Ο εφιάλτης επέστρεψε στη Βόρεια Ελλάδα - Στο «κόκκινο» οι ΜΕΘ - Αγωνιώδης έκκληση γιατρών: Εμβολιαστείτε

 
Ο εφιάλτης επέστρεψε στη Βόρεια Ελλάδα - Στο «κόκκινο» οι ΜΕΘ - Αγωνιώδης έκκληση γιατρών: Εμβολιαστείτε

Ενημερώθηκε: 29/10/21 - 09:24

H χειρότερη εβδομάδα από την αρχή της πανδημίας αποτυπώθηκε στις εκθέσεις των ειδικών. Το τέταρτο κύμα σαρώνει τη χώρα με τους ανεμβολίαστους να παρασέρνονται στο καταστροφικό πέρασμά του. Περισσότερα από 24.000 κρούσματα μέσα σε επτά ημέρες και 285 θάνατοι που στην πλειοψηφία τους καταγράφηκαν σε Βόρεια Ελλάδα και Θεσσαλία.

Χτες η Θεσσαλονίκη προσπέρασε σε κρούσματα την Αθήνα, θυμίζοντας μας τον περσινό Δεκέμβριο όταν ξεκινούσε ο εφιάλτης για την Βόρεια Ελλάδα. Την ίδια στιγμή, οι εμβολιασμοί έχουν βαλτώσει και τα μέτρα προστασία δεν φαίνεται να τηρούνται. Τραγική είναι η κατάσταση και στην Ημαθία, που για μέρες καταγράφει τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων. Σήμα κινδύνου και από τις Σέρρες που μετά την Ξάνθη και την Δράμα καταγράφει τους περισσότερους θανάτους, 65 από τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Στο «κόκκινο» μετά τη βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία, βάφτηκαν Ιωάννινα, Ζάκυνθος, Αχαΐα, Αρκαδία και Μεσσηνία.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Mega, στη Θεσσαλονίκη, μόλις 3 κρεβάτια εντατικής θεραπείας μένουν κενά και οι γιατροί στις εφημερίες δίνουν μάχη.

​​​​​​​137 ασθενείς σε Μακεδονία και Θράκη βρίσκονται υπό μηχανική υποστήριξη με τους 130 να είναι ανεμβολίαστοι. Τα νοσοκομεία πλέον δεν αντέχουν και το υπουργείο Υγείας ήρθε σε συνεργασία με ιδιωτικές κλινικές για να δοθούν 250 κρεβάτια σε Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία.

Για ρεκόρ εισαγωγών κατά τη διάρκεια του τετάρτου κύματος, με 44 εισαγωγές στο Νοσοκομείο Παπανικολάου έκανε λόγο ο Νίκος Καπραβέλος, διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου, μιλώντας στον ΣΚΑΙ. Όπως τόνισε ο γιατρός, «δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή άδειο κρεβάτι στη ΜΕΘ. Υποφέρουν σε απλούς θαλάμους, αν χρειαστούν διασωλήνωση του μεταφέρουν σε χειρουργεία χωρίς προσωπικό δίπλα, Κάνουμε προσπάθεια συμβολής και των χειρουργικών ειδικοτήτων, καταρρέει ένα ολόκληρο νοσοκομείο και όχι μονό το δικό μας να πω να τα μεταφέρω στο Ιπποκράτειο στο ΑΧΕΠΑ… Ούτε ο ιδιωτικός τομέας φτάνει. Θα μπει για απλές κλίνες. Οι δυνατότητες μας έχουν εξαντληθεί…»

«Λύση είναι η μείωση αναγκών μόνο με αύξηση υποχρεωτικότητας δεν έχουμε άλλο τρόπο, πρέπει υποχρεωτικά να εμβολιαστούμε δεν είναι ατομική υποχρέωση, καταρρέει ένα σύστημα υγείας, οικονομία. Δεν είναι λύση να κλείσουμε την ανθρώπινη δραστηριότητα» επισήμανε ο κ. Καπράβελος και συνέχισε:

«Ένας είναι ο δρόμος επέκταση υποχρεωτικότητας εμβολιασμών πάνω από 55 – 60 ηλικίες υψηλού κινδύνου, ή επέκταση στην ανθρωπινή δραστηριότητα. Στην εστίαση ή στο ξενοδοχείο πάει να φάει κάποιος και δεν είναι εμβολιασμένοι. ΗΠΑ και Ιταλία βαδίζουν σε αυτή την κατεύθυνση, η Αμερική στους δημόσιους υπαλλήλους επέβαλε την υποχρεωτικότητα σε αυτούς που πληρώνει η κεντρική κυβέρνηση. Σκεφτείτε εμείς που εφημερεύουμε να πούμε ‘κλειστόν λήγω πληρότητας’ δε θα υπάρχει αντίδραση; η αλήθεια δεν πρέπει να κρύβεται».

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ Νίκος Θωμαΐδης επισημαίνει ότι το ιικό φορτίο στα λύματα από το τέλος του Σεπτεμβρίου στην Αττική μέχρι χθες αυξήθηκε 93% μέσα σε ένα μήνα.

«Τα θετικά κρούσματα στην Αττική αυξήθηκαν 51%, είναι ο εβδομαδιαίος μέσος όρος τελευταίας εβδομάδας Σεπτεμβρίου με αυτόν που διανύουμε. Όσον αφορά τον εβδομαδιαίο μέσο όρο στην επικράτεια προχθές ήταν 3434. Τον Αύγουστο στο peak ήταν 3200, αρά είμαστε ήδη περισσότερο επιβαρυμένοι».

Στο τρίτο κύμα, συνέχισε μιλώντας στον ΣΚΑΙο κ. Θωμαΐδης, τον Απρίλιο 6-7 Απριλίου ήταν 3080, άρα ήδη είμαστε σε υψηλοτέρα κρούσματα από το τρίτο κύμα. Θα αυξηθούν πολύ σημαντικά τα κρούσματα τις επόμενες 2- 3 εβδομάδες ο μέσος όρος εβδομαδιαίος θα φτάσει 4.000 και παραπάνω ενδεχομένως μπορεί στη διακύμανση να δούμε και 5.000. Ήδη οι εισαγωγές είναι πολύ περισσότερες από τα εξιτήρια. 270 έναντι 200. Οι διασωληνωμένοι αυξάνονται συστηματικά κάθε μέρα και το ίδιο και οι θάνατοι. Οι ΜΕΘ και οι απώλειες διαφέρουν περίπου ένα μήνα από την κορύφωση των κρουσμάτων. Άρα για το Δεκέμβριο μπορούμε δούμε περίπου 55 με 60 θανάτους ημερησίως, δε θα έχουμε τα νούμερα του προηγούμενου διαστήματος ακριβώς γιατί κάποιοι άνθρωποι εμβολιάστηκαν.

Ο καθηγητής τάχθηκε υπέρ της υποχρεωτικότητας για τους άνω των 40, καθώς εκεί είναι η ηλικιακή ομάδα των νοσούντων και οδηγούνται στα νοσοκομεία. «Ήδη στις ΜΕΘ στην επικράτεια υπάρχει 74% πληρότητα, ήδη κάποιες είναι στο 100%». «Δεν υπάρχει περίπτωση να μην υπάρχει πίεση στο ΕΣΥ στις επόμενες 2 με 3 εβδομάδες» εκτίμησε ο κ. Θωμαΐδης.

Η μετάλλαξη «Δέλτα plus»

Την ίδια ώρα, έπειτα από στοχευμένους ελέγχους του ΕΟΔΥ, από τις 29/9 μέχρι τις 18/19, εντοπίστηκαν στη χώρα μας τα πρώτα δύο κρούσματα της «Δέλτα plus», της υποπαραλλαγής δηλαδή της μετάλλαξης «Δέλτα».

«Η μετάλλαξη Δέλτα plus αυτή τη στιγμή επεξεργάζονται τα δεδομένα στην Αγγλία για να δουν. Η πρώτη εντύπωση είναι ότι δεν έχει κάτι διαφορετικό στη νοσηρότητά της, και εξετάζεται το ενδεχόμενο να είναι ελαφρά πιο μεταδοτική από τη Δέλτα. Ακόμα εξετάζεται το πόσο ξεφεύγει από τα εμβόλια. Δεν ξέρουμε αν θα επικρατήσει, ωστόσο είναι ανησυχητικό. Γνώμη μου είναι ότι μάλλον θα είμαστε προφυλαγμένοι με τα εμβόλια και για τη νέα μετάλλαξη, στο βαθμό που είμαστε για τη μετάλλαξη Δέλτα», είπε μιλώντας στο Mega ο κ. Τζανάκης για τη νέα μετάλλαξη που ανησυχεί τους επιστήμονες.

O καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, έκανε δυσοίωνες προβλέψεις για 1000 θανάτους το μήνα μέχρι τα Χριστούγεννα. «Στις αρχές Οκτώβρη είχα πει ότι θα έχουμε 3.000 κρούσματα μέχρι το τέλος του χρόνου. Μέχρι τώρα από την 1η Οκτωβρίου έχουμε 961 θανάτους. Αυτοί οι θάνατοι είναι σε ποσοστό 95% ανεμβολίαστοι άνθρωποι. Στις περιοχές που έχουμε υψηλό εμβολιαστικό ποσοστό, ακόμα και κρούσματα να έχουμε, το ποσοστό των νοσηλειών είναι περίπου στο 6-7% σε σχέση με τα κρούσματα. Ενώ το ποσοστό των νοσηλειών σε σχέση με τα κρούσματα σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη είναι περίπου 15-20%», τόνισε ο κ. Τζανάκης. .