Παρατείνεται για ένα χρόνο η χορήγηση βίζας στους Τούρκους στα ελληνικά νησιά

 
Παρατείνεται για ένα χρόνο η χορήγηση βίζας στους Τούρκους στα ελληνικά νησιά

Ενημερώθηκε: 08/03/17 - 16:28

Την παράταση, για ακόμη ένα χρόνο, της ολιγοήμερης θεώρησης (βίζα) για τους επισκέπτες από τη Τουρκία στα νησιά του Αιγαίου, ανακοίνωσε σήμερα ο Δημήτρης Αβραμόπουλος σε συνάντηση που είχε στις Βρυξέλλες με τους δημάρχους των νησιών.

Ο κ. Αβραμόπουλος ήταν υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας όταν αυτό το πιλοτικό πρόγραμμα ξεκίνησε, και συνεχίζεται μετά από παρέμβασή του. Όπως ο ίδιος είπε, το πρόγραμμα έχει αποδεχθεί ευεργετικό, δεδομένης όχι μόνο της πίεσης από της μεταναστευτικές ροές, αλλά και της συνεχιζόμενης - δυστυχώς – οικονομικής κρίσης στη χώρα.

Ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας συναντήθηκε στις Βρυξέλλες με τον δήμαρχο Λέσβου κ. Γαληνό, τον δήμαρχο Σάμου κ. Αγγελόπουλο, τον δήμαρχο Χίου κ. Βουρνούς, τον δήμαρχο Λέρου κ. Κόλια και τον δήμαρχο Κω κ. Κυρίτση, για τους οποίους και επεσήμανε έχουν ανταποκριθεί στην αποστολή τους πως με υψηλό αίσθημα ευθύνης, εκφράζοντας με ανθρωπιά, αξιοπρέπεια, πολλή προσπάθεια και κόπο, αυτά τα βαθύτερα αισθήματα της τοπικής κοινωνίας.

«Όλο αυτό τον καιρό έχουν επιδείξει υψηλό αίσθημα ευθύνης, εκπροσωπώντας και εκφράζοντας τις τοπικές κοινωνίες, επιδεικνύοντας ανθρωπιά και υπευθυνότητα στην αντιμετώπιση ενός ζητήματος, που αφορά όχι μόνο στα νησιά, όχι μονάχα στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη» τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος διαβεβαιώνοντας τα στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται στο πλευρό της Ελλάδας, των νησιών και των δημάρχων τους.

Κατά τη συνάντηση υπήρξε συμφωνία για το πόσο σημαντική είναι η συνέχιση της εφαρμογής της ευρωτουρκικής συνεννόησης μέσα από την γνωστή σε όλους δήλωση ΕΕ-Τουρκίας. «Ήδη τα αποτελέσματα είναι θετικά, οι αφίξεις έχουν μειωθεί εντυπωσιακά, σε σύγκριση με το πώς ήταν πριν από περίπου έναν χρόνο, όταν 10.000 άνθρωποι περνούσαν από την γειτονική Τουρκία σε ευρωπαϊκό έδαφος. Τώρα, οι αφίξεις έχουν πέσει περίπου στους 60 ημερησίως - κατάσταση που είναι αντιμετωπίσιμη και διαχειρίσιμη. Στα νησιά πλέον λειτουργούν υπηρεσίες αξιολόγησης όλων των αιτήσεων που υποβάλλονται. Τα hotspots λειτουργούν, οι υπηρεσίες της ΕΕ έχουν αναπτυχθεί, πάντα σε συνεργασία με τη τοπική αυτοδιοίκηση» ανέφερε ο κ. Αβραμόπουλος και συνέχισε:

«Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήσαμε για ακόμα μια φορά πόσο σημαντικό είναι για το μέλλον, για το αναπτυξιακό μέλλον των νησιών, η στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τόσο για τον τουρισμό, όσο και για την τοπική κοινωνία και οικονομία» είπε ο κ. Αβραμόπουλος, τονίζοντας πως η Ελλάδα και οι κάτοικοι των νησιών έχουν στείλει μήνυμα αξιοπρέπειας και ανθρωπισμού σε ολόκληρο τον κόσμο, σε ολόκληρη την Ευρώπη. Μάλιστα, έστειλε ένα σαφές μήνυμα προς τους κατοίκους των νησιών, πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι κοντά τους, στηρίζοντας το έργο τους:

«Η συνεργασία που ξεκινήσαμε θα συνεχιστεί και στο μέλλον, με τακτικές επισκέψεις δικές μου, όσο και των συνεργατών μου, στα νησιά, έχοντας πάντα ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Τελευταία παρατήρηση - για την αντιμετώπιση αυτού του μεγάλου προβλήματος απαιτείται και σε τοπικό επίπεδο, βαθύτερη και ειλικρινέστερη συνεννόηση και συναντίληψη, γιατί δεν υπάρχει ούτε ένας Έλληνας πολίτης, κυρίως δε από τα νησιά, τα οποία ας μην ξεχνάμε ότι φιλοξενούν απογόνους προσφύγων μιας άλλης εποχής. Τα νησιά αυτά, που εκπέμπουν ένα μήνυμα ευρωπαϊκού και ελληνικού, ανθρώπινου πολιτισμού σε όλους» ανέφερε.

Οι δήμαρχοι των ελληνικών νησιών επισκέπτονται την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατόπιν πρόσκλησης του κ. Αβραμόπουλου και είχαν την ευκαιρία να έχουν και μια σύντομη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Επιτροπής κ. Γιούνκερ.