Νέα επίσκεψη της αρκούδας στην παγωμένη λίμνη της Καστοριάς. Το νεαρό αρσενικό έκανε την εμφάνισή του ξανά το απόγευμα της Δευτέρας στη νότια πλευρά της πόλης και "πιάστηκε" να βολτάρει στην επιφάνεια της παγωμένης λίμνης...
Αμέσως κινητοποιήθηκαν οι ειδικοί επιστήμονες του Αρκτούρου, η Εταιρία Περιβάλλοντος Καστοριάς, υπάλληλοι του δασαρχείου και η αστυνομία, προκειμένου να δημιουργηθούν συνθήκες ηρεμίας και το ζώο να οδηγηθεί έξω από τη λίμνη και εκτός κατοικημένης περιοχής.
Μάλιστα όσοι παρακολουθούσαν με κιάλια και φωτογραφικές μηχανές την πορεία του ζώου μέσα στην παγωμένη λίμνη έγιναν μάρτυρες μια μικρής διαμάχης ανάμεσα στην επισκέπτρια αρκούδα και ένα σπάνιο θαλασσαετό.
'Γυρολιμνιά με την αρκούδα' from studiotrasias on Vimeo.
Η αρκούδα γευμάτιζε τη λεία της, έναν μεγαλόσωμο κύκνο της λίμνης, ώσπου έκανε την εμφάνισή του ένας τεράστιος αετός που προσπάθησε να διεκδικήσει το νεκρό κύκνο χωρίς όμως αποτέλεσμα. Η αρκούδα σηκώθηκε πολλές φορές στα δύο της πόδια χωρίς όμως να αφήνει ούτε λεπτό τη λεία της με αποτέλεσμα ο αετός να εγκαταλείψει την προσπάθεια.
Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος δεν έκρυβε τον ενθουσιασμό του όταν παρατηρώντας καλύτερα το φωτογραφικό υλικό μέλους της εταιρίας περιβάλλοντος, διαπίστωσε ότι ο από αέρος εισβολέας δεν ήταν άλλος από ένα σπάνιο θαλασσαετό Halliaetous albicilla που φαίνεται ότι αυτή την περίοδο βρίσκεται στην περιοχή, μιας και η προσφορά τροφής εξαιτίας των παγωμένων λιμνών στην δυτική Μακεδονία είναι άφθονη. «Σήμερα είναι μια θαυμάσια ημέρα, είμαστε χαρούμενοι γιατί η παρουσία αυτού του υπέροχου αρπακτικού δείχνει ότι το οικοσύστημα της περιοχής μας είναι ζωντανό και γεμάτο υγεία» σημείωσε. Στην Ελλάδα Ο θαλασσαετός απαντάται ως σπανιότατο είδος με ελάχιστα ζευγάρια κυρίως στα βορειοανατολικά της χώρας, έχει άνοιγμα φτερών έως 2,35 μέτρα και μπορεί να διανύσει αποστάσεις έως 5.000 χλμ. όταν χρειάζεται να μετακινηθεί σε θερμότερες περιοχές.
Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος εξήγησε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι η αρκούδα επέστρεψε εκ νέου στην παγωμένη λίμνη «γιατί η τροφή είναι σε αφθονία και το κυνήγι για το νεαρό ζώο είναι εύκολη υπόθεση». Τα μεγάλα πουλιά της λίμνης, όπως κύκνοι και πάπιες από την πολυήμερη παγωνιά και την έλλειψη τροφής είναι εξασθενημένα, αδύναμα και κάποια τραυματισμένα με αποτέλεσμα να είναι εύκολη λεία για το νεαρό αρσενικό που κάνει χιλιόμετρα πάνω στην παγωμένη επιφάνεια της λίμνης.