Αντιδράσεις προκάλεσε η αστυνομική παρέμβαση, μετά από καταγγελία, σε μαθητική παράσταση που έγινε στο πλαίσιο του 1ου Πανελλήνιου Μαθητικού Φεστιβάλ στην Ιεράπετρα.
Το έργο που επιλέχθηκε από το 1ο ΕΠΑΛ Ρεθύμνου ήταν το «Ο Εχθρός της Τάξης» του Νάιτζελ Γουίλιαμς. Ο λόγος που έγινε η ανώνυμη καταγγελία και συνεπώς έφτασε για έλεγχο η αστυνομία στην θεατρική αίθουσα της Ιεράπετρας, σύμφωνα με πληροφορίες φαίνεται πως ήταν η σκηνή της θεατρικής παράστασης κατά την οποία υπάρχει ένας έντονος διάλογος σε μία σχολική αίθουσα, η οποία οδηγεί μία μαθήτρια να πετά μία γιρλάντα με ελληνικές σημαίες
Σύμφωνα με την ΕΛΜΕ Λασιθίου οπλισμένοι αστυνομικοί μπήκαν στο χώρο γιατί «κάποιος/α 'αγανάκτησε' λόγω του περιεχομένου, της σκηνοθεσίας και της όλης δράσης μιας συγκεκριμένης παράστασης. Θα ήταν γελοίο, εάν δεν ήταν τόσο σοβαρό και επικίνδυνο» αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Όπως λέει η ΕΛΜΕ καταγράφηκαν τα στοιχεία των καθηγητών, ενώ λίγο μετά την ολοκλήρωση της παράστασης «κατέβηκαν από την διαδικτυακή πλατφόρμα του φεστιβάλ τα βίντεο των παραστάσεων».
«Η ελευθερία της ανθρώπινης έκφρασης μέσω της Τέχνης είναι προφανέστατα αδιαμφισβήτητη. Όσο κι αν επιχειρούν ορισμένοι να επιστρέψει η κοινωνία σε εποχές γύψου και φίμωσης, όσο και αν οι νοσταλγοί της λογοκρισίας αρχίζουν να ξεθαρρεύουν, τολμώντας να βάλουν στο στόχαστρό τους ακόμα και μαθητικές παραστάσεις, δεν θα τους περάσει» τονίζεται σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης.
Η επίμαχη σκηνή της παράστασης με τις ελληνικές σημαίες
H ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.
Το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με δημοσιεύματα που την κατηγορούν για λογοκρισία μετά από παρέμβασή της σε μαθητική παράσταση στην Κρήτη έπειτα από ανώνυμη τηλεφωνική καταγγελία.
Όπως τονίζει η ΕΛΑΣ, οι αστυνομικοί ανταποκρίθηκαν στην καταγγελία, όπως οφείλουν να κάνουν για κάθε καταγγελία που γίνεται, και «προσέγγισαν τον χώρο της εκδήλωσης με διακριτικότητα, χωρίς να διακόψουν ούτε να παρεμποδίσουν τη διεξαγωγή της παράστασης ούτε να προβούν σε οποιονδήποτε έλεγχο, προσαγωγή, καταγραφή στοιχείων μαθητών ή σε άλλη ενέργεια που θα περιόριζε την ελευθερία έκφρασης».
«Αντιθέτως, συνομίλησαν αποκλειστικά και μόνο με τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς, σε χώρο εκτός της αίθουσας της εκδήλωσης, προκειμένου να ενημερωθούν και να διαπιστώσουν τα καταγγελλόμενα. Συνεπώς, οποιαδήποτε άλλη ερμηνεία ή παρουσίαση των πραγματικών περιστατικών, που αποσκοπεί στη δημιουργία εντυπώσεων περί δήθεν "λογοκρισίας" ή "αστυνομικής αυθαιρεσίας", στερείται κάθε αντικειμενικής βάσης και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα», επισημαίνει η ΕΛΑΣ.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας:
«Σχετικά με δημοσιεύματα που αναφέρονται σε αστυνομική παρουσία σε σχολική θεατρική παράσταση στην Ιεράπετρα, από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, προς αποκατάσταση της πραγματικής εικόνας, επισημαίνονται τα ακόλουθα:
Η Ελληνική Αστυνομία λειτουργεί πάντα με απόλυτο σεβασμό στο Σύνταγμα και τους νόμους τους κράτους, που διασφαλίζουν την ελευθερία της καλλιτεχνικής έκφρασης και τη δημιουργικότητα των νέων ανθρώπων, ιδίως των μαθητών.
Παράλληλα όμως οφείλει να διερευνά κάθε καταγγελία, επώνυμη ή ανώνυμη. Στο πλαίσιο αυτό κινήθηκαν οι αστυνομικοί και στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι οποίοι σε καμία περίπτωση δεν έδρασαν αυτεπάγγελτα αλλά ανταποκρίθηκαν σε ανώνυμη τηλεφωνική καταγγελία, όπως προβλέπεται από την αποστολή και τις αρμοδιότητες της Ελληνικής Αστυνομίας.
Η πραγματικότητα είναι ότι οι αστυνομικοί, που εκείνη τη στιγμή εκτελούσαν διατεταγμένη υπηρεσία εποχούμενης περιπολίας, προσέγγισαν τον χώρο της εκδήλωσης με διακριτικότητα, χωρίς να διακόψουν ούτε να παρεμποδίσουν τη διεξαγωγή της παράστασης ούτε να προβούν σε οποιονδήποτε έλεγχο, προσαγωγή, καταγραφή στοιχείων μαθητών ή σε άλλη ενέργεια που θα περιόριζε την ελευθερία έκφρασης.
Αντιθέτως, συνομίλησαν αποκλειστικά και μόνο με τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς, σε χώρο εκτός της αίθουσας της εκδήλωσης, προκειμένου να ενημερωθούν και να διαπιστώσουν τα καταγγελλόμενα.
Συνεπώς, οποιαδήποτε άλλη ερμηνεία ή παρουσίαση των πραγματικών περιστατικών, που αποσκοπεί στη δημιουργία εντυπώσεων περί δήθεν "λογοκρισίας" ή "αστυνομικής αυθαιρεσίας", στερείται κάθε αντικειμενικής βάσης και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
Η Ελληνική Αστυνομία παραμένει προσηλωμένη στον θεσμικό της ρόλο, με πρώτιστη προτεραιότητα τη διαφύλαξη της δημόσιας τάξης και ασφάλειας και την προστασία των δικαιωμάτων όλων των πολιτών».