Μήνυμα ανθρωπιάς της Χριστιανοσύνης στους ανάλγητους Ευρωπαίους

 
Μήνυμα ανθρωπιάς της Χριστιανοσύνης στους ανάλγητους Ευρωπαίους

Πηγή Φωτογραφίας: eurokinissi

Ενημερώθηκε: 16/04/16 - 21:57

«Οι πρόσφυγες δεν είναι αριθμοί είναι άνθρωποι. Οι πρόσφυγες είναι βλέμματα, ονόματα, ιστορίες και πρέπει να τυγχάνουν της ανάλογης μεταχείρισης», τόνισε ο ποντίφικας σε ένα συγκλονιστικό μήνυμα αλληλεγγύης.

Ο Πάπας ευχαρίστησε τον Θεό που τον αξίωσε να επισκεφθεί το νησί, ενώ μίλησε και πάλι με θερμά λόγια για τους «Έλληνες που κράτησαν ανοικτή την καρδιά τους» και έκλεισε την ομιλία στα ελληνικά με τη φράση "Ευχαριστώ" .

Συγκεκριμένα, στην ομιλία του στο λιμάνι της Μυτιλήνης, όπου οι συγκεντρωμένοι καθολικοί φώναζαν «Ζήτω ο Πάπας», ο Πάπας Φραγκίσκος ευχαρίστησε τον ελληνικό λαό για τη γενναιοδωρία του. «Θα ήθελα να εκφράσω τον θαυμασμό μου στον ελληνικό λαό. Πάρα πολλοί άνθρωποι έβαλαν προς διάθεση αυτό το λίγο που είχαν για να το μοιραστούν. Ο Κύριος θα ανταποδώσει τη γενναιοδωρία» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Σήμερα θα ήθελα να κάνω έκκληση για υπευθυνότητα και αλληλεγγύη για υπευθυνότητα. Πολλοί πρόσφυγες διαβιώνουν σε κλίμα άγχους, φόβου και απελπισίας. Οι ανησυχίες των θεσμών και του κόσμου είναι κατανοητές. Παρόλα αυτά, δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες δεν είναι αριθμοί. Είναι άνθρωποι, πρόσωπα, ονόματα, ιστορίες. Δυστυχώς μερικοί, μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά, δεν κατάφεραν καν να φτάσουν. Έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα και υπέστησαν τις κακουχίες, θύματα δειλών βασανιστών».

Στη συνέχεια, αναφερόμενος στους κατοίκους της Λέσβου, είπε: «Εσείς κάτοικοι της Λέσβου αποδεικνύετε πως χτυπά η καρδιά μιας ανθρωπότητας που ξέρει να αναγνωρίζει τον αδελφό και την αδελφή, που χτίζει γέφυρες και δεν χτίζουν φράχτες. Τα φράγματα δημιουργούν διαιρέσεις και οι διαιρέσεις προκαλούν συγκρούσεις».

Παράλληλα, κάλεσε τους ανθρώπους όλου του κόσμου να εμποδίσουν την εξάπλωση του καρκίνου του πολέμου, επισημαίνοντας: «Για να είμαστε αλληλέγγυοι με όποιον είναι αναγκασμένος να εγκαταλείψει την πατρική του γη, πρέπει να είμαστε ενωμένοι. Δεν πρέπει να είμαστε περιορισμένοι στην αντιμετώπιση των υπαρχουσών αναγκών αλλά μακροπρόθεσμα. Πρώτα από όλα να εμποδίσουμε τον καρκίνο του πολέμου να κάνει μετάσταση και αλλού. Να αντιμετωπίσουμε σθεναρά την διακίνηση όπλων. Να χάσουν κάθε υποστήριξη όσοι διακινούν τη βία. Όχι απομονώνοντας, αλλά υποστηρίζοντας αυτόν που αντιμετωπίζει την υπάρχουσα κατάσταση».

Τέλος, τόνισε ότι μόνο με την αλληλεγύη θα βρεθεί λύση κι ευχαρίστησε τον ελλβνικό λαό στα ελληνικά: «Όλα αυτά μπορούν να γίνουν μόνο απο κοινού. Να δώσουμε λύσεις άξιες του ανθρώπου στο σύνθετο πρόβλημα των προσφύγων. Η παρουσία μου εδώ από κοινού με τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο έγκειται στο να δώσουμε αμρτυρία της θέλησής μας να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε ώστε αυτή η ιστορική πρόκληση να γίνει αιτία όχι σύγκρουσης, αλλά ανάδειξης της αγάπης.

»Φίλτατοι, μπροστά στις τραγωδίες που πληγώνουν την ανθρωπότητα, ο Θεός δεν είναι αμέτοχος. Είναι ο πατέρας μας και όχι μόνο μας ενισχύει αλλά με τον Ιησού μας δείχνει το δρόμο. Έγινε δούλος μας. Μόνο όποιος υπηρετεί την αγάπη, υπηρετεί την ειρήνη. Ευχαριστώ εσάς επειδή είστε φύλακες ανθρωπιάς, επειδή φροντίζετε με τρυφερότητα τη σάρκα του Χριστού, που υποφέρει στον άγνωστο που πεινάει και είναι ξένος. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ».

Ακολούθησε δέηση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου, του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Πάπα Φραγκίσκου, για τα θύματα των μεταναστευτικών ροών, τηρώντας ενός λεπτού σιγή, καθώς επίσης και ρίψη στεφάνων στην θάλασσα, από τη αποβάθρα του Λιμένα Μυτιλήνης.

Με 12 πρόσφυγες αναχώρησε ο Πάπας για το Βατικανό

Στις 15.00, τερματίστηκε η επίσκεψη του Πάπα στη Μυτιλήνη, με χαιρετισμό του Ποντίφικα από τα μέλη των συνοδειών και εν συνεχεία από τον Σεβ. Πρόεδρο της Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος Φραγκίσκο Παπαμανώλη και έπειτα με αποχαιρετισμό από τον Αρχιεπίσκοπο και τον Οικουμενικό Πατριάρχη.

Στις 15.15 ο Ποντίφικας επιβιβάστηκε στο αεροσκάφος του προκειμένου να ξεκινήσει το ταξίδι της επιστροφής του στο Βατικανό.

Ωστόσο, δεν έφυγε μόνος του αφού μαζί του πήρε και τρεις οικογένειες προσφύγων.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Βατικανό αναφέρεται ότι συνολικά μαζί με τον Ποντίφικα ταξιδεύουν για τη Ρώμη 12 άνθρωποι εκ των οποίων οι έξι είναι παιδιά.

«Ο Πάπας είχε την ευχαρίστηση να προβεί σε μια ευγενική χειρονομία σχετικώς με τους πρόσφυγες, παίρνοντας μαζί του στο αεροπλάνο για τη Ρώμη, τρεις οικογένειες προσφύγων από τη Συρία. Δώδεκα άνθρωποι συνολικά, συμπεριλαμβανομένων τριών παιδιών», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Βατικανού.

Η απόφαση του Πάπα είχε γίνει γνωστή από το πρωί του Σαββάτου, πριν ο προκαθήμενος αναχωρήσει για τη Λέσβο. Αξιωματούχοι της Αγίας Εδρας έλεγαν ότι επρόκειτο για μια έντονα συμβολική ενέργεια. Ο Φραγκίσκος ήθελε να συνδέσει το ταξίδι της επιστροφής στη Ρώμη μαζί με τους πρόσφυγες με τα κλειστά σύνορα που κρατούν στην Ελλάδα εγκλωβισμένους χιλιάδες ανθρώπους που θέλουν να μεταβούν σε χώρες της βόρειας Ευρώπης.

Η ενέργεια αυτή του Ποντίφικα ερμηνεύεται ως εκδήλωση της δυσαρέσκειας του για την ακολουθούμενη πολιτική και πρακτική αλλά και ως μήνυμα προς τους Ευρωπαίους ηγέτες.