Εκατοντάδες εργάτες του νέου αεροδρομίου της Κων/πολης συνεχίζουν να κρατούνται από την αστυνομία μετά τις μαζικές συλλήψεις των τελευταίων ημερών που ακολούθησαν τις κινητοποιήσεις για τις άθλιες συνθήκες εργασίας.
Πάνω από 36.000 άνθρωποι εργάζονται εδώ και τέσσερα χρόνια στο συγκεκριμένο εργοτάξιο για να ολοκληρωθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα το μεγαλεπήβολο σχέδιο του Ερντογάν. Σύμφωνα με την τουρκική κυβέρνηση, το νέο αεροδρόμιο της Κων/πολης θα είναι το μεγαλύτερο του κόσμου ενώ ο σχεδιασμός προβλέπει την παράδοση μέρους του ήδη τον ερχόμενο Οκτώβρη.
Όταν όμως το περασμένο Σαββατοκύριακο οι εργάτες θέλησαν να διαμαρτυρηθούν για τους μισθούς πείνας και τις άθλιες συνθήκες σίτισης, στέγασης και εργασιακής ασφάλειας, βρέθηκαν αντιμέτωποι με τα υδροβόλα της αστυνομίας. Πάνω από 500 εργαζόμενοι συνελήφθησαν και κακοποιήθηκαν ενώ οι περισσότεροι από αυτούς συνεχίζουν να κρατούνται.
«Δεν μας πληρώνουν»
«Τους αποκαλούμε εργοδότες. Αλλά δεν πληρώνουν ούτως ή άλλως», λέει ένας εργάτης που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του. «Δεν έχει σημασία πόσες φορές τους καλούμε. Λένε ότι η πληρωμή θα γίνει σήμερα ή αύριο, αλλά τα χρήματα δεν εμβάζονται ποτέ. Υποτίθεται ότι θα παίρναμε και μπόνους, αλλά δεν έχουμε λάβει τίποτε απολύτως».
Αφορμή των κινητοποιήσεων αποτέλεσε το γεγονός ότι την περασμένη εβδομάδα οι εργάτες περίμεναν υπό καταρρακτώδη βροχή το λεωφορείο που τους μεταφέρει από το εργοτάξιο στα καταλύματα όπου διαμένουν. Όταν αυτό επαναλήφθηκε την επομένη, ξεκίνησαν οι οργισμένες κινητοποιήσεις. Παρά τις συνεχείς προειδοποιήσεις των αρχών, οι εργάτες αρνήθηκαν να επιστρέψουν στο εργοτάξιο. Η επέμβαση της αστυνομίας ήταν άμεση και εξαιρετικά βίαιη. Αμέσως μετά επιστρατεύθηκαν ακόμη και τεθωρακισμένα για την ενίσχυση της αστυνομικής παρουσίας γύρω από το εργοτάξιο.
«Τελευταία φορά που τηλεφώνησα στην εταιρία μου και τους απείλησα ότι θα πάω σε εισαγγελέα», λέει ένας άλλος εργάτης, «μου είπαν να απευθυνθώ στον πρόεδρο Ερντογάν. Του εκφράζω λοιπόν από εδώ τη διαμαρτυρία μου».
Λίστα 15 αιτημάτων
Οι εργάτες κατέθεσαν στο μεταξύ μια μακρά λίστα 15 συγκεκριμένων αιτημάτων, με κυριότερα την επίλυση των προβλημάτων με τα λεωφορεία, την ανεπαρκή και κακή σίτιση, τη στέγαση, τη μισθοδοσία και τις επικίνδυνες συνθήκες εργασίας.
Το τελευταίο συγκαταλέγεται στα σημαντικότερα ζητήματα. Ήδη προ μηνών το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, ζήτησε τη διεξαγωγή έρευνας για να εξακριβωθούν τα ακριβή αίτια θανάτου 400 εργατών. Το τουρκικό υπουργείο Εργασίας από την πλευρά του κατεβάζει τον αριθμό των θανάτων σε «μόλις» 27. Δικηγόρος του εργατικού συνδικάτου έχει αποκαλύψει ότι συγγενείς των θυμάτων δέχονται απειλές προκειμένου να μην καταθέσουν μηνύσεις.
Τα συνδικάτα υποστηρίζουν ότι για λόγους κόστους δεν τηρήθηκαν εξαρχής οι προδιαγραφές ασφαλείας από τις κατασκευαστικές εταιρίες.
Μέχρι στιγμής το αεροδρόμιο, που αναμένεται να εξυπηρετεί ετησίως περί τα 90 εκατομμύρια επιβάτες, έχει στοιχίσει 11 δις ευρώ.
Μπουρσού Καράκας / Κώστας Συμεωνίδης