Με την ομάδα κρούσης του αεροπλανοφόρου «Dwight D. Eisenhower» (CVN69) αναμένεται να ενωθούν απόψε μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού (Π.Ν.), στο πλαίσιο της στενής συνεργασίας ανάμεσα στις αμερικανικές και στις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις. Οι μονάδες του Π.Ν., αλλά και αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας (Π.Α.) θα πραγματοποιήσουν σενάρια εκπαίδευσης όσο η ομάδα κρούσης του αμερικανικού αεροπλανοφόρου πλέει στα νότια της Κρήτης, με κατεύθυνση προς τα δυτικά. Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο διήλθε τη διώρυγα του Σουέζ την Τετάρτη και κατευθύνεται προς τα βόρεια και δυτικά.
Σύμφωνα με την «Καθημερινή», η συνεργασία ανάμεσα στο Πολεμικό Ναυτικό και το «Dwight D. Eisenhower» επρόκειτο να γίνει μεταξύ 2ας και 3ης Αυγούστου, ωστόσο ο πλους του αεροπλανοφόρου επισπεύστηκε. Το γεγονός δεν συνδέεται άμεσα με τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ιδιαίτερα μετά την αναγγελία σεισμικών ερευνών από την Τουρκία, ωστόσο σημειώνεται ως ενδεικτικό της σημασίας που αποδίδουν και οι ΗΠΑ για τη σταθερότητα στην περιοχή.
Είναι η πρώτη ουσιαστική αμερικανική παρέμβαση μετά την κρίση με την Τουρκία και έχει ιδιαίτερο συμβολισμό καθώς γίνεται σε μια χρονική στιγμή όπου ο συναγερμός στην ευρύτερη περιοχή δεν έχει σταματήσει. Έρχεται που η Γερμανία προσπαθεί να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην περιοχή κάτι που εκφράστηκε και με το δημοσίευμα της «Bild» ότι η κ. Μέρκελ απέτρεψε θερμό επεισόδιο μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας.
Είναι δεδομένο ότι με την κίνηση αυτή οι Αμερικανοί θέλουν να δείξουν ότι μπορούν να παίξουν το ρόλο του «διαιτητή» και φυσικά να αποτρέψουν οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια που θα προσπαθήσει να κάνει η Τουρκία. Κυρίως την πλεύση του ερευνητικού Ορούτς Ρέις προς την περιοχή της ΑΟΖ του Καστελλορίζου.
Τον περασμένο Μάρτιο
Σημειώνεται ότι η τελευταία φορά που το συγκεκριμένο αεροπλανοφόρο και οι δυνάμεις που το συνοδεύουν πραγματοποίησαν σενάρια εκπαίδευσης στην ίδια περιοχή με ελληνικές δυνάμεις, ήταν στις αρχές του προηγούμενου Μαρτίου. Η ένταξη μονάδων του Π.Ν. σε ομάδες κρούσης αμερικανικών αεροπλανοφόρων αποτελεί μια τακτική που έχει εγκαινιαστεί τα τελευταία δυόμισι χρόνια, μάλιστα αρκετές φορές και σε συνεργασία με ισραηλινές δυνάμεις.
Την αμερικανική ανησυχία για την κατάσταση στην περιοχή εξέφρασε χθες και δημόσια ο επικεφαλής του Γραφείου Ευρωπαϊκών και Ευρασιατικών Υποθέσεων Φιλ Ρίκερ. Επισήμανε ότι οι ΗΠΑ ανησυχούν «για τα σχέδια της Τουρκίας να κάνει έρευνες για φυσικούς πόρους σε περιοχές όπου η Ελλάδα και η Κύπρος διεκδικούν δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο. Ανησυχούμε για ενέργειες που είναι προκλητικές και ανεβάζουν τις εντάσεις στην περιοχή».
Ο κ. Ρίκερ τόνισε, ακόμα, ότι πρόκειται για έναν «περίπλοκο στρατηγικό χώρο» και επισήμανε ότι οι ΗΠΑ προτρέπουν τις τουρκικές αρχές να μην προχωρήσουν σε «επιχειρήσεις που ανεβάζουν τις εντάσεις».