Ολοκλήρωση εξαμερής συνάντησης - Νέο προσχέδιο σε συζήτηση

 
Ολοκλήρωση εξαμερής συνάντησης - Νέο προσχέδιο σε συζήτηση

Ενημερώθηκε: 01/10/20 - 23:01

Ολοκληρώθηκε η εξαμερής έκτακτη συνάντηση που είχαν στις Βρυξέλλες ο Κυριάκος Μητσοτάκης με Μέρκελ, Μακρόν και τον Νίκο Αναστασιάδη, με τη συμμετοχή του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ο λόγος της συνάντησης, ήταν η άρση του αδιεξόδου στη Σύνοδο Κορυφής, μετά το μπλόκο της Ελλάδας στο προσχέδιο των συμπερασμάτων.

Πληροφορίες αναφέρουν, ότι κατατέθηκε νέο προσχέδιο συμπερασμάτων, βελτιωμένο σε ό,τι αφορά στην Τουρκία. Σύμφωνα με το Politico, υπάρχει παράγραφος στο νέο προσχέδιο που περιλαμβάνει σκληρούς χαρακτηρισμούς για την Τουρκία, χωρίς ωστόσο να αναφέρει πουθενά τη λέξη "κυρώσεις".

Κύπριος αξιωματούχος ανέφερε ότι οι συζητήσεις για την Τουρκία και την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο θα συνεχιστούν αύριο, Παρασκευή 2/10.

Το νέο προσχέδιο και οι διαφωνίες για αυτό

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αθήνα επέμεινε ότι η αναφορά σε μελλοντικό διάλογο με την Άγκυρα πρέπει να εξισορροπηθεί με αναφορά σε κυρώσεις, σε περίπτωση που η αποκλιμάκωση αποδειχθεί ως προσχηματική. Η Άνγκελα Μέρκελ δεν επιθυμεί να υπάρξει αναφορά σε κυρώσεις. Η δικαιολογία που προβάλλει, είναι η συμφωνία που ανακοινώθηκε νωρίτερα περί μηχανισμού απεμπλοκής μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, την οποία μεθόδευσε και ανακοίνωσε το ΝΑΤΟ.

Η Αθήνα και η Κύπρος έκριναν ότι το πρώτο προσχέδιο, που κυκλοφόρησε γύρω στις 6 το απόγευμα τοπική ώρα, δεν ήταν ικανοποιητικό. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν, ότι η ελληνική πλευρά ζήτησε τροποποιήσεις, έτσι ώστε να αντικατοπτρίζει πιο πλήρως τις ελληνικές θέσεις.

Στο προσχέδιο αναφερόταν στην Ελλάδα και την Κύπρο, με την φράση: "η κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα (Ελλάδας και Κύπρου) πρέπει να γίνουν σεβαστά". Οι 27 χώρες της ΕΕ, καλωσόριζαν τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και τη συμφωνία για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και καλούσαν την Άγκυρα να σταματήσει τις παράνομες έρευνες και γεωτρήσεις σε "διαφιλονικούμενα ύδατα".

Γινόταν επίσης αναφορά στην ανάγκη άμεσης επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό, που θα περιλαμβάνει και το θέμα του διαμοιρασμού των πιθανών εσόδων από το φυσικό αέριο στις παρακείμενες θαλάσσιες περιοχές. Υπό τον όρο της μακροχρόνιας αποκλιμάκωσης στην περιοχή, αναφερόταν, θα μπορούσε να εγκαινιαστεί μία νέα θετική ατζέντα με την Τουρκία, εστιάζοντας στον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης, την επανέναρξη του πολιτικού διαλόγου σε υψηλό επίπεδο και πιο συχνές επαφές σε επίπεδο κοινωνίας των πολιτών. Το προσχέδιο δεν περιλάμβανε καμία αναφορά σε κυρώσεις.

Ξεκίνησε το δείπνο των Ευρωπαίων ηγετών

Ξεκίνησε το δείπνο των 27 ηγετών των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό ανακοίνωσε σε ανάρτησή του στο Twitter, ο εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η συζήτηση ξεκίνησε με τα ζητήματα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και την υπόθεση του Αλεξέι Ναβάλνι.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ