σάσων ήταν πλέον αλβανικά εδάφη. Οι Μεγάλες Δυνάμεις, οι οποίες μετείχαν στη συνδιάσκεψη ήταν η Αγγλία , η Γαλλία, η Ιταλία, η Ρωσία, η Γερμανία, και η Αυστροουγγαρία.

Η συμμαχία της Ιταλίας και της Αυστρίας, ήθελε ένα ανεξάρτητο κράτος στην περιοχή για να αποτελεί μία ζώνη ουδέτερη που να μπορεί να μετατραπεί εύκολα σε προγεφύρωμα σε πολεμική φάση....

Ο απελευθερωτικός αγώνας του 1912 – 1913 χαρίζει την πολυπόθητη ελευθερία, σ’ όλη σχεδόν την Ήπειρο(Κλεισούρα – Τεπελένι). Στις 31-01-1914 οι έξι με ανακοίνωσή τους πιέζουν την Ελλάδα να εφαρμόσει το πρωτόκολλο της Φλωρεντίας και ν’ αποσύρει τα στρατεύματά της από την Βόρειο Ήπειρο, αλλιώς δεν θα της παραχωρηθούν τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Η Ελληνική κυβέρνηση αναγκάζεται να συμφωνήσει, εγκαταλείποντας τους ΒορειοΗπειρώτες για να σώσει τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Έφθασε η ώρα που πέφτουν οι μάσκες των μεγάλων δυνάμεων και μετατρέπεται το Ηπειρωτικό ζήτημα, σε ΒορειοΗπειρωτικό!

Δείτε τα υπόλοιπα, από τα σημαντικότερα γεγονότα, που έγιναν στην Ελλάδα και τον κόσμο, σαν σήμερα και σημάδεψαν την ιστορία:

1821: Ο πλοίαρχος Νικόλαος Παπαδόπουλος Σκλάβος από την Κεφαλλονιά περισυλλέγει στη θαλάσσια περιοχή της Κωνσταντινούπολης το σώμα του οικουμενικού πατριάρχη Γρηγορίου Ε’, που απαγχονίστηκε με διαταγή του Σουλτάνου στις 10 Απριλίου 1821, ως αντίποινα για τον ξεσηκωμό των Ελλήνων.

1834: Αρχίζει η δίκη του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και του Δημήτριου Πλαπούτα στο Ναύπλιο, με την κατηγορία της συνωμοσίας κατά του βασιλιά Όθωνα.

1895: Εκλογές διεξάγονται στην Ελλάδα, με νικητή τον λαϊκιστή Θεόδωρο Δηλιγιάννη. Ο εκσυγχρονιστής Χαρίλαος Τρικούπης ηττάται κατά κράτος (δεν εκλέγεται ούτε βουλευτής) και αποχωρεί από την πολιτική.

1896: Ανακαλύπεται στους Δελφούς το περίφημο άγαλμα του Ηνιόχου.

1902: Δεκάδες άνθρωποι τραυματίζονται από τις κροτίδες του Πάσχα στην Ελλάδα.

1919: Οι Δωδεκανήσιοι ψηφίζουν την Ένωση με την Ελλάδα.

1924: Η Ελλάδα, συμμετέχοντας στον εορτασμό της εκατονταετηρίδας από το θάνατο του λόρδου Βύρωνα, αποφασίζει να δώσει στον προσφυγικό οικισμό που βρίσκεται κοντά στο Παγκράτι την ονομασία «Βύρωνας».

1934: Δέκα Έλληνες χάνουν τη ζωή τους κατά το βομβαρδισμό της Ρόδου από τους Ιταλούς.

1947: Εξακόσιοι άνθρωποι χάνουν τη ζωή του στο Τέξας από φωτιά που ξεσπά σε φορτηγό πλοίο στο λιμάνι και εξαπλώνεται γρήγορα και στην υπόλοιπη πόλη.

1947: Ο τραπεζίτης και οικονομικός σύμβουλος του αμερικανού προέδρου Ρούζεβελτ, Μπέρναρντ Μπαρούχ, αναφέρει για πρώτη φορά τον όρο «Ψυχρός Πόλεμος» για να περιγράψει τις σχέσεις Σοβιετικής Ένωσης και ΗΠΑ.

1949: 13.000 τόνοι τροφίμων μεταφέρουν αμερικανικά και βρετανικά αεροσκάφη στο Βερολίνο, που πολιορκείται για 29η μέρα από τα σοβιετικά στρατεύματα.

1972: Εκτοξεύεται από το Ακρωτήριο Κένεντι της Φλόριντα το διαστημόπλοιο «Απόλλων 16» με κατεύθυνση τη Σελήνη.

1992: Μετά το θάνατο του Αντώνη Τρίτση, νέος δήμαρχος Αθηναίων εκλέγεται ο αντιδήμαρχος Λεωνίδας Κουρής.

2001: Θεσμοθετείται το δικαίωμα στην εξέταση του DNA, γεγονός, που επιτρέπει στους ήδη καταδικασθέντες να προχωρούν στην εξέταση για να πετύχουν αναθεώρηση των ποινών τους και ενδεχόμενη αθώωση.

2007: Πραγματοποιείται η σφαγή στο Βιρτζίνια Τεκ, η χειρότερη στην ιστορία των ΗΠΑ. Ο φοιτητής Σέουνγκ Χούι Τσο σκοτώνει 32 άτομα και τραυματίζει 23 πριν αυτοκτονήσει.

2010: Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) καταθέτει αγωγή σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης εναντίον της Goldman Sachs, κατηγορώντας την αμερικανική επενδυτική τράπεζα για απάτη και ανάμειξη στη διεθνή χρηματοοικονομική κρίση. Η «συμπαιγνία» της με ένα αντισταθμιστικό ταμείο (hedge fund) στη διαχείριση ενός σύνθετου επενδυτικού προϊόντος ζημίωσε τους επενδυτές κατά 1 δισεκατομμύριο δολάρια. Η προσφυγή εναντίον της Goldman Sachs αποτελεί την πρώτη νομική δίωξη που σχετίζεται με την πρωτόγνωρη μεταπολεμική οικονομική κρίση στις ΗΠΑ.

2012: Προφυλακιστέος κρίθηκε ο Άκης Τσοχατζόπουλος, μετά από πολύωρη απολογία, με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα. Ο πρώην υπουργός, που βαρύνεται με κατηγορίες για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, αρνείται τις κατηγορίες και επισημαίνει ότι τα αδικήματα έχουν παραγραφεί. Οι δικηγόροι του έθεσαν σειρά ζητημάτων για την κατηγορία που του αποδίδεται και για το ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε σε βάρος του. Κατέθεσαν ακόμη αίτημα για νέα προθεσμία απολογίας που απορρίφτηκε.

2014: Το πρωί της 16ης Απριλίου του 2014, το επιβατικό πλοίο Sewol βυθίζεται στη Νότια Κορέα, ενώ μετέφερε κατά κύριο λόγο μαθητές Λυκείου. Από τους 476 επιβάτες, οι 304 έχασαν τη ζωή τους, ενώ ο καπετάνιος και 3 μέλη του σκάφους αντιμετώπισαν κατηγορίες για φόνο.

Σαν σήμερα γεννήθηκαν

1844: Ανατόλ Φρανς, Γάλλος συγγραφέας

1867: Γουΐλμπουρ Ράιτ, Αμερικανός πρωτοπόρος της αεροπλοΐας

1889: Τσάρλι Τσάπλιν, Βρετανός ηθοποιός, σκηνοθέτης & παραγωγός ταινιών

1921: Πίτερ Ουστίνοφ, Βρετανός ηθοποιός

1924: Χένρι Μαντσίνι, Αμερικανός μουσικοσυνθέτης

1924: Καίτη Γκρέυ, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της Αγγελικής Καλαϊτζή, λαϊκή τραγουδίστρια.

1927: Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ’

1939: Ντάστι Σπρίνγκφιλντ, Βρετανίδα τραγουδίστρια

1940: Μαργαρίτα Β’, βασίλισσα της Δανίας

1947: Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ, Αμερικανός καλαθοσφαιριστής

1954: Έλεν Μπάρκιν, Αμερικανίδα ηθοποιός

1960: Ραφαέλ Μπενίτεθ, Ισπανός προπονητής ποδοσφαίρου

1970: Γκαμπριέλ, Αγγλίδα τραγουδίστρια

Σαν σήμερα πέθαναν

1828: Φρανθίσκο Χοσέ ντε Γκόγια Υ Λουθιέντες, γνωστότερος ως Γκόγια, ισπανός ζωγράφος.

1850: Μαρί (Μαντάμ) Τισό, δημιουργός του μουσείου κέρινων ομοιωμάτων (γεννήθηκε το 1763)

1946: Άρθουρ Σέβρολετ, γεννημένος στην Ελβετία οδηγός αγώνων και σχεδιαστής αυτοκινήτων

1947: Ρούντολφ Ες, Γερμανός στρατιωτικός, διοικητής του στρατοπέδου εξόντωσης Άουσβιτς-Μπίρκεναου

1968: Φέι Μπέιντερ, Αμερικανίδα ηθοποιός

1991: Ντέιβιντ Λην, Άγγλος σκηνοθέτης, σεναριογράφος και μοντέρ. Σκηνοθέτησε τη γνωστή ταινία «Η Γέφυρα του Ποταμού Κβάι»

1996: Σταύρος Νιάρχος, εφοπλιστής και επιχειρηματίας, από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου.

1999: Σκιπ Σπένσυ, Καναδός κιθαρίστας του συγκροτήματος «Τζέφφερσον Αίρπλεϊν»

2008: Έντουαρντ Λόρεντζ, αμερικανός μετεωρολόγος, που ανέπτυξε τη «θεωρία του χάους» και εισήγαγε τον όρο «το σύνδρομο της πεταλούδας».