Το μυστήριο της πτώσης του ελικοπτέρου στα Ίμια και το μόνο πρόσωπο που γνωρίζει αλλά δεν μιλά

 
Το μυστήριο της πτώσης του ελικοπτέρου στα Ίμια και το μόνο πρόσωπο που γνωρίζει αλλά δεν μιλά

Ενημερώθηκε: 31/01/17 - 09:46

Στα 21 χρόνια που μεσολάβησαν από τη κρίση των Ιμίων ένα πρόσωπο που έχει πολλά να πει για την υπόθεση της πτώσης του ελικοπτέρου, δεν έχει μιλήσει. Είναι ο απόστρατος αξιωματικός του ΠΝ Νίκος Κωστάκης.

“Ελικοπτεράς” του ΠΝ , με πολλές ώρες πτήσης, ανέλαβε πρόεδρος της επιτροπής διερεύνησης για την πτώση του ελικοπτερου στα Ίμια. Λειτούργησε γρήγορα και αθόρυβα. Και αθόρυβος εξακολουθεί να είναι 21 χρόνια μετά…

Ο Νίκος Κωστάκης έχει αποκλείσει την περίπτωση της κατάρριψης του ελικοπτέρου. Δεν έχει πει ούτε λέξη όμως για το ποια ή ποιες ήταν οι αιτίες της πτώσης. Όσοι τον έχουμε ρωτήσει λαμβάνουμε την ίδια απάντηση: “Τα γράφω όλα στο πόρισμα”. Το οποίο παραμένει άκρως απόρρητο.

Η μοναδική έμμεση δημόσια παρέμβαση του Νίκου Κωστάκη για την πτώση του ελικοπτέρου έχει γίνει μ΄ ένα κείμενο του στο Militaire.gr. Το είχε γράψει αμέσως μετά από την πτώση του ελικοπτέρου στην Κίναρο. Σ΄ αυτό κάνει λόγο για όσα ΔΕΝ έγιναν και στα δύο τραγικά γεγονότα.

Το αναδημοσιεύουμε,γιατί έχει τη σημασία του:

Ήρωες ή Θύματα

“Αλοίμονο στους λαούς που έχουν ανάγκη από ήρωες” (Μπρεχτ) ή ” Αν δεν έχουμε ήρωες πρέπει να τους κατασκευάσουμε”(αγνώστου).

Πέρασαν είκοσι χρόνια από το “επεισόδιο” στα Ίμια που στοίχισε την ζωή τριών στελεχών των Ενόπλων Δυναμεων (ΕΔ) και πρόσθεσε αλλο ενα “πρόβλημα” στην χώρα μας .
Κάθε χρόνο από το 1996, συνεχώς και αυστηρά στο διάστημα από 25 Ιανουαρίου έως 25 Φεβρουαρίου, ζούμε ως κατ΄αναπαράστασιν, την κρίση στα Ίμια.
Κάθε χρόνο, πάνω από τους τάφους των Χριστόδουλου Καραθανάση, Παναγιώτη Βλαχάκου και ΄Εκτορα Γιαλοψού, παρατηρούμε μια διαμάχη μεταξύ στρατιωτικών και πολιτικών (και των “οπαδών” τους) για το ποιος ευθύνεται. (Είναι ίσως η μοναδική διαμάχη εντός ενός στρατιωτικο-πολιτικού κατεστημένου που σε όλα τα άλλα, εξοπλισμούς, μίζες, ρουσφέτια, αλληλοεξυπηρετήσεις, σπατάλες κλπ,κλπ, προχωράει σε αγαστή συνεργασία).
Και πάντα στην διελκυστίνδα αυτή χρησιμοποιούνται οι ίδιοι όροι και τα ίδια ονόματα: Σημίτης, Πάγκαλος, Λυμπέρης, Βερύκιος (γιατί;), σημαία, άνεμος, κανόνες εμπλοκής, εθνική κυριαρχία, vertigo, ηλεκτρονικός πόλεμος, σφαίρες, πριτσίνια, πόρισμα κλπ, κλπ, κλπ.

Ουδέποτε όμως είτε από στρατιωτικούς είτε πολιτικούς, ακούστηκαν όροι όπως :

-ανάκριση ή προανάκριση για τους τρεις νεκρούς αξιωματικούς, όταν για μια “ζάλη” μετά από τροχαίο επιλαμβάνεται το Προανακριτικό,
-ένορκη διοικητική εξέταση για το ιδιαίτερα μεγάλης αξίας Ε/Π, που καταστράφηκε, όταν γίνονται ΕΔΕ για κοινά και ευτελούς αξίας κουταλοπίρουνα,
και το κυριότερο και σοβαρότερο,
σύσταση επιτροπής/ων για εξέταση της διεξαγωγής όλης της επιχειρήσεως στα Ίμια, από διαδικασίες χειρισμού της κρίσης, μέχρι σε επιχειρησιακό και τακτικό επίπεδο, όταν η Πολιτεία συστήνει επιτροπές παντού και για τα πάντα.

Αποτέλεσμα, ουδείς υπεύθυνος, πλην του πολιτικά υπευθύνου,τότε Πρωθυπουργού της χώρας, που και αυτός αρκετούς μήνες αργότερα εκλέχτηκε Πρωθυπουργός.
Αυτό έθρεψε κάθε είδους θεωρία συνωμοσίας και έδωσε το διακαίωμα σε κάθε πατριδοκάπηλο να “σπεκουλάρει” κατά το δοκούν.

“Ούτως εχόντων των πραγμάτων”και φέτος ξεκίνησε η ίδια “ιστορία” επαυξημένη με δήλωση του προκλητικά κυνικού κ.Πάγκαλου, που πυροδότησε εκ νέου μια “Παγκαλιάδα”. Και θα είχαμε την ίδια κατάληξη όπως τα προηγούμενα χρόνια, με όλους ικανοποιημένους, αν δεν συνέβαινε, στην νησίδα Κίναρο, η πτώση του Ε/Π ΠΝ 28, με τρία νεκρά Στελέχη των ΕΔ τους Αναστάσιο Τουλίτση, Κων/νο Πανανά και Ελευθέριο Ευαγγέλου.

Το Ε/Π αυτό ήταν ιδίου τύπου και εξοπλισμού (;) με αυτό των Ιμίων οπότε δημιουργούνται πολλοί συνειρμοί και ερωτήματα.

Το θανατηφόρο αυτό ατύχημα πόσες ομοιότητες και πόσες ουσιαστικές διαφορές είχε με αυτό των Ιμίων;
Έχουν διαταχθεί Προανάκριση/Ανάκριση και ‘Ένορκη Διοικητική Εξέταση από το ΓΕΝ;

Το σενάριο της άσκησης που εκτελούσε το Ε/Π πόσες πιθανότητες έχει να “λάβει χώρα” σε πραγματικές συνθήκες;

(Διότι “περίεργα” σενάρια ασκήσεων και παραδοχές, οδηγούν σε “περίεργους” εξοπλισμούς).

Τα ερωτήματα αυτά περίμενα να τεθούν από τους επαγγελματίες του είδους μια και τώρα δεν υπάρχουν: Πάγκαλος, ηλεκτρονικός πόλεμος, Τούρκοι κομάντος και σφαίρες. Το οφείλουν στους έξι νεκρούς αλλά και στους ζωντανούς που είναι πληρώματα στα Ε/Π των ΕΔ, γιατί ξέρουν ότι σκοπός των Ενόπλων Δυνάμεων δεν είναι να δημιουργεί ήρωες.
Μόνο τους πατριδοκάπηλους συμφέρει αυτό.

Σκοπός των Ενόπλων Δυνάμεων είναι “φέρουν εις πέρας επιτυχώς” την αποστολή που τους αναθέτει η Πολιτεία.

Νικόλαος Κωστάκης

Πηγή: Militaire.gr